Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, belediye binasında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’ın belediye toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısına ZGC Başkanı Derya Akbıyık ve basın mensupları katıldı. Alan, toplantıda gazetecilerin sorularını cevapladı.

Zonguldak’a gelmesi gereken yatırımlar daha da hızlanacak diyen Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, gazetecilerin sorularına şu cevapları verdi:

DİKENSİZ GÜL BAHÇESİ YOK

Gazetecilerin Ankara ziyaretleri ile kentte devam eden projeler hakkındaki sorusunu cevaplandıran Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan: “Projelerimiz ile rutin yapmamız gereken çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bazen ufak tefek aksamalar yaşıyoruz ancak bu aksamaları aşmak için meclis tatilde olsa bile Ankara’ya giderek bakanlıklarımızı sürekli ziyaret ederek şehrimiz için destek istiyoruz. Ankara’da devlet büyüklerimiz sayın cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Zonguldak’a çok sıcak bakıyorlar. Biz istiyoruz ki projelerimizi en kısa sürede bitirip vatandaşlarımızın hizmetine sunalım ama bazen gecikmeler oluyor. Dikensiz gül bahçesi yok” dedi.

YÜKSEK FAİZ BELEDİYEMİZİ SIKINTIYA SOKUYOR

Atık su tesisi ve maliyeti hakkındaki soruyu cevaplandıran Alan, “Atık Su tesisi Secaattin Gonca başkanımızın zamanında İspanyol kredisiyle yapılan şehir için çok önemli bir proje. Çok sayıda şehirde halen bununla ilgili çalışma yapılıyor ama biz Zonguldak olarak bunu aştık. İşin mali tarafına baktığımızda o zamanki EURO kuruyla şuan ki EURO arasındaki yüksek fark ister istemez belediyemizi sıkıntıya sokuyor. Bu konuda sayın cumhurbaşkanımızdan destek istedik. Sayın Cumhurbaşkanımızda maliye bakanımızla görüşmemizi söyledi ve bakanımızla görüşerek durumu arz ettik. Bakanımıza bunun sürdürülemez bir durum olduğunu ifade ettik. Bu Zonguldak’ımızın sorunu ve bu külfetten Zonguldak’ımızı kurtarabilirsek veya hafifletebilirsek yatırım anlamında elimiz daha da güçlenecek. Zonguldak’a gelmesi gereken yatırımlar daha da hızlanacak. Biyolojik Arıtma Tesisinin belediyemize şuan ki maliyeti 18 milyon EURO” diye konuştu.

LAVUAR ALANI EN GÜZEL HALİYLE VATANDAŞLARIMIZIN HİZMETİNDE OLACAK

Lavuar Alanı hakkındaki soruya şehir deki herkesin en çok önem verdiği, merakla beklediği bir proje olduğunu belirten Alan, şunları söyledi, “Yaklaşık 20 yıldır atıl kalan bir araziden bahsediyoruz. Şehrin tam kalbinde tabiki çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’un destekleriyle TOKİ muhalefetiyle bu alanı organize edip yapmaya çalışıyoruz. İhaleye çıktık, ihale şuan sürüyor ama tabiki ufak tefek aksamalar oldu. Birkaç yerde daha detaylı istiyoruz. Tabi bunlar hepsi maliyetle alakalı şeyler. Biz istiyoruz ki, çok daha büyük bir proje olsun ama tabi mali durumlar söz konusu oluyor. Onları da Sayın Bakanımız Zonguldak’ımızla ilgili bugüne kadar bizleri hiç kırmadı. Ne desek gücü yettiğince, hatta diğer şehirlere yapmadıklarının fazlasını Zonguldak’ımıza yapıyor Sayın Bakanımız. O yüzden TOKİ Başkanımızla olsun, Bakan yardımcılarımızla olsun görüşmelerimi devam ediyor. 1-2 revizyon daha yapılması gerekiyor, çok hassas bir proje, bizim çok değer verdiğimiz proje. Vatandaşımızın da ben çok merak ettiği, en çok istediği proje. O yüzden ince eleyip sık dokuyoruz. Vatandaşımızın gönlü rahat olsun, Lavuar alanı bu dönem içinde en güzel haliyle vatandaşımızın hizmetinde olacak.”

FEVKANİ KÖPRÜSÜNÜ 6 AY İÇİNDE YIKMAK İSTİYORUZ

Fevkani köprüsü ile ilgili de konuşan Alan, “Bir dahaki yılın ilk 6 ayı içinde Fevkani köprüsünü yıkmak istiyoruz. Tabi bununla bağlı olarak otopark düzenlemeleri, Lavuar alanındaki otopark düzenlemesinin sayısını artırmak istiyoruz. Tabi bunlar konuşulduğu zaman maliyetler çok yukarılara çıkıyor. Zonguldak coğrafya olarak biliyorsunuz 3 metre bir kaz ı yaptığınız zaman hemen suya maruz kalıyoruz. Tabi yerin daha da altına girmek maliyetleri nerede ise 5-6 kat daha da artırıyor. Biz de ister istemez maliyetleri gayet makul şekilde kullanmak istiyoruz ama orası çok özel bir bölge olduğu için o konuda görüşmelerimiz oluyor ama en kısa zamanda projenin tüm detaylarını vatandaşlarımıza aktaracağız”

ŞİKAYETLERİN GELDİĞİ BÜTÜN YERLER DOĞALGAZIN YAPILDIĞI YERLER

“Yol ile gelen şikayetlerin çoğunluğu doğalgaz yapılan sokaklar. Malum doğalgaz firması özel bir firma. 5 ekibi ile beraber mahallelerde vatandaşımızın bir an önce doğalgaza kavuşması için gayret gösteriyor. Bizim iki yaz, bu üçüncü yazımız. İki yazımızı doğalgazın arkasını toparlamakla geçirdik. Üçüncü yaz yine aynı sorun. Size gelenlerin bin katı bize de geliyor. Vatandaşlarımız tabi haklı olarak ‘Başkanım işte yollarımız doğalgaz çalışmasından sonra yarım kaldı.’ Malum Nisan ayının sonuna kadar yağış mevsim normallerinin üzerinde olduğu için ister istemez 10-15 bazı mahallelerde 20 santime yakın derin oyuklar oluşuyor. Bu da vatandaşımızın hem araçla ilerlemesi, hem de yaya olarak hareketini kısıtlıyor, zora sokuyor. Biz de bir tane mikserimizle beraber betonlama yaparak, ya da doldurup ondan sonra parke mi yapacağız, asfalt mı yapacağız bunların peşinde koşuyoruz. Tabi ister istemez gecikmeler oluyor. Şikayetlerin geldiği bütün yerler doğalgazın yapıldığı yerler, biz göreve geldiğimiz günden itibaren 70 bin ton asfalt dökmüşüz, parkenin, beton döktüğümüz sokağın haddi hesabı yok. Ne yazık ki, coğrafya kaderimiz, gerçekten zorlu bir coğrafyadayız. Vatandaşımız istiyor iki tabi ki bütün hizmetler bir anda önümüze gelsin, aynı anda doğalgaz gelsin, enerji hatları yerin altına alınsın, internetle ilgili bir sıkıntı yaşamayalım, su hatları yenilensin. Tabii ki alt yapıya çok önem veriyoruz. Alt yapı olmadıktan sonra üst yapıyı yapıp, yarın bir daha kıralım, dökelim diye bir kesinlikle israf diye bir niyetimiz yok. Vatandaşlarımız haklıdır.”

SAHİL PROJESİNİ TAKİP EDİYORUZ

Sahil projesinde yapılan çalışmalar, “Biz sadece arkadaşlarımız bir yerde tıkandığı zaman teknik anlamda, ya da TOKİ ile yazışma anlamında bürokrasi anlamında tıkanıklık olduğu zaman çözme anlamında yardımcı oluyoruz. Tabi sürekli takip ediyoruz. Bizler de belli periyodlarda gidip yerinde bakıyoruz. Alt yapı anlamında fazla bir şey kalmamış, sadece üst yapı kalmış. Biz geçen ay bir toplantı yaptık en azından Eylül ayında Bakan Bey Zonguldak’ı ziyaret ettiğinde biz Ağustos ayı diye bir tarih vermiştik ama şu anki minvalde yetişmeyeceğini zaten sizler de gördünüz. Ama şöyle olumlu bir şey söyleyebilirim en azından biz yaptığımız en son ziyarette gerçekten alt yapı anlamında bir sıkıntı kalmadığı, sadece artık üst yapı ve toparlama işlerinin kaldığını net şahit olduk. Tabii ki en çok ben isterim, Eylül’e yetişse de açsak. Hep beraber vatandaşlarımız nefes alsa. Tarih verme ile ilgili şu an net bir şey diyemiyorum, arkadaşlarımızın da Ekim’in 15’ine kadar vakti var yüklenici firmanın ama Ekim 15’ine kalmayacağı kanaatindeyim.”

DEDKODU VE ASPARAGAS HABERLERİ CİDDİYE ALMIYORUZ

Belediyenin çalışmaları ve Alan’ın şahsıyla ilgili yapılan eleştiriler hakkındaki sorusuna cevap veren Alan, “Allah cumhurbaşkanımıza uzun ömürler versin onun destekleri olmasa bu çalışmaları yapma şansımız yoktu. Tabi vatandaşın hepsini görme şansı yok bizde sabah akşam yaptıklarımızı göz önüne getirelim diye uğraşmıyoruz. Bu Ömer Selim Alan meselesi değil bu Zonguldak meselesi. Tabi ki eleştiri olacak ve biz eleştiriye açığız. Benimde şunu daha hızlı bitirebilsek dediğim yerler var. Ama ben işin büyük fotoğrafına baktığım zaman 42 yıl önce Zonguldak’ta doğmuş, büyümüş bir kişi olarak son 32 yılı bizzat yaşamış, bilen, gören bir kişi olarak şuanda konuştuklarımızın daha önce konuşulmadığını, konuşulmaya bile çekinildiği ortamları çok net biliyorum. Ak Partili bir belediye başkanının Zonguldak’ta seçimi kazanması, cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bakanlarımızın Zonguldak’a gelmesi insanlarımızın beklentisini artırıyor ama sadece Zonguldak yok hükümetimiz her kese destek vermeye çalışıyor. Ama inanın biz fazlasını alıyoruz. Ama tabi ki yapıcı, yol gösterici eleştiriler olacak. Bu yol gösterici ve yapıcı eleştirilerin hepsi başımızın tacı. Diğer dedikodu ve asparagas haberleri ciddiye almıyoruz. Vatandaşımızda ciddiye almıyor. 30 senedir boş işlerden biz sıkıldık ama sıkılmayan bir güruh var. Dedikodudan zarar gördüğümüzü anlamamakta ısrar eden, idrak yollarında sıkıntı olan bir güruh var. Bizim kavgamız Zonguldak’a hizmet kavgası. Biz Zonguldak’a hizmet için geldik.

KAVGAMIZ ZONGULDAK OLSUN

Keşke Zonguldak’ta tüneller, üstgeçitler, sahiller, lavuar alanı, millet bahçeleri geçtiğimiz dönemlerde yapılsaydı bizde çok daha farklı şeyler konuşsaydık. Şehirdeki Kentsel Dönüşüme ağırlık verseydik. Empati yapacak olursak; Ak Parti olarak Ömer Selim Alan seçimi kaybetseydi yapılmakta olan ve konuşulan bu projelerin kaç tanesi bırakın hayata geçmeyi konuşulacaktı? Zonguldak Belediyesinin 1000’e yakın çalışanı var. Bu insanlar gerçekten insanüstü bir gayret gösteriyorlar. En azından onların emeğine saygısızlık yapmayalım. Kavgamız Zonguldak olsun Zonguldak’ı büyütelim. Zonguldak büyüsün, lobimiz büyüsün, şehrimize yerli-yabancı turist gelsin. Zonguldak’ı sevmek destek olmakla olur. Rica ediyorum bardağın hep boş tarafına değil birazda dolu tarafına bakalım” dedi.

YAPILANDIRMASINI YAPMAYAN KÖPRÜ ALTI ESNAFINI İFŞA EDECEĞİM

Acılık semtinde yapımı devam eden iş merkezi ve Fevkani Köprüsü altındaki esnaflar hakkındaki soruya, “Fevkani Köprü altı esnafı için mağdur etme diye bir şey yok. Şuanda hepsi işgalci sıfatıyla ecrimisil ödüyorlar. Biz oradaki esnaflarımızı mağdur etmemek adına köprü kalktıktan sonraki yerlerde ticaretler istiyoruz. Bizim içinde iyi olur. Ama oradaki esnafımız “biz mağdur edildik, biz mağduruz” derse o zaman anlaşma şansımız yok. Burada tek mağdur olan var o da Zonguldak Belediyesi tüzel kişiliği. Köprü altında 87 esnafın içinde yıllardır düzgünce ticaret yapan, ecrimisil ödeyen esnaflarımız var ama ne yazık ki gerekli koşulları yerine getirmeyen esnaflarımızda var. 1 Eylül’e kadar yapılandırma var bizim yaptığımız çağrılara rağmen yapılandırma yapmayan esnafları ifşa edeceğim. Köprü altı esnaflarımızdan ecrimisili düzgün ödemiş, kirasın düzgün ödemiş bir tane esnafımız mağdur olmayacak. Ömer Selim Alan sözü. Ama belediyenin sırtından para kazanmayı alışkanlık haline getirip devlete olan borçlarını ödemeyenler mağduriyet yaşayacaklar. Yine Ömer Selim Alan sözü. Yapılandırmada gelmeyenler vardı Ağustos ayının 15’inde onları tahliye edecektik bir yapılandırma daha çıktı 1 Eylül’e kadar yapılandırmalarını yapmayan, düzenli ödemesini yapmayan arkadaşlar kim olursa olsun Ekim ayının 15’inde tahliye şokuyla karşılaşacaklar. Zonguldak’ımızı güçlü kılmak istiyorsak yeri geldiği zaman destek, yeri geldiği zamanda yapıcı, yol gösterici eleştiri yapmamız gerekiyor. Basının doğruyu aktarmak gibi bir görevi var. Haber yapmış olmak için değil, belli bir kesime yaranmak için değil Zonguldak’a fayda sağlamak için haber yapmamız lazım. Bizim hizmetlerimizin de Zonguldak’a fayda sağlaması lazım.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi