KESK Zonguldak Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Onur Arslan, yaptığı açıklamada, Hakem Kurulunun onayladığı 2020-2021 memur ve memur emeklilerinin zammını değerlendirdi.

Arslan yaptığı açıklamada, “Hakemlik fanatik taraftarlığa dönüşmüştür” diyerek şunları söyledi:

“Bildiğiniz üzere 2020-2021 yıllarını kapsayan 5. dönem toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos tarihinde başladı. Ve sonuçta Hakem heyetinin onayladığı zam kararı ile son buldu.

1-15 Ağustos tarihleri arasında yetkili sendikalar ile hükümet arasında yapılan görüşmelerden konfederasyonumuzun haberi ve bilgisi olmamıştır. 18 Ağustos tarihinde, gece saatlerinde yetkilendirilmiş yandaş konfederasyon genel başkanı ile görüşen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı 2020 yılı için %4 + %4, 2021 yılı için ise %3 + %3 olarak, ilk tekliflerini toplamda 2 puan artırarak revize etmiştir.

Ortada açık bir danışıklı döğüş yaşanmaktadır. Yandaş Konfederasyon, üyelerinin giderek artan isyanı karşısında, sonucun değişmeyeceğinin net olduğu Hakem Kuruluna giderek üzerindeki üye baskısını azaltmayı, gaz almayı hedeflemiştir. Göstermelik bir iki eylemle de bunu pekiştirmek istemiştir.

Hakem Kuruluna gidilirken Konfederasyonumuz, üyelerinin ağırlıklı kısmının hükümet tarafından belirlendiği bu Kuruldan kamu emekçileri lehine herhangi bir karar çıkmasının mümkün olmadığını ifade etmiş, diğer konfederasyonlara bir kez daha birlikte mücadele çağrısında bulunmuştur.

Toplu Görüşmeler süreci de dâhil, 18 yıldır hiçbir görüşme süreci bu kadar dağınık, bu kadar belirsiz ve bu kadar pervasız yürütülmemiştir. Sonuçta usule aykırı bir Tespit Tutanağı ile Hakem Kuruluna gidilmiştir.

Hakem Kurulu tam da öngördüğümüz şekilde hükümetin son teklifini aynen oy çokluğuyla kabul etmiştir. Hakem Kurulunun atanan üyeleri baştan sona kadar blok şeklinde oy kullanmış ve verilen görevi yerine getirmişlerdir.

Bu sonucun ortaya çıkmasının birinci derece sorumlusu hükümet iken diğer sorumlusu yetkilendirilmiş yandaş konfederasyondur. Yandaş Konfederasyon Hakem Kurulunda "bari işkollarının uzlaşılan konularını kabul edin" talebini cılız bir sesle söylemekten öteye bir şey yapmamıştır.

Hakem Kurulu hükümetin teklifi olan 2020 yılı için %4+%4, 2021 yılı için %3+%3 sefalet ücreti dışında bir konuda değil karar almak, gündemine bile almak istememiştir.

Hakem Kurulunda bu dönem için işkollarında getirilen 200'den fazla yeni talepten sadece 3'ü kabul edilmiştir. Diğer tüm talepler oy çokluğu ile yok sayılmıştır.

KESK olarak, bağımsız ve tarafsız arabulucu mekanizmalara karşı değiliz. Ancak böylesi mekanizmalar arabulucu nitelikte olmalı ve tarafların başvurup başvurmaması kendi isteklerine bağlı olmalıdır. Böylesi kurulların kararı bağlayıcı olmamalı, grev hakkının kullanımını engellememelidir.

Konfederasyonumuzun başından beri gündemin ilk sırasında yer alan grevli, gerçek ve özgür toplu sözleşmeli bir toplu sözleşme düzeni ve bunun için gerekli yasal düzenlemenin gerçekleştirilmesi temel gündemimiz olmaya devam edecektir.

Tüm kamu emekçilerini haklarına, taleplerine ve geleceklerine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bunun için tüm konfederasyonlara ve sendikalara açık bir çağrıda bulunuyoruz.

Gelin, taleplerimize kulaklarını tıkayarak bizimle alay edenlere gerekli cevabı hep birlikte verelim.

Gelin, haklarımızı ve özgürlüklerimizi yok sayanlara kapı kulu değil emekçi olduğumuzu birlikte gösterelim. Gelin insanca bir yaşam için taleplerimize sahip çıkmaya devam edelim ve bu talepler için mücadeleyi birlikte yükseltelim.

Bir çağrımız da sendikalı, sendikasız tüm kamu emekçilerinedir; Gerçek toplu sözleşmeyi gerçek sendikalar yapar. Gelin Kamu emekçileri mücadelesini başlatan KESK'e bağlı sendikalarda örgütlenin, hep birlikte omuz omuza mücadeleyi daha da büyütelim” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi