Sarıal açıklamasında, “İstanbul (Osmanlı) Hükümeti aldığı sorumluluğun gereğini yerine getirememektedir. Bu durum milletimizi yok olmuş gibi göstermektedir” diyerek şunları söyledi:

“Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” (1) şeklinde, ülkenin ve ulusun çok olumsuz koşullar altında olduğuna vurgu yapmaktadır.

Mustafa Kemal Paşa öncülüğündeki yurtsever kadronun hedefleri ise Erzurum Kongresi’nde açıklanmış ve kongre delegelerince onay görmüştür: “Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz. Kuvay-ı Milliye amil, milli irade hakim kılınacaktır. Azınlıklara ayrışmaya neden olabilecek haklar verilemez. Manda ve himaye kabul edilemez.” (2) Erzurum kararları, Sivas Ulusal Kongresince kesin karara bağlanmıştır. Nisan 1920’de kurulan TBMM, bu kararları uygulamak üzere halk iradesine dayalı askeri ve siyasi bir karargah olarak her türlü yetkiyi üzerine almıştır.

Mustafa Kemal Paşa önderliğinde yeniden toparlanan Türk Silahlı Kuvvetleri, 11 Ekim 1922 Mudanya Ateş kes Anlaşmasıyla düşmana boyun eğdirmiş; Lozan’da ise emperyalist düşman güçler yenilgiyi kabul etmişledir.

Erzurum Kongresi’nin 103. yıldönümü. Lozan anlaşmasının 99. yıl dönümü. Yurtsever ulusumuza kutlu olsun” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi