Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, “24 Temmuz 1923 tarihi, Türkiye'yi bölüp parçalamak isteyen siyasetin resmen yenildiği tarihtir” dedi.

Lozan Antlaşması’nın 99. yıldönümünün önemine dikkat çeken Başkan Bozkurt bir açıklama yaptı. Lozan Antlaşması’nın 99. yıldönümü kutlanırken, öncelikle bilinmesi ve her zaman göz önünde bulundurulması gereken gerçeğin 24 Temmuz 1923 tarihinin, Türkiye'yi bölüp parçalamak isteyen siyasetin resmen yenildiği tarih olduğunu vurguladı.

yıl önce Lozan’da atılan imzanın, Sevr'i çöp tenekesine atan ve tarihin çöplüğüne gömen imza olduğunu ifade eden Başkan Çetin Bozkurt, bu nedenle Lozan’ı anlamanın yolunun, Sevr'i doğru değerlendirmekten geçtiğini kaydetti.

Başkan Bozkurt, “Unutulmamalı ki Lozan milletin, Sevr ise hanedanla mütareke matbuatının eseridir. Lozan’da atılan imza Türk milletinin, Anadolu halkının ve onun gücüne inanan aydınların, önderlerin, onlarla el ele veren insanımızın attığı imzadır. Onların kararlılığını, bağımsızlığa ve özgürlüğe olan inancını yansıtmaktadır. Lozan Antlaşması’nın önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Çünkü günümüzde yaygınlaştırılan,yaygınlaştırılmaya çalışılan teslimiyetçi anlayış, Türkiye'yi Lozan anlayışından uzaklaştıran bir anlayıştır. Bu teslimiyetçi anlayış asla kabul edilemez, edilmemelidir. Lozan 99 yıldır süren onur ve gururdur” dedi.

Lozan Antlaşması'nın 1. Dünya Savaşı'nı bitiren antlaşmalar içinde bugüne kadar geçerliliğini koruyan ve yürürlükte kalan tek antlaşma olduğunu hatırlatan Başkan Çetin Bozkurt, şunları kaydetti:

“Lozan, aradan geçen zamanla eskiyip bizden uzaklaşacağına daha da güncelleşmekte, önemini, değerini her geçen gün daha çok arttırmakta ve bugün karşı karşıya bulunduğumuz sorunlarla ilgili olarak önemi, anlamı değeri çok daha fazla artmaktadır. Bu nedenle, başta Ulusal Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan’a imza atan Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü olmak üzere, o büyük zaferle o zaferin arkasından imzalanan Lozan Antlaşması’nın unutulmaz kahramanlarını, bu kahramanları bağrından çıkaran ulusumuzu sevgiyle saygıyla selamlıyor, şükran duygularımızı sunuyorum.” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi