Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Orman Genel Müdürlüğünün talimatlarına göre, Bartın, Karabük ve Zonguldak illerinde 6 adet TAB bahçesi tesis edildiğini söyledi.

Tıbbi ve aromatik bitki türlerinin tanıtılması ve farkındalık yaratılmasında öncü kurum olan Orman Genel Müdürlüğünün talimatlarına her ilde 2 adet Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi kurulması talimatlanmıştı.

Bu kapsamda Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Bartın, Karabük ve Zonguldak illerinde toplam 6 adet TAB bahçesi tesis edilmiş olup Zonguldak İli Çaycuma İlçesinde tesis edilen tab bahçesinin saha hazırlığı tamamlanmış olup fidanlar dikilmeye başlandı.

Çaycuma TAB bahçesinde incelemelerde bulunan Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu "Orman Genel Müdürlüğümüzün talimatlarıyla 2021 yılından başlayarak Bartın' da Merkez ve Amasra İlçelerinde, Karabük'te Merkez ve Safranbolu İlçelerinde, Zonguldak' ta ise Kdz. Ereğli ve Çaycuma İlçelerinde olmak üzere 6 adet TAB Bahçesi tesis ettik. Son olarak Zonguldak Çaycuma' da tesis ettiğimiz TAB bahçemizde çok yıllık olmak ve yöremizde yetişmek kaydıyla; uçucu yağ, kokulu bitkiler, alkaloid, glikozit ve flavanoid bitkiler, tıbbi geofit bitkiler, boya ve musilaj bitkiler, çalımsı bitkiler ve ağaççıklar ile farklı tıbbi ve baharat türleri içeren bitkilerden olmak üzere başta lavanta, kekik, biberiye, ekinezya, tıbbi nane, kızılcık, kuşburnu, yaban mersini, muşmula türlerinden 800 dekar alanda 106 bin fidanı toprakla buluşturduk. Son olarak bulunduğumuz sahada 14 dekar alanda 20 bin fidanı toprakla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Yaptığımız bu çalışmalar ile yöre insanımızın tıbbi ve aromatik bitkileri tanımasının yani sıra başta arıcılıkla uğraşan orman köylümüz olmak üzere vatandaşlarımıza ekonomik katkının yanı sıra bitkisel kaynaklı drogların oluşturulması, ilaç olma özelliği taşıyan türlerle ilgili fitokimyasal çalışmalara zemin hazırlanacaktır. Ayrıca: tüm ormancılık çalışmalarında olduğu gibi sahamızda da çevre temizliği konusunda hassas davranıyoruz ve didan posetlerimizi sahadan toplayarak geri dönüşüme kazandırıyoruz" dedi. Haber: Şaban YILMAZ

Editör: Haber Merkezi