Tapuda ‘kat irtifakı’ ve ‘ kat mülkiyeti’ detayları planlarınızı değiştirebilir. Kat irtifak tapulu bir ev alıyorsanız ve iskan da yoksa birçok sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Türkiye'de konut fiyatları rekor seviyeye yükseldi. Türkiye genelinde bir konutun ortalama fiyatı 3 milyon lirayı buldu. Ev alacaklar en küçük detaylara dikkat ederken tapudaki bu fark bazen gözden kaçabiliyor. 'Kat irtifakı' ve 'kat mülkiyeti' arasındaki farklar neler? Hangi sorunlarla karşılaşılabilir?

Ulusal basında yer alan habere göre, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kat mülkiyeti, tamamlanmış bir yapının kat, daire, dükkan, mağaza, depo, mahzen gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından bağımsız mülkiyet hakları kurulması.

Kat irtifakı ise bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından irtifak hakkı kurulmasıdır.

Kat irtifakı, arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkını ifade eder ve henüz tamamlanmamış inşaatlarda hak sahiplerinin paylarını gösterir.

İnşaat sırasında alınan kat irtifakının inşaat tamamlandığında kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. İnşaat bitmiş, oturum başlamış ve tapu kat irtifakından kat mülkiyetine çevrilmemişse o bina yapı kullanım izni belgesi (iskan) alamıyor olabilir.

Bazı müteahhitler, iskanı olmayan daireleri satıp yaşam başladıktan sonra iskan başvurusunda bulunurken, oluşacak bedeli ev sahiplerinden talep edebiliyor. Bu masraflara kat malikleri yanaşmayacağı için sonradan iskan almak zorlaşıyor.

Eğer tapu kat irtifaklıysa ve henüz iskan müracaatı yapılmamışsa, temkinli olmanızda fayda var. Çünkü birçok sorunla karşılaşabilirsiniz.

Müteahhit proje dışında hareket etmişse, belediye yıkım kararı çıkarabilir.

Bir yıl hapsi var! Bir yıl hapsi var!

Yapı projeye aykırıysa banka, ekspertiz raporunu hazırlarken, bu bilgiyi görüp kredi kullandırmaz.

Kat mülkiyeti alınmışsa, inşaat projesine, tüm mevzuatlara uygun demektir.

Kat mülkiyeti, apartman içerisinde sahip olduğunuz bağımsız bölümün sınırlarını net bir şekilde belirtir.

Kat mülkiyeti, evin sahibi olduğunuzu gösteren en önemli belgedir. Hak sahibi, bağımsız bölümü üzerinde satış, kiralama gibi her türlü hakka sahiptir.

Kaynak: Haber Merkezi