21 Mart Dünya Ormancılık Günü etkinlikleri kapsamında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesine Çaycuma Meslek Yüksekokulu kampüsü bahçesinde fidan dikimi töreni gerçekleştirildi.

Fidan dikimi törenine Zonguldak Vali yardımcıları Turgut Subaşı, Muammer Balcı, Çaycuma Kaymakamı Mehmet Göze, Zonguldak İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, daire müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulu kampüsündeki törende konuşma yapan Zonguldak Orman Bölge  Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, “ Bir asır önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, milletimizin verdiği varlık yokluk mücadelesinin sonunda tartışmasız bir zafer kazanarak tüm dünyaya bağımsızlığımızı ilan ettik” diyerek şunları söyledi:

“Bu kutlu zaferi, 29 Ekim1923’te Cumhuriyet ile taçlandırdık. Bugün, Türkiye bir şahlanış dönemine girmiştir. Cumhuriyetimiz 2024’te yeni bir yüzyıla Türkiye Yüzyılı’ na  adım attı. Türkiye Yüzyılı" vizyonu çerçevesinde Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına güçlü bir başlangıç yapmak istiyoruz. Bizim açtığımız her yol gibi, Türkiye Yüzyılı’nı da milletimizin zirveye taşıyacağından şüphe duymuyoruz. En yeşil günde Zonguldak’ımıza Türkiye’ ye nefes oluyoruz. Ormanları geçmişin mirası değil, geleceğe emanet olarak düşünmek zorundayız. İşte tam da bu güzelleştirme azmi ve arzusuyla,184 yıllık orman teşkilatı olarak, gece gündüz demeden yazın köz, kışın buz üzerinde sadece ormanı korunmasında değil her türlü afette milletimizin yanında olan insanı yaşat ki devlet yaşasın düsturuyla çalışıyoruz.

ORMAN VARSA HAYAT VARDIR

21 Mart gününün ülkemiz ve milletimiz için ayrı bir anlamı var.  Milletimizce tabiata duyduğu sevgi ve hoşgörünün simgesi hem de doğanın yeniden canlanıp, güçlenip, derlenip toplanmasının bir başlangıcı olarak yıllarca bu günü Nevruz (yeni günü) olarak kutladık ve kutlamaya devam ediyoruz. Bugün Birleşmiş Milletler tarafından 1971 yılından itibaren Dünya Ormancılık Günü olarak ilan edilmiştir. Dünyanın en önemli doğal kaynaklarından biri olan ormanların, korunması ve geliştirilmesi için halkımızda duyarlılık oluşturmak adına 1975 yılından beri ülkemizde de kutlanmaktadır.

Bugün bir kez daha anlıyoruz ki  temiz, solunabilir havanın ve içilebilir suyun en önemli depo kaynağı ormanlardır. Ormanlar azaldıkça, kaliteli solunabilir havamız ve içebilir sularımız da azalmaktadır.  Kısacası Orman varsa hayat vardır.

ÜLKEMİZİN GELECEĞİNE NEFES, YARINLARINA UMUT OLMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Gelecek nesillere temiz, yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüz olarak orman alanlarımız artırmak ve geliştirmek için yoğun çaba içerisindeyiz. Biliyoruz ki ormanlar bizlere geçmişten kalan miras değil, gelecek nesillerin emanetidir. Yeşil Vatan için ne kadar çok fidanı toprakla buluşturursak geleceğe o kadar yaşanabilir bir ülke ve dünya bırakmış oluruz. Ülkemizin geleceğine nefes, yarınlarına umut olmak için çalışıyoruz.

2003-2023 yıllarında 104 Milyon Fidan toprakla buluşturduk. 2002 yılı öncesindeki, 56 yılda yapılan çalışmanın 3,5 katını, son 20 yılda gerçekleştirdik.

2024 YILINDA 2 MİLYON 500 BİN ADET FİDAN ÜRETECEĞİZ

Fidan üretimini  her yıl bir önceki yıla oranla arttırarak yıllık ortalama 2 milyon adet olarak gerçekleştiriyoruz. 2023 yılında 2.500.000 adet fidan ürettik. Fidanlığımızda üretilen tür sayımızı 142 türden 152  adedin üzerine çıkardık. 2024 yılında 2.500.000 adet fidan üreteceğiz.

Bugün burada ;  Fidanlığımızda ürettiğimiz, bölgemizin 17 asli ağaç türü, 67 tali türü ve diğer türleriyle birlikte 152 türde toplam 5.000 adet fidanı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksek Okulu öğrencilerimize eğitim amaçlı olarak hazırladığımız alanda dikmek suretiyle Bitki Tanıtım Bahçesi oluşturacağız.2002 yılında gerçekleştirilen odun dışı orman ürünleri üretimini 2023 yılında 29 kat arttırarak bölge ekonomisine 350 milyon TL, orman köylümüze ise 450 milyon TL katkı sağladık. Yeşil Vatan gayesiyle çıktığımız bu yolda toprağımıza da sahip çıkıyoruz.

ORMANLARDAN SADECE ODUN DEĞİL SAĞLIK DA ÜRETİYORUZ

Ormanın bir bereket kaynağı olduğu bilinciyle orman köylümüze destek olacak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Dünya Defne tüketiminin % 90’nını gerçekleştiren ülkemizde 2023 yılında 46.300 ton olan üretimin 17.000 tonu yani %37’si bölgemizden gerçekleştirilmiştir. Bölgemizde orman köylülerimiz de 170 Milyon TL kazanç sağlamıştır.  Orman Genel Müdürlüğümüzün 2023 yılı üretimi 725.000 kg olup (% 31) 222.000 kg reçine bölgemizden karşılanmıştır. Büyük bölümü yurt dışından ithal edilen REÇİNE üretimi ile; milli ekonomiye 88,8 Milyon TL kazandırılmıştır.

O belde doğalgazla tanışacak! O belde doğalgazla tanışacak!

2024 yılında, 200.000 kg programa alınmış olup ülke ekonomisine 150.000.000 TL kazanç sağlanacaktır. Kurduğumuz  bal ormanları sayesinde  kestane balı üretiminin %20’ı, Bölgemiz tarafından karşılanmaktadır. 2023 yılında 15 ton kestane balı üretilirken hane başına 90.000 TL gelir elde edilmiştir.  Aynı zamanda Orman köylüsü kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yaparak ev ekonomilerine destek vermeleri amacı ile kozalak pekmezi, marmelat makinası gibi birçok alanda mikro krediler verdik. 2023 yılında 169 aileye 8,5 Milyon TL’si HİBE  ve 32,9 Milyon TL’si  KREDİ olmak üzere toplam 41.400.000 TL destek sağlandı. 2024 yılında 150 aileye 90 Milyon TL Kredi ve hibe desteği sağlayacağız.

Orman Genel Müdürlüğümüzün en alt kademesinden en üste kademesine kadar, alın terini fidanlara can suyu yapmış Türk ormancısının fedakâr ve korkusuz mücadele ruhunun ve vatan toprağını koruma anlayışının bir tezahürü olduğunun altını özellikle çizmek isterim.

Anayasamızın 169. Maddesinde de belirtildiği üzere ormanlarımız, anayasal hukukun güvencesi altındadır.  İşte saydığım bütün bu emek ve özveri isteyen ağaçlandırma faaliyetlerimizi, “Ormanı Korumak, Vatanı Korumaktır.” düsturundan hareketle, orman teşkilatımız olarak, gece-gündüz çalışarak daha yaşanabilir bir dünya için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.  Tabi bütün hedeflerimizi, milletimizle ve tüm insanlıkla paylaşıyor, her bir fidanımızın öyküsünü daha anlamlı hale getirmeyi arzu ediyoruz. Birazdan  beraber dikeceğimiz fidanlarla, inşallah geleceğe can verecek, dünyaya nefes olmanın yanı sıra hem de gücümüz olmaya devam edecektir! Köklerimizden Gelen Güç İle Küllerinden Doğan Ormanlar" oluşturuyoruz.

“Orman teşkilatı mensupları olarak bizler; ‘Daha Yeşil Türkiye’ ve ‘Daha Yeşil Bir Dünya’ gayesiyle durmadan çalışıyoruz”. Geleceğimizin daha yeşil olması dileğiyle daha yaşanabilir, temiz bir çevre için herkesin Ormancılık Gününü ve Haftasını kutluyorum. Dikilen her fidan Yeşil Vatan'a armağan olsun.

Bayraktaroğlu’nun konuşmasının ardından protokol üyeleri ve vatandaşların ZBEÜ Çaycuma Kampüsüne fidan dikmeleriyle tören sona erdi.

Çaycuma 5 Bin Fidan

Çaycuma 5 Bin Fidan 3

Çaycuma 5 Bin Fidan 2

Çaycuma 5 Bin Fidan 6

Çaycuma 5 Bin Fidan 5

Kaynak: Haber Merkezi