BEKLENEN KAR

Abone Ol

Kış geldi.

Pir geldi

En sonunda  soğuk havalar.

Yağmur.

Kar.

Yurdu etkisi altına aldı.

Yağmur yağması.

Kar yağması.

Mevsim şartlarını yaşamamız açısından önemli.

Kuraklık diye bir önemli sorun bizleri bekliyor.

Barajlar dolmalı.

Yeni yeraltı barajları yapılmalı.

Suda tasarruf.

Hepsi önemli ve beklenen kar başlıklı yazımızın içimi dolduralım.

İki gündür meteoroloji uzmanları tüm kanallarda kar yağışının tüm ülkeyi etkisi altına alacağını söylüyorlar.

Aylardır yağmur yüzü görmeyen ve barajlarında su seviyesi düşmüş insanlarımız da ümit ve merakla bekliyorlar.

Kar nasıl yağacak?

Ne kadar yağacak?

Barajlar dolacak mı?

Bunları bir kaç gün içinde yaşayacağız. Biz kar yağışının bir de öteki yüzüne bakalım ve karın insanlara olan faydaları hakkında biraz bilgi verelim.

Psikolog Ahmet Kurt, yağan karın; alışık olunan çevreyi bembeyaz örtüyle kaplaması nedeniyle, vücutta adrenalin ve mutluluk hormonu salgılanmasına neden olduğunu söyledi. Her gün alışık olunan çevrenin, kar yağışı ile birlikte bambaşka bir çehreye büründüğünü, bunun da insana mutluluk verdiğini vurgulayan Kurt, ancak bu durumun farklı coğrafi bölgelere göre değişiklik gösterdiğini vurguladı.

Ahmet Kurt, “Kanada’da insanlar kar yağdığı zaman sevinmiyorlar, zaten oraya çok sık kar yağıyor. Orada ise güneş açtıkça, insanlar mutlu oluyor. Dolayısıyla Kanada’daki çocuklar kar yağdığında; Türkiye’deki çocuklar gibi aynı tepkiyi vermiyorlar. Alışkın olduğumuz çevrenin dışına çıkmak insanı etkiliyor. Ayrıca tüm bunlar dışında kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar. Karda bulunan amonyak, karın erimesiyle birlikte toprakta kalır. Bu amonyak, azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılar. Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur.

Hayatı olumsuz etkilese de her yeri bembeyaz örten karın insan psikolojisi üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olduğunu belirten uzmanlar, “Karda yaşanacak güzellikleri ıskalamayın. Her mevsimin rengi farklıdır, beyaz insanı rahatlatır” diyorlar.

Beyaz renk rahatlatıyor

Üsküdar Üniversitesi NP İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi’nden Uzman Psikolog İhsan Öztekin, beyaz görüntüsüyle karın kişiyi rahatlattığını ve kişide bir gevşemeye neden olduğunu belirterek şu tavsiyelerde bulundu:

“Her mevsimin kendine göre bir güzelliği vardır. Sadece karda yaşanabilecek güzellikleri yaşama fırsatını kaçırmamak lazım. Bembeyaz görüntüsünün yanında bir örtü gibi tabiatı kaplayan kar, günlük yaşamımızı zorlaştırsa da birtakım olumsuzluklara neden olsa da görüntüsüyle kişinin psikolojisini doğrudan etkiliyor.

Her mevsimin rengi var

Doğal bir tabiat olayı olan kar, kişide gevşemeye neden oluyor. Psikolojide beyaz rengin iç açıcı, ferahlatıcı bir etkisi vardır. Yaz aylarında yeşil ve mavi, sonbaharda sarı ve kış aylarına hakim olan beyazın kişinin ruh sağlığına etki eder.

Kar yağışı büyük kentlerde yaşamı olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle trafikte yaşanan olumsuzluklar, aksamalar ve yoğunluklar kişide zaman zaman endişeye yol açabilir, gerilimlere neden olabilir. Ancak bu beyaz mevsim insanı rahatlatan tarafıyla avantaja dönüştürülebilir.

Kar tatilini fırsata dönüştürün

Örneğin bu dönemde aileler birbirlerine daha fazla zaman ayırabilir. Okulların tatil olması nedeniyle anne babalar çocukları ile daha çok ilgilenebilir. Temiz havada kısa yürüyüşler yapılabilir, karın tadı çıkarılabilir. Kişiler, pozitif etki için negatif etkiden arınmalıdır. Sadece karda yaşanabilecek güzellikleri yaşama fırsatı da kaçırılmamalıdır.”

Kar yemek faydalı mı?

Sakarya Altınova Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Elaldı, kar yemenin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Kar yemenin başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere, zehirlenme, mide ve bağırsak enfeksiyonları gibi bir çok hastalığa davetiye çıkardığını vurgulayan Elaldı, “Türk toplumunda kar yeme alışkanlığı var.

Ancak bu sağlık açısından son derece mahzurlu. Özellikle yerleşim birimleri içerisine düşen kar kesinlikle ama kesinlikle yenmemesi gerekir. Çünkü kar yağarken havadaki tüm partikül, duman ve ne kadar kirlilik unsuru varsa onlara yapışarak yere iniyor.

KAR İLE ANLAMLI SÖZLER

Kar taneleri ne güzel anlatıyor birbirine zarar vermeden de yol almanın mümkün olduğunu. Mevlana

Kar saflıktır, yürek temizliğidir. 

Lapa lapa yağan kar, yaşamsal bir hediyedir.

Yalan kartopu gibidir yuvarladıkça büyür.

Kardan adamın krallığı güneş çıkına kadardır.

Kar fikri uzaklara götüren, insanı kendine getiren denizdir.

Kar yağarken doğa dinler.  Antoinette van Kleeff

En delikanlı mevsimdir kış. Yüzüne yüzüne vurur yalnızlığını.

Kar Tanrı’nın kirli dünyayı temiz gösterme şeklidir.

Karın yağması ile en yaşlıların bile içindeki çocukluk ortaya çıkar.

Hava soğuyunca değil, yüreği soğuyunca başlarmış insanın kışı. Elif Şafak

Kar, yağmur taneleri gibidir. Sevmeyen onları kar olarak görür. C. Çelebi

Kar taneleri gibi yaşıyoruz şu sıra. Birbirimize değmeden ayrı ayrı eriyerek.

Güneş kadar sıcak, kar tanesi kadar berrak, yağmur kadar saf ve temiz bir ömür dileğiyle.

Sevgim dağlardaki karlar kadar çok olup onları eritecek kadarda kuvvetlidir.

Kar yağarken birden güneş açmak gibiydi hayat. Bu aralar hava güneşli bende.

Kar, doğanın incisidir. Tüm zarafetiyle misafir gibi gelir ve sessizce gider, vedası da zariftir.

Umut, hiç bitmeyen bahar mevsimidir, içinde kar da yağar, fırtınada kopar. Ama çiçekler açmaya hep devam eder.