Bartın’ın Güzelcehisar sahilindeki 80 milyon yıllık lav sütunları doğaseverler ve fotoğraf tutkunlarının akınına uğramaya devam ediyor. Evlilik heyecanı yaşayan gelin ve damatlar için doğal fotoğraf platosuna dönüşen bölge ormanların içine sokulan denizi ve kum sahiliyle tatilcilerin de ilgi odağı oluyor.
Dünyada Kaliforniya, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da, Türkiye'de ise Bartın kent merkezine 17 kilometre mesafedeki Güzelcehisar sahilinde bulunan 80 milyon yıllık lav sütunlarına ilgi artmaya devam ediyor.
Bölgenin turizme kazandırılması amacıyla 2016 yılında başlatılan çalışmalarla sahil şeridine 850 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğinde, engelli ve yaşlı vatandaşlara da ulaşım kolaylığı sağlayan ahşap yürüyüş yolu inşa edildi. Bölgeyi ziyaret edecek turistlerin lav sütunlarını görüp fotoğraflayabilmeleri için de deniz üzerine iskele ve ada üzerinde yürüyüş platformu kuruldu.
Çalışmaların tamamlanmasıyla beraber çok sayıda ziyaretçi ağırlamaya başlayan bölge şehir stersinden uzak, doğa ile baş vakit geçirmek isteyenler içinde alternatif rota olurken yeşil ormanların içine sokulan denizi ve kum sahili ile tatilcilerin de ilgi odağı oluyor.
Volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşmesi sonucu oluşan ve yapılan bilimsel araştırmalarla 80 milyon yıllık olduğu tespit edilen lav sütunları ise bölgeyi doğal fotoğraf platosuna çeviriyor.