Bir dönem Derin Tarih Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği yapan ve o dönemde kaleme aldığı bir yazısında Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret ettiği gerekçesi ile 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Mustafa Armağan, Zonguldak paylaşımı üzerinden Cumhuriyet Halk Partisi’ne yüklendi. Armağan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, tek partili dönemde Zonguldak’ta ekonomik sıkıntılar nedeniyle bir okulun kapatıldığını o dönemin gazete nüshasıyla ele aldı.

Millî Kalkınma Partisi (MKP) kuruluncaya kadar, kısa aralıklar dışında 1923-1945 yılları arasında CHP tek yasal siyasi parti olarak yer aldı. Savaş sonrası ülkede yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle Zonguldak’ta bir okulun da kapatılması Mustafa Armağan’ın dikkatinden kaçmadı.

1924-1925 döneminde açılan Mühendis Mektebi 1930-1931 mezunlarını verdikten sonra, mühendis eğitimi durduruldu ve 13.06.1931 tarihinde okul kapatıldı.  Dönemin üçüncü sınıfından 9, ikinci sınıfından 3, birinci sınıfından ise 25 öğrenci İstanbul’da ki yüksekokullara gönderildiler.

“CHP’NİN ALTIN ÇAĞI”

Okulun kapatılma gerekçesini ise Mustafa Armağan, o dönemin gazete sayfasında yapılan habere göre, ekonomik nedenler olarak açıkladı. Armağan, “CHP’nin altın çağı” diyerek bahsettiği bir dönemde okulun kapatılmasını ise iğneleyici bir dille ele aldı.

“KAPATAN PADİŞAH OLSAYDI…”

Maden işçisinden ünlü sanatçı ile düet Maden işçisinden ünlü sanatçı ile düet

Armağan, konu ile ilgili olarak, “İşte CHP’nin Altın Çağ’ından bir sahne. 1924’te Zonguldak’ta açılan Yüksek Sanayi ve Maadin Mektebi’nin kapısına ekonomik sıkıntılar gerekçe gösterilerek kilit vurulmuş. Evet, Cumhuriyet devrinde bir okul kapatılmış. Hem de maden mühendisi okulu. Kapatan padişah olsaydı ne demezdiniz!” ifadelerine yer verdi.

“BUNCA EMEK VE PARAYA YAZIK OLMAMIŞ MI?”

Öte yandan, o dönemin gazetesinde yer alan haberde ise konu ile ilgili olarak, “Dünkü nüshamızda Zonguldak’ta 20 bin lira tasarruf için memleketimizin biricik maden mühendis mektebi müesseselerinin kapatıldığını yazmıştık. 800,000 lira sarfile meydana getirilen bu mükemmel müesseselerimizin elde ettiğimiz bir resmini dercediyoruz. Bunca emek ve paraya yazık olmamış mı?” denildi. Haber: Fadime YILMAZ ELMA

OKUL KAPATILDI

15 işçi mühendisin eşine tecavüz etmiş! 15 işçi mühendisin eşine tecavüz etmiş!

ABD ajanından uzaylı itirafı! Cansız uzaylı bedenleri, UFO'lara tersine mühendislik! ABD ajanından uzaylı itirafı! Cansız uzaylı bedenleri, UFO'lara tersine mühendislik!

Dolar ve Euro fiyatları güne nasıl başladı? Dolar ve Euro fiyatları güne nasıl başladı?

Şehirlerarası otobüs fiyatlarına ikinci zam! Biletler kaç lira oldu? Şehirlerarası otobüs fiyatlarına ikinci zam! Biletler kaç lira oldu?

Editör: Muhammet