2 ve 3. Ligde mücadele eden toplam 87 kulübün liglerin geleceğine ilişkin öneri dilekçeleri Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) ulaştı. Kulüplerden 45’inin kararı federasyona bıraktığı, geri kalan 42’sinin ise play-off oynanması taraftarı olduğu belirtildi.

Koronavirüs salgını nedeniyle 19 Mart’tan bu yana tatilde olan profesyonel 2 ve 3. Lig’le ilgili karar aşamasına gelindi. Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) bu hafta sonuna kadar liglerin geleceğine dair net bir karar alıp kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

Geçen hafta 2 ve 3. Lig Kulüpler Birliği Başkanı’yla bir araya gelerek liglerin son durumuna ilişkin fikir alışverişinde bulunan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir ve yönetim kurulu, liglerin oynanıp oynanmayacağına dair alınacak karar öncesinde kulüplerin görüşlerini görmek için başkanlardan öneri dilekçesi talebinde bulunmuştu.

2. Ligde 36, 3. Ligde 51 olmak üzere toplam 87 kulüp başkanı tarafından 12 Haziran Cuma günü federasyona iletilen dilekçeler, TFF yönetim kurulu tarafından değerlendirmeye alındı.

Kulüplerden 45’inin kararı Türkiye Futbol Federasyonu’na bıraktığı, geri kalan 42 kulübün ise grup liderlerinin direkt çıkması, 2 ile 5, ya da 2 ila 9’uncu sıradaki takımlar arasında play-off oynanmasını istediği öğrenildi.

2 ve 3. Lig Kulüpler Birliği Başkanı Volkan Can, 87 kulübü yakından ilgilendiren konuyla ilgili konuştu. TFF ile yapılan görüşmenin ardından 87 kulüp başkanından liglerin oynanıp oynanmayacağına dair görüş aldıklarını dile getiren Can, 45 kulübün kararı TFF’ye bıraktığını aktardı. Geri kalan 42 kulübün sadece play-off oynanması taraftarı olduğunu dile getiren Volkan Can, nihai kararın federasyon tarafından verileceğini belirtti.

Gruplardan düşme olup olmayacağı fikrini de paylaşan 2 ve 3. Lig Kulüpler Birliği Başkanı, “Play-Out oynanması şuan için en adil olanı. Tabi bu bizim düşüncemiz. Liglerle ilgili nihai kararı Türkiye Futbol Federasyonu verecektir. Bu karar ne kadar erken alınırsa, kulüpler açısından o kadar iyi olacaktır” dedi.

Grup liderleri direkt çıkarsa, sadece play-off oynanacak

2-5 Mİ, YOKSA 2-9 MU?

Türkiye Futbol Federasyonu ligleri mevcut son haliyle tescil edecek olursa grup birincileri direkt çıkacak. Play-Off’un ise nasıl oynanacağı kulüplerin isteğine göre belirlenecek. Kulüplerden bir çoğu puantaj sıralamasına göre play-offun 2-5, bir çoğu ise 2-9 şeklinde oynanmasını istiyor.

Bu durumda 2. Lig Beyaz grupta 73 puanla lider olan Samsunspor direkt 1. Lige çıkacak. Play-Off 2-5 şeklinde oynanırsa Manisa FK (63), Hakimoğlu Trabzon (55), Sancaktepe FK (52), İnegölspor (42) TFF tarafından belirlenecek grup merkezinde tek maç eleme usulü play-off mücadelesi verecek. Eğer 2-9 kabul görürse, play-offa Afyonspor (43), Tarsus İdmanyurdu (43), Pendikspor (40) ve Sarıyer (40) de dahil olacak.

Kırmızı grupta ise 60 puanla lider olan Bandırmaspor 1. Lige terfi edecek, Ankara Demirspor (57), Kastamonuspor (53), Tuzlaspor (53) ve Sakaryaspor (51) play-off oynamaya hak kazanacak. 2-9’a göre, bu dört takımın arasına Kırşehir Belediyespor (47), Vanspor (44), Uşakspor (44), Kahramanmaraşspor da (41) katılacak.

Küme düşmenin nasıl olacağı ise merak ediliyor. Tescil halinde gruplarda son 3'te yer alan takımların bir alt lige düşmesi gündemde. Küme hattındaki takımlar için play-out sistemi de alternatif düşünceler arasında yer alıyor. 

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi