Peynirli yumurta ile karıştırmayın: Omlet böyle olur Peynirli yumurta ile karıştırmayın: Omlet böyle olur

Sağlıklı bir yaşam için gıda güvenliği son derece önemli. Özellikle yaz aylarında artan hava sıcaklıklarıyla birlikte gıdaların bozulma süresi kısalır ve gıda zehirlenmeleri riski artıyor. Bu konuda uyarılarda bulunan Gıda Yüksek Mühendisi Öğr. Gör. Eda Şensu Demir, tavuk ürünlerinde sık görülen 'Salmonella' bakterisinin özellikle dikkat edilmesi gereken bir etken olduğunu vurguladı.

İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Gıda Yüksek Mühendisi Eda Şensu Demir, gıda kaynaklı enfeksiyonlara neden olan Salmonella bakterisinin gıda zehirlenmelerine yol açtığını belirtti. Gıda güvenliğini sağlamak için et, tavuk, ve süt ürünlerinin güvenilir kaynaklardan temin edilmesi gerektiğine dikkat çeken Demir, bu ürünlerin alımında soğuk zincirin korunduğundan emin olunmasının önemli olduğunu ifade etti. Özellikle tavuk ürünlerinin çiğnemenin yanı sıra pişirilirken de dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Yumurtaların da Salmonella bakterisi riski taşıdığını söyleyen Demir, uzun süre yüksek sıcaklığa maruz kalan yumurtalarda bozulmanın hızlandığını ve gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini belirtti. Çiğ sütün de yüksek sıcaklıklarda hızla bozulabileceğini, açıkta satılan sütlerin tercih edilmemesi gerektiğini aktardı.

İmplant tedavisinde vida beynine saplandı İmplant tedavisinde vida beynine saplandı

Demir ayrıca donmuş gıdaların satın alınması ve taşınmasında soğuk zincirin korunmasının önemine dikkat çekti. Buzluktan çıkarılan donmuş gıdaların çözülmesi için tezgah üzerinde bekletilmemesi gerektiğini ve çözünen gıdaların tekrar dondurulmaması gerektiğini vurguladı.

Son olarak, hızlı tüketime uygun olan tavuk dönerin, uzun süre yüksek sıcaklığa maruz kaldığında mikrobiyal yükü artarak gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini ifade eden Demir, tüketicilere dikkatli olmaları ve gıda güvenliğine özen göstermeleri çağrısında bulundu. İHA

Otomobil kamyonla çarpıştı! Otomobil kamyonla çarpıştı!

Kuaförde saatlerce bakım yaptırıp, parayı ödemedi! Kuaförde saatlerce bakım yaptırıp, parayı ödemedi!

‘Karadeniz Gazı’nda  bütün bildiklerinizi unutun!’ ‘Karadeniz Gazı’nda bütün bildiklerinizi unutun!’

AW000290_01

Editör: Virda Şahin