Karabük'ün Eskipazar ilçesinde yer alan Hadrianopolis Antik Kenti'nde Karadeniz'in Zeugması olarak adlandırılan antik kentteki kazılarda 5 bin 500 yıl önce kullanılmaya başlanan, insanların yaşam sürdüğü yer altı kaya yerleşkesi keşfedildi. Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş'ın yönetiminde sürdürülen kazı çalışmalarında elde edilen bulgular, antik kentin tarihine ışık tutuyor.

Ulusal basında yer alan haberlere göre Hadrianopolis Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazılarda, insanların 5 bin 500 yıl önce yaşam sürdüğü yer altı kaya yerleşkesi keşfedildi. Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan antik kent, M.Ö. 1. yüzyılda kurulmuş ve MS 8. yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanılmıştır. Antik kentin tarihi, ortaya çıkarılan mozaiklerle birlikte "Karadeniz'in Zeugması" olarak anılıyor.

Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, Hadrianopolis Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Çelikbaş, çalışmaların bu yıl yer altı kaya yerleşkesinde sürdürüldüğünü ve halen devam ettiğini belirtti. Kazı çalışmalarına yer altı kaya yerleşkesindeki dolgu toprağı alarak başladıklarını ifade eden Çelikbaş, bir tonozlu galeriyle bir salona ulaştıklarını ve burada içerisinin yoğun bir şekilde toprakla dolduğunu gördüklerini aktardı. Dolgu toprağı aldıktan sonra ulaştıkları birinci salondan farklı noktalara giden yine galeriler ortaya çıktığını belirten Çelikbaş, bu galerileri takip ettikçe ikinci salona ulaştıklarını ve burada da farklı yönlere giden galerileri gözlemlediklerini söyledi.

İkinci salonda da üç noktada farklı yönlere giden galeriler tespit ettiklerini ifade eden Çelikbaş, toprak kalktıkça içerideki bilinmeyen galerilerin de ortaya çıkmaya başladığını söyledi. Büyük bir salona ulaştıklarını belirten Çelikbaş, bu salondan da içerideki toprak dolguyu kaldırmaya devam ettikçe farklı noktalara giden galeriler tespit ettiklerini aktardı. Çelikbaş, buradaki çalışmaların uzun soluklu bir çalışma olduğunu belirterek, 2023 yılına kadar bitirmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

(Haber merkezi)

Sayıştay Uyardı! Yetkililer göz ardı mı etti? Makale: Sayıştay Uyardı! Yetkililer göz ardı mı etti?

Vefatının 41. yılında panelle anılacak Vefatının 41. yılında panelle anılacak

WhatsApp-Image-2023-09-14-at-10.52.17-(1)WhatsApp-Image-2023-09-14-at-10.52.17-(2)

Göçükten acı haber geldi! Göçükten acı haber geldi!

Şehit madenci köyünde toprağa verilecek! Şehit madenci köyünde toprağa verilecek!

Editör: Murat Barutçu