Karabük Üniversitesi'nde, son dönemde Afrikalı öğrencilerle cinsel ilişkiye girdiği iddia edilen bazı Türk öğrenciler arasında HPV ve HIV gibi hastalıkların bulaştığı yönündeki iddiaların ardından, üniversite yönetimi önemli bir adım attı. Üniversite, yabancı öğrencilerin kayıt işlemlerinde "sağlık raporu" şartını getirdi. Öğrencilerin sağlık durumunu belgelemeleri için sağlık raporu almaları gerekiyor.

Bir sosyal medya sitesinde paylaşılan mesajlar, Afrikalı öğrencilerle Türk öğrenciler arasındaki ilişkilere dair yoğun tartışmalara neden olmuştu. Bazı öğrencilerin HPV ve HIV şüphesiyle hastanelere başvurduğu iddia edilmişti.

Ancak, Karabük İl Sağlık Müdürlüğü yaptığı açıklamada, sosyal medyada dolaşan bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Üniversite de sosyal medya hesabından yapmış olduğu açıklamayla, söz konusu iddiaları yalanladı.

Sağlık Raporu Şartı ve Diğer Düzenlemeler

Tartışmaların ardından üniversite yönetimi, önlemlerini artırdı. Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, Karabük'te bulaşıcı hastalık vakalarının Türkiye ortalamasının altında olduğunu açıklarken; üniversite yetkilileri de yeni düzenlemeleri duyurdu. Buna göre, üniversite "tüm yabancı uyruklu öğrencilere Sağlık Kurulu Raporu alma zorunluluğu" getirdi.

Rektör Kırışık akademisyenlere patent belgelerini takdim etti Rektör Kırışık akademisyenlere patent belgelerini takdim etti

Hürriyet’e açıklama yapan Üniversite yetkilileri, alınan bu kararın arkasında olduklarını belirterek, “Şubat 2024 itibarıyla üniversitemize kayıt olmak isteyen tüm yabancı uyruklu öğrencilerin Sağlık Kurulu Raporu alması zorunlu hale getirildi. Sağlık Raporu olmayan veya bulaşıcı hastalık taşıyan öğrencilerin kayıtları yapılmıyor. Bir diğer önlem ise önceden yabancı öğrenciler aracı şirketlerle gelmekteydi, bu da söylentilere neden oluyordu. Bunun önüne geçmek için artık aracı şirketler devre dışı bırakıldı. ÖSYM tarafından yapılan TR-YÖS sınavında başarılı olan ve üniversitemizin kendi sınavını geçen yabancı öğrenciler kabul ediliyor,” şeklinde konuştular.

Sadece Bir Öğrencide Hastalık Tespit Edildi

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları açıklamada sosyal medyadaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve herhangi bir HIV ve HPV artışı olmadığını belirttiler.

Üniversite kampüsünde eğitim gören bazı yabancı öğrenciler ise, yaşanan bu söylentilerin kendilerini huzursuz ettiğini ifade ettiler. Bir öğrenci, "Böyle bir dedikoduyla gündeme gelmemiz bizi üzdü, endişelendirdi. Sokakta, okulda nasıl tepki alırız diye korkmaya başladık. Bugüne kadar Karabük'te herhangi bir olumsuzluk yaşamadık, ilişkilerimiz iyiydi. Türk öğrencilerle sorunumuz olmadı, arkadaşız. Şimdi ise sanki hastalıklıymışız gibi bakılmasından korkuyoruz," dedi.

2024 03 27 09 09 20

Kaynak: Haber Merkezi