Dünya Sağlık Örgütü (WHO), koronavirüs salgınında önemli bir yer tutan ve hızla yayılan yeni bir varyantı, JN.1'i "dikkate alınması gereken varyant" olarak sınıflandırdı. Covid-19'un alt varyantı olarak bilinen JN.1, özellikle Hindistan, Çin ve ABD gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu ülkelerde tespit edildi.

WHO yetkilileri, mevcut aşıların hala koruma sağladığını ve kamu sağlığı için riskin düşük olduğunu belirtiyor. Ancak, önümüzdeki kış aylarında Covid-19 vakalarının ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının artabileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Grip, solunum sinsityal virüsü (RSV) ve çocukluk çağı pnömonisi gibi solunum yolu virüslerinde de artış gözlemleniyor.

JN.1'in, ABD'de en hızlı yayılan varyant olduğu bildiriliyor ve enfeksiyonların yüzde 15 ila 29'unu oluşturuyor. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı da, JN.1'in pozitif Covid vakalarının yaklaşık yüzde 7'sini oluşturduğunu açıkladı ve diğer varyantları da yakından takip ettiklerini belirtti.

Alışveriş merkezine saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var! Alışveriş merkezine saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var!

Bu yeni varyant, önceki BA.2.86 varyantına ek bir mutasyona sahip olması nedeniyle hızla yayılıyor. WHO, risk değerlendirmesinde, "Bu varyantın, kış mevsimine giren ülkelerde diğer viral ve bakteriyel enfeksiyonlardaki artışın yanı sıra koronavirüs vakalarında artışa neden olabileceği öngörülüyor" ifadelerine yer veriyor.

Ancak, JN.1'in aşıların sunduğu bağışıklığı ne kadar aşabildiği konusunda henüz sınırlı kanıt bulunuyor. WHO yetkilileri, daha fazla çalışma ve veriye ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Bu varyantın öncekilere göre daha fazla hasta ettiğine dair ise şu ana kadar bir kanıt bulunmuyor.

Dünya genelinde Covid-19 ile ilgili veri raporlayan ülkelerdeki azalmış sayılar nedeniyle, JN.1'in sağlık üzerindeki etkilerini belirlemek için daha fazla araştırmanın yapılması gerektiği vurgulanıyor. WHO, durumu yakından takip ederek gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğini belirtiyor. / Haber merkezi

Editör: Murat Barutçu