AW073670_07

Bebeğini market poşetine koyup, camdan sokağa atmıştı! Bebek hayatını kaybetti! Bebeğini market poşetine koyup, camdan sokağa atmıştı! Bebek hayatını kaybetti!

Karabük Haber – "Karadeniz’in Zeugması" olarak adlandırılan Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde yapılan kazılarda küp içerisinde bin 600 yıllık buğday, fiğ, yoğurt otu ile bazı mutfak malzemeleri bulundu.

MÖ 1. yüzyılda kurularak MS 8. yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen ve ortaya çıkarılan mozaikler dolayısıyla "Karadeniz'in Zeugması" olarak adlandırılan Hadrianopolis Antik Kenti’nde yeni keşifler ortaya çıkmaya devam ediyor. Yapılan kazılarda, yeni bir yapı alanı ortaya çıkarken yapının mutfak kısmında küp içerisinde buğday, bir bakla türü olan fiğ, yoğurt otu, bıçak, kösere olarak adlandırılan biley taşı, maşrapa, bronz kap bulundu.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hadrianopolis kazıları çerçevesinde yeni yapıda çalışma başlattıklarını belirtti. Yapının üç bölümünü ortaya çıkardıklarını ifade eden Çelikbaş, "Yapının fonksiyonunu henüz tam olarak tespit etmiş değiliz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Fakat bu yapının bir odasının mutfak olduğunu net bir şekilde tespit ettik. Mutfak bölümüne bir merdivenle iniş gerçekleştiriliyor. Küçük kare bir plana sahip mutfak. Mutfağın ocak bölümü ortaya çıkarıldı. Ocak bölümünün hemen yanında ise içerisinde kaplar ve bu kapların iki tanesinin içinde de tohum günümüze ulaştı. Bu tohumları uzmanlarıyla yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde cinslerini tespit ettik. Tohumların bir tanesi buğday, diğeri bezelye türü 'fiğ' dediğimiz bir tohum, diğeri ise 'yoğurt otu' dediğimiz bir ot. Hala günümüzde Eskipazar'da yoğurt otuyla yoğurt mayalandığını da bilmekteyiz. Ayrıca bu kapların yanında demir bıçaklar ortaya çıktı. Bu bıçakların hemen yanında da bir biley taşı yine tespit ettik. Bu biley taşını da aslında önemi şöyle; bölgenin en ünlü Türk İslam döneminden beri en ünlü bıçak bileyi taşı Eskipazar'da çıkıyor. 'Kösere taşı' diyorlar. Muhtemelen bu bulmuş olduğumuz biley taşı da bu kösere taşıyla alakalı bir taş. Dolayısıyla Eskipazar'da bir geleneği uzun yüzyıllardır süren bir geleneği de bu şekilde görmüş olduk" dedi.

AW073670_08

"BİN 600 YIL ÖNCESİNE AİT OLDUĞUNU DA TAHMİN EDİYORUZ"

Yapının yangınla tahrip olduğunu ve üst kısmının ahşap olduğunu ve yangınla birlikte çöktüğünün tespit edildiğini aktaran Çelikbaş, "Ahşap çatı çökünce içerisindeki bu eserlerle birlikte günümüze kadar ulaşması mümkün olmuş. Bu yangının tahrip olduğunu biz stratigrafik açıdan da tespit ettik. Yapmış olduğumuz çalışmalarda stratigrafik açıdan yapının Milattan Sonra 4'üncü yüzyıldan, 7'nci yüzyıl aralığında olduğunu gördük. Muhtemelen bu mutfak bölümündeki eserlerle birlikte mutfak bölümü de bu tarih aralığına ait olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

İlerleyen dönemlerde yapacakları çalışmalarla da yapının fonksiyonunu net bir şekilde tespit etmeye çalışacaklarını anlatan Çelikbaş, şunları kaydetti:

"Ayrıca biz bu mutfak bölümünde ortaya çıkan eserlerin yaklaşık olarak günümüzden bin 600 yıl öncesine ait olduğunu da tahmin ediyoruz." İHA

AW073670_06

AW073670_05

AW073670_03

AW073670_04

AW073670_02

Sabah saatlerinde korkutan yangın! Sabah saatlerinde korkutan yangın!

İnşaat boyacısı kaldığı evinde ölü bulundu! İnşaat boyacısı kaldığı evinde ölü bulundu!

Ağacın kalbinde, yemek keyfi Ağacın kalbinde, yemek keyfi

İYİ Parti'de, yönetimle kavga istifa getirdi İYİ Parti'de, yönetimle kavga istifa getirdi

Bolu'da sirenler Atatürk'ün ardındaki 85 yılı anarken çaldı! Bolu'da sirenler Atatürk'ün ardındaki 85 yılı anarken çaldı!

Sokakta köpek saldırısından kurtulmanın püf noktaları! Sokakta köpek saldırısından kurtulmanın püf noktaları!

Düzce, Atatürk'ü 85. Ölüm yıldönümünde saygıyla andı Düzce, Atatürk'ü 85. Ölüm yıldönümünde saygıyla andı

10 Kasım Anma Töreninde, CHP'nin ilginç hatası! 10 Kasım Anma Töreninde, CHP'nin ilginç hatası!

Gecekondu alevlere teslim oldu! 1 ölü! Gecekondu alevlere teslim oldu! 1 ölü!

Atatürk sevgisi ritimle buluştu: Karabük'te unutulmaz koreografi gösterisi! Atatürk sevgisi ritimle buluştu: Karabük'te unutulmaz koreografi gösterisi!

Karabük, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, minnetle selam durdu Karabük, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, minnetle selam durdu

Kontrolsüz geçiş, ölüm getirdi! Kontrolsüz geçiş, ölüm getirdi!

Cezaevinden gelen itiraf mektubu! Tek isteği babasının cesedini bulmak Cezaevinden gelen itiraf mektubu! Tek isteği babasının cesedini bulmak

Kaçırıldım deyip şehri ayağa kaldırmıştı! Akıl sağlığına bakılacak! Kaçırıldım deyip şehri ayağa kaldırmıştı! Akıl sağlığına bakılacak!

Otomobil motosiklete çarptı! Otomobil motosiklete çarptı!

Ehliyetsiz araç kullanan çocuk kaza yaptı! 2 ağır yaralı! Ehliyetsiz araç kullanan çocuk kaza yaptı! 2 ağır yaralı!

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı yapıldı İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı yapıldı

İYİ Parti sallamaya devam ediyor! İstifa eden edene! İYİ Parti sallamaya devam ediyor! İstifa eden edene!

WhatsApp üzerinden kurulan cinsel içerikli oyun! WhatsApp üzerinden kurulan cinsel içerikli oyun!

Boş mezar bulsa girecek deyimi gerçek oldu! Boş mezar bulsa girecek deyimi gerçek oldu!

Eski Genelkurmay Başkanı’nın acı günü! Eski Genelkurmay Başkanı’nın acı günü!

Esnaflar, Atatürk için dua etti Esnaflar, Atatürk için dua etti

Üniversite öğrencisi feci kazada öldü! Üniversite öğrencisi feci kazada öldü!

Düzce Belediyesi, şehide vefa borcunu ödedi Düzce Belediyesi, şehide vefa borcunu ödedi

AVM’nin 55. Katından atlayıp intihar eden genç iki gün sonra fark edildi! AVM’nin 55. Katından atlayıp intihar eden genç iki gün sonra fark edildi!

Motosikletli saldırganlar, can aldı! Motosikletli saldırganlar, can aldı!

Editör: Virda Şahin