Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) resmî açıklamasıyla Drahşan Arda’nın dünya çapında “ilk kadın hakem” olduğunu tescilledi.

Aslen Edirneli olan Drahşan Arda, 1967-1968 sezonunda Zonguldak’ta hakemlik kursunu tamamlayarak 26 Haziran 1968 yılında ilk maçını yönetmiştir.

O yıllarda Kozlu Atatürk ilkokulunda öğretmenlik de yapıyordu…

Türkiye’de 4 yıl hakemlik yaptıktan sonra, Almanya’ya yerleşmiş ve öğretmenlik yaparak gençleri spora kazandırmıştır. Bu katkıları Bavyera Futbol Federasyonu tarafından 30 yıllık bir altın rozet ve plaketle de ödüllendirilmiştir.

1985 yılında ilk Türk kadın hakem Elmas Arabacı olarak kabul edilmişti. 1995 yılında ise Avrupa'nın FIFA kokartlı ilk Türk kadın hakemi Lale Orta olarak biliniyordu. Drahşan Arda gösterdiği çabalar neticesinde 13 Aralık 2018 tarihinde FIFA'dan aldığı mektupla ilk Türk kadın hakem olduğunun tescilini açıkladı.

Bir röportajında kendisinin dünyadaki ilk kadın hakem, Sema Tokat'ın ise ikinci olduğunu söyledi. Bundan dolayı büyük mutluluk duyan ve yıllardır gösterdiği emeklerin karşılığını aldığını belirten Arda, "Tarihte bir ilk olmak gurur verici. İlk maçımı 26 Haziran 1968'te yönetmiştim. Tam 50 yıl önce hakemlik heyecanını yaşamıştım. FIFA'dan gelen mektupla da çok mutlu oldum. Mektup elime geçtiği anda ilk günkü kadar heyecanlandım. Dünyanın ilk kadın futbol hakemi olmak gurur verici" şeklinde konuştu.

(Zonguldak Nostalji)                      

dünyanın-ilk-kadın-hakemi-(6)dünyanın-ilk-kadın-hakemi-(5)dünyanın-ilk-kadın-hakemi-(4)dünyanın-ilk-kadın-hakemi-(3)

Yoğun sis kent merkezinde etkili oldu Yoğun sis kent merkezinde etkili oldu

dünyanın-ilk-kadın-hakemi-(2)dünyanın-ilk-kadın-hakemi-(1)

Gemide kokain operasyonu! 10 tutuklama! Gemide kokain operasyonu! 10 tutuklama!

Fevkani Köprüsü yıkım günü belli oldu Fevkani Köprüsü yıkım günü belli oldu

O yol artık kapalı O yol artık kapalı

Editör: Murat Barutçu