Türkiye'nin hafızalardan silinmeyen olayları arasında, sahte diplomalarla uzun yıllar görev yapabilen kişiler bulunuyor. Bazıları 10, bazıları 20 hatta 42 yıl boyunca sahte diplomalarla mesleklerini icra ettiler.

Ekiplerden taksicilere uygulama Ekiplerden taksicilere uygulama

Ülkemizin hafızalarında yer eden bu durum, son olarak Adana'da yaşanan Betül Sayıcı vakasıyla bir kez daha gündeme geldi. Sahte avukat kimliği ve cübbesiyle dolandırıcılık yapan Sayıcı'nın tutuklanması, sahte diploma meselesini yeniden tartışmaya açtı.

Türkiye'yi sarsan bir diğer sahte diploma olayı ise Zonguldak'ta yaşandı. 21 yıl boyunca sahte diploma ile öğretmenlik yapan ve sonrasında müdür olarak görev yaptığı sırada yakalanan İsmail Y, olayı duyanlara şaşkınlık yaşattı.

Olay, 2017 yılında Kozlu İlçesi Kılıç Ortaokulu'nda İsmail Y. ile hizmetli arasında çıkan bir tartışmanın ardından ortaya çıktı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişlerinin incelemesi sonucunda, İsmail Y.'nin diplomasında ve diğer belgelerde tarih uyumsuzlukları tespit edildi. Üniversite de, söz konusu öğrencinin kayıtlarında bulunmadığını belirterek diplomanın sahte olduğunu doğruladı. İsmail Y, müfettişler tarafından açığa alınarak Cumhuriyet Savcılığı'na ihbar edildi. Savcılık, diplomanın sahte olduğunu ve kayıtlarda yer almadığını tespit ederek İsmail Y.'yi serbest bıraktı.

Sosyal medyada da tartışmalara neden olan bu olaylar, sahte diplomalarla yıllarca mesleklerini icra eden kişilerin varlığını yeniden gündeme getirdi.

Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan bir kullanıcı, aslında Türkiye’nin durumu şu sözlerle özetledi:

“Sahte diplomayla 42 yıl mimarlık yapan Avni Tekinaslan.

Çapa’nın gururu sahte doktor Ayşe Özkiraz.

Sahte diplomasıyla Zonguldak’ta 21 yıl öğretmenlik yapan İsmail.

Sahte imam ve mehdilerimiz :)

Ve sahte diplomayla 22 yıldır neyse..”

Muhabir: Fadime YILMAZ ELMA