Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif şekilde katılmasının sağlanması, istihdam edilebilirliğin artırılması, sosyal içerme, sosyal girişimcilik ve yenilikçiliğin desteklenmesi ve sosyal sorumluluk uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen 2021 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) değerlendirme süreci sona erdi. Program kapsamında Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinden 2’şer olmak üzere toplamda 6 projeye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 8 milyon 375 TL kaynak ayrıldı.

Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliğinin başvuru sahibi olduğu “Sağlıklı Toplum İçin Arı Gibi Çalışkan Kadınlar” ve Çaydeğirmeni Belediyesinin başvuru sahibi olduğu “Çaydeğirmeni’nde Artizan Ekmek Üretiyoruz, Sağlıkla Kalkınıyoruz” projeleri desteklenmeye uygun görülürken Karabük ilinde Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün başvuru sahibi olduğu “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” ve Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğünün başvuru sahibi olduğu “Emeğin Başkenti Karabük İstihdamın Merkezi Oluyor” projeleri desteklenmeye hak kazandı.

Bartın'da ise desteklenmesi uygun görülen projeler Kumluca Belediyesinin başvuru sahibi olduğu “Kumlucalı Kadınlar ve Gençler İstihdama Değer Katıyor Projesi” ile Ulus Belediyesinin başvuru sahibi olduğu “Güçlü Kadın Güçlü Yarın Projesi” oldu.

ARILAR ÜRETİYOR, ZONGULDAK KAZANIYOR

Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliğinin başvuru sahibi, Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ereğli Kaymakamlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün iştirakçi olduğu “Sağlıklı Toplum İçin Arı Gibi Çalışkan Kadınlar” projesi ile kurulacak olan ana arı üretim istasyonu ile yıllık 10 bin adet ana arı üretimi ile kapasitesi geliştirilecek makine parkuru vasıtasıyla propolis ve arı sütü üretimi gerçekleştirilecek, üretime yönelik eğitimler düzenlenecektir. Proje bölgede kadın istihdamının (30 kadın) artmasına ve kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak.

BUĞDAYIN SAĞLIKLI HALİ: ARTİZAN EKMEK

Çaydeğirmeni Belediyesinin başvuru sahibi olduğu ve Zonguldak İŞKUR Müdürlüğü, Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek MYO ile S.S.Kemerler ve Çevre Köyleri Kalkındırma Kooperatifinin iştirakçi olduğu “Çaydeğirmeni’nde Artizan Ekmek Üretiyoruz, Sağlıkla Kalkınıyoruz” projesi ile çay etrafındaki buğday değirmenleri ile isimlenen Çaydeğirmeni beldesinde unlu mamul üretimini sağlıklı unlar ve özgün mayası ile Artizan ekmeği odağında canlandırmak ve çölyak hastaları ile çeşitli metabolik rahatsızlığı olan vatandaşlara ihtiyaç duydukları unlu mamulü sunabilmek hedefleniyor. Projenin gerçekleştirilmesi ile birlikte belediyeye ait atıl halde bulunan kamu alanı işlerlik kazanacak, üretime yönelik eğitimler verilecek ve yöresel ürünlerde katma değer artışı gerçekleşecek.

Editör: Haber Merkezi