Zonguldak’ın Acılık Caddesi Belediye Bulvarının olduğu yerde 8 yıldır Mali Müşavirlik yapan İlker Demir, işyerine gelip iyi niyetini suiistimal eden dolandırıcılar konusunda tüm duyarlı vatandaşları uyardı.

Bunların yaptıkları tek iş duygu sömürüsü yaparak insanlardan para almak diyen Demir; “Maalesef bu tip kişiler insanların insani duygularını kullanıp para dilenmekteler. Hayırsever kişilerin paylaşımcı yönünü suiistimal ederek dolandırmaktalar. İnsan yaptığı yardımı söylemez ama 3-4 senedir bu tip insanlar tarafından dolandırıldığımı gördüm ve diğer duyarlı vatandaşlarında dolandırılmaması için açıklama yapma gereği duydum” dedi.

Bu kişiler o kadar profesyonel olmuşlar ki kişiyi çok derin vicdan muhasebesinde bırakıyorlar diyen Mali Müşavir İlker Demir, açıklamasına şöyle devam etti:

İNSANİ DUYGULARI KULLANIP PARA DİLENİYORLAR

“Son 3-4 seneden beri özellikle Karabük ilinden büroma gelen şahıslar ihtiyaç halinde olduklarını, çoluk çocuklarıyla zor durumda kaldıklarını hatta ellerinde sağlık raporu veya gazete kupürleriyle mağdur olduklarını belirterek çeşitli yardım adı altında bizden yardım toparladılar. Fakat kişisel yaptığım araştırmalar neticesinde bu vatandaşların birçoğunun böyle bir ihtiyacı veya mağduriyetinin olmadığını, özellikle Karabük ve civar illerden geldiğini bu işi meslek edindiklerini öğrendim. Maalesef bu tip kişiler insanların insani duygularını kullanıp para dilenmekteler. Hayırsever kişilerin paylaşımcı yönünü suiistimal ederek dolandırmaktalar.

İNSANLARIN YARDIMSEVER DUYGULARINI SÖMÜRÜYORLAR!

İşyerime geldiklerinde birçoğu Karabük’ten geldiklerini belirtiyorlardı, ben çevremdeki yardımsever kişilere bu kişilerin dolandırıcı olduğunu söyleyerek para vermemelerini söyledim. Bu seferde adreslerini farklı söylemeye başladılar. Ben duyarlı bir vatandaş olarak şunu söylemek istiyorum; Karabük’ten geldiğini ifade eden ve bilhassa yardım talebinden gelen kişilere çok dikkat etsinler. Bu insanlar maalesef insanların yardımsever duygularını sömürüyorlar. Aldığım duyumlara göre bu kişiler arkadaşlarımızın yazıhanelerine giderek onlarında duygularını sömürmüşler. Maalesef hiçbir ihtiyaçları olmadığı halde hastayım, çocuğum hasta veya başka yöntemlerle haksız yere kazanç elde ettiklerini duyurmak istiyorum. Bu tip kişiler hiçbir emek harcamadan çoluk çocuklarını da yanlarına alarak insanları dolandırmayı meslek haline getirmişler. Bunların yaptıkları tek iş duygu sömürüsü yaparak insanlardan para almak!

İBAN NUMARASINI VERMEK İSTEYENLER BİLE OLUYOR

Kendilerine ait araçlarla şehre gelip her biri sağa sola dağılıyorlar. Örneğin bir tanesi benim büroma geliyorsa diğeri komşumun bürosuna gidiyor. Bazıları işi daha ileri getirip banka İBAN numarası bile vermek istiyor ki her ay düzenli para gönderelim. Ben bu konuda çok mağdur oldum. İnsan yaptığı yardımı söylemez ama 3-4 senedir bu tip insanlar tarafından dolandırıldığımı gördüm ve diğer duyarlı vatandaşlarında dolandırılmaması için açıklama yapma gereği duydum. Maalesef zaman içerisinde insani duygularla yardım amaçlı verdiğimiz paraların doğru yerlere gitmediğini gördüm. İnşallah bundan sonra yapacağımız yardımları daha duyarlı yapabilirsek, bu kişileri buralardan uzaklaştırabilirsek bu sorunu çözeriz ve gerçek ihtiyaç sahibi arkadaşlarımıza yardım edebiliriz.

ÇOCUKLARIDA BU İŞİN İÇİNE SOKUYORLAR!

Maalesef bu kişiler çocuklarını da bu işin içerisine sokuyorlar. Bu da çok üzücü bir durum! Örneğin işyerime dün gelen bir kişi eşi, çocuğu ve kendisi gelerek Çaycuma’dan geldiğini para yardımı istediğini söyledi. Ben ısrarla Çaycuma’nın neresinden geldiniz demem üzerine bu sefer Çaycuma değil Karabük’ten geldiğini söyledi. İşin acı tarafı eşi ve küçük çocuğu da bu yalana ortak oldu. Çünkü kendisi benim artık Karabük’ten gelenlere yardım yapmadığımı öğrenmiş. Birbirlerinden haberleri de var. Bu nedenle yardım yaparken kime yardım ettiğimiz konusunda duyarlı olmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu kişiler o kadar profesyonel olmuşlar ki kişiyi çok derin vicdan muhasebesinde bırakıyorlar, dolayısıyla yardım etmeyi tercih ediyorsunuz ama yapılan yardımlar boşa gidiyor. Ben bu gerçeği 3-4 sene sonra gördüm. Bu konuda daha fazla mağduriyetler yaşanmaması adına Valiliğin, İl Emniyet Müdürlüğünün ve ilgili kurumlarında toplumu bilinçlendirecek çalışmalar yapmasını talep ediyorum.”   (Seçkin KIRARSLAN)

Editör: Haber Merkezi