Global anlamda pandemi ilan edilen Covid-19 korono        virüsü vakalarının hızla artarak kitlesel kayıplara neden    olması sonrası CoVID-19 salgınının yol açtığı sağlık krizinin yarattığı ekonomik etkilerin bugüne kadar hiçbir ekonomik krize benzemeyen bir kriz ortaya çıkardığına işaret eden Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel anlamdaki ekonomi için öngördükleri tahminlerinde keskin aşağı yönlü revizyona gitti.Bir önceki 2019 yılına    ait raporunda global ekonominin 2020 yılında % 3,4 büyüyeceğini tahmin eden IMF, bu defa Ocak/2020 ayında yayımladığı bu yılın ilk Raporunda  tahmini %3,3 şeklinde revize eden IMF’nin bu hafta başlarında yayımladığı en son 2020 Dünya Global Ekonomik Görünüm Raporunda ise global ekonominin 2020 yılında % 3.0 daralacağı tahmininde bulunduğu izlendi. Raporda ayrıca “Temel senaryomuzda salgının 2020’nin ikinci yarısında azalacağını ve yayılmayı önleme tedbirlerinin kademeli olarak kaldırılacağını öngörüyoruz” değerlendirmesini yapan IMF, global büyüme tahminlerine yönelik aşırı belirsizlik olduğunu belirtti.“Koronavirüsün yayılmasını engellemek için alınan tedbirler ekonomik aktivite üzerinde kısa vadede baskı yaratmış olabilirler, ancak bunları insani ve ekonomik sağlık için uzun vadeli yatırım olarak görmek gerekli” ifadelerini kullanan IMF, 2021 yılında ise global büyüme tahminini yüzde 3,4’ten yüzde 5,8 seviyesine çıkardı.

               *        *         *

Bu yönde IMF baş ekonomisti Gita Gopinath da raporun ön sözünde yaptığı bu kapsamdaki değerlendirmede, “Son Dünya Ekonomik Görünümü raporundan bu yana dünya dramatik şekilde değişti. Bu kriz önceki hiçbir krize benzemiyor. Global ekonomiye ilişkin yaptığımız tahminler salgının izleyeceği patikaya ve yayılmasını önlemeye yönelik tedbirlerin etkisine ilişkin cari düşüncelerimizi yansıtıyor. Bu yıl global ekonominin Büyük Bunalımdan bu yana görülen en kötü resesyona yaşaması büyük olasılık”ifadelerini kullandı. IMF raporunda salgının etkilerinin üstesinden gelmek için güçlü çok uluslu iş birliğinin zaruri olduğunu belirtilirken, “Ülkelerin virüsün yayılmasının yavaşlatılması, aşı ve tedavi geliştirilmesi alanlarında birlikte çalışmaları gerekli. Virüse tıbbı çözüm bulunana kadar, hiçbir ülke salgına karşı güvende değil”denildi.IMF’nin bu raporunda, gelişmiş ekonomilerin 2020 yılında % 6,1 daralacağını tahmin ederken, ABD için 2020 yılı GSYH büyüme tahminini %2,0’dan % -5,9’a indirdi.Euro Bölgesi için     % 1,3 olan büyüme tahminini % 7,5 daralma olarak değiştiren IMF, Alman ekonomisinin % 7,0, Fransa ekonomisinin %7,2 ve İtalya ekonomisi nin % 9,1 oranında daralacağı tahmininde bulunuyor.

                    *        *         *

Sonuç olarak, IMF bu çerçevede  özellikle gelişmekte   olan piyasaların ve kalkınmakta olan ekonomilerin ise 2020 yılında sadece yüzde 1.0 daralacaklarını tahmin   eden IMF, Çin ekonomisi için yüzde 6.0 olan büyümü tahminini yüzde 1,2’ye, Hindistan için yüzde 5,8 olan büyüme beklentisini ise yüzde 1,9’a düşürürken; Yılın ikinci yarısında koronavirüs salgınının kontrol altına alınacağı ve toparlanmanın şartlarının oluşturulacağı    temel senaryosu ile 2021 tahminlerini de revize eden   IMF, global ekonomi için 2021 büyüme tahminini yüzde 3,4’ten yüzde 5,8’e çıkardı. Gelişmiş ekonomiler için  2021 büyüme tahminini yüzde 1,6’dan yüzde 4,5’e yükseltken IMF, gelişmekte olan ekonomiler için büyüme tahminini de yüzde 4,6’dan yüzde 6,6’ya revize etti. Uluslararası Para Fonu(IMF), koronavirüs salgınının etkisiyle Türkiye ekonomisinin bu yıl yüksek oranda gerilemesini, gelecek yıl toparlamasını bekliyor. IMF Raporunda ortalama tüketici fiyat beklentisi 2020 yılı için yüzde 12,6’dan yüzde 12,0’ye revize edilirken,gelecek yıl için beklenti de yüzde 12,0 olarak açıklandı.IMF,cari işlemler dengesi/GSYH beklentisini bu yıl için yüzde -0,6’dan yüzde 0,5’e revize etti, gelecek yıla ait beklentisini de -%0,2 olarak açıklaması kayda geçti.