Türk-İş her ay düzenli olarak gerçekleştirilen 'açlık ve yoksulluk sınırı' araştırmasına göre Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 2020 Haziran ayı araştırmalarına göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırını asgari ücret olan 2.324 liranın üstünde hesaplayarak 2 bin 431 lira olduğunu açıkladı. Türk-İş verilerine göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 431 lira 8 kuruş, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 7 bin 918 lira 82 kuruş, bekar bir çalışanın 'yaşama maliyeti' aylık 2 bin 952 lira 41 kuruş olarak hesaplandı. ÜRK-İŞ'ten konuya ilişkin yapıla açıklamada, ücretli çalışanların karşı karşıya kaldığı geçim şartlarının elde edilen gelirin yetersizliği nedeniyle her geçen gün giderek ağırlaşmakta olduğu ifade edildi. Pandemi döneminde ücretsiz izne çıkarılan işçilere sağlanan nakdi ücret desteğinin günlük 39,24 TL tutarında olduğu belirtilen açıklamada, "Net aylık asgari ücretin yarısından azdır. Aynı şekilde kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilen işçilerin en düşük aylık gelirleri asgari ücretin yüzde 60'ı oranındadır.” Değerlendirmesine yer veriliyor.

                                    *       *       *

Türk-İş’in açıklamasında”işsizlik sigortası kapsamında olan işçilerin en düşük gelirleri ise asgari ücretin yüzde 40'ı düzeyindedir. Buna karşılık net asgari ücret net 77,49 TL/Gün (aylık net 2.324,70 TL) olarak bu yılın sonuna kadar geçerlidir. Bu veriler çalışanların ekonomik durumunu ortaya koymaktadır. Yürürlükteki asgari ücret, dört kişilik bir ailenin zorunlu gıda harcaması tutarı olan açlık sınırının bile altındadır. Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) tutarı yılın ilk yarısında önceki yıl sonuna göre 268 TL, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama ise 874 TL artış göstermiştir. Son bir yıl itibarıyla bakıldığında ortaya çıkan ek harcama gereği gıda için 364 TL, toplam hane halkı harcaması için bin 185 TL'dir" şeklindeki değerlendirmeye  yer verildiği görüldü. Buna göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 431 lira 8 kuruş, yoksulluk sınırı ise 7 bin 918 lira 82 kuruş olurken; Araştırmaya göre, “mutfak enflasyonu”ndaki değişim de Haziran ayı için şöyle oldu:

-Sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı geçen ayki 8.36 lira seviyesinden bu ay 8.45 liraya yükseldi.

-Sebze ortalama kilogram fiyatı 7.26 liradan 6.97 TL’ye gerilerken, meyve fiyatları ortalamada 10.67 liradan 10.73 TL’ye yükseldi.

-Dört kişilik bir ailenin aylık mutfak masrafı tutarı yılın ilk

yarısında önceki yıl sonuna göre 268 TL, temel ihtiyaçlar için

yapılması gereken toplam harcama ise 874 TL arttı.

-Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 12,68 olarak hesaplandı.

-Gıda enflasyonunda son 12 ay itibariyle artış oranı ise yüzde 17,60 civarında görünüyor.Türk-İş’in söz konusu bu raporunda, Corona virüsü salgını döneminde çoğu küçük ve orta ölçekli iş yerlerinin üretime ara vermesi ya da kapanmasının işçilerin işsiz kalmasına, ücretsiz izne çıkarılmasına veya kısa süreli çalışmalarına neden olduğu belirtilerek, bu kişilerin ihtiyaçlarının çoğu için diğer seçenek olan borçlanarak geçimlerini sürdürmek durumuyla karşı karşıya olduğuna da özellikle dikkat çekiliyor.

                                    *       *       *

Sonuç olarak, Türk-İş, açıklamasının devamında; “Bu dönemde, ücretsiz izne çıkarılan işçilere sağlanan nakdi ücret desteği günlük 39.24 TL tutarında, net aylık asgari ücretin yarısından azdır. Aynı şekilde kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilen işçilerin en düşük aylık gelirleri asgari ücretin yüzde 60’ı oranında görülüyor.İşsizlik sigortası kapsamında olan işçilerin en düşük gelirleri ise asgari ücretin yüzde 40’ı düzeyindedir. Buna karşılık net asgari ücret net 77.49 TL/gün (aylık net 2,324.70 TL) olarak bu yılın sonuna kadar geçerlidir. Bu veriler çalışanların ekonomik durumunu ortaya koymaktadır. Yürürlükteki asgari ücret, dört kişilik bir ailenin zorunlu gıda harcaması tutarı olan açlık sınırının bile altındadır.” Denilerek net asgari ücretin yeniden gözden geçirilerek arttırılmasının gereğine işaret ediliyor.Türk-İş’in açıklamasının detayında; “Alınan önlemlerle sağlık alanında koruyucu politikalar uygulanırken, ekonomik ve sosyal alanda özellikle işsizlik ve düşük gelir veya gelirsizlik en önemli sorun olmuştur. Bu dönemde sosyal politika uygulaması olarak ‘temel gelir’ önem kazanmıştır.Yoksullara yönelik destek geliri uygulaması ile birlikte merkezi ve yerel yönetimlerin yaptıkları yardımlar yaygınlaştırılmıştır.” değerlendirmesine ek olarak, “Burada temel sorun, yoksullara yönelik yapılan yardımların temel ihtiyaçları ne ölçüde karşılayabildiğidir. Yoksul kesimin harcamaları gıda ağırlıklıdır. Dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken harcama tutarı net asgari ücretin üzerindedir.” Deniliyor.