Genel Maden İşçileri Sendikasının üye olduğu Uluslararası IndustriAll Avrupa Sendikalar Birliğinin Genel Sekreteri Luc Triangle ile Uluslararası Sanayi, Enerji ve Maden İşçileri Federasyonu Genel Sekreter yardımcısı Kemal Özkan, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil’i makamında ziyaret etti.

Ziyarette ilk konuşmayı yapan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil: “Misafirlerimiz dün Amasra’da maden kazası yaşadığımız bölgede bir dizi incelemelerde bulundular. Ardından bir maden şehidimizin ailesi ile mezarını ziyaret ettiler. Biz Uluslararası IndustriAll Avrupa Sendikalar Birliğinin değerli üyelerini aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz ve kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.

ÖZKAN: “KAZAYLA İLGİLİ BEKLENTİMİZ ADALETİN BİRAN ÖNCE TECELLİ ETMESİ”

Genel Maden İşçileri Sendikasının sadece Zonguldak’ta, Türkiye’de değil uluslararası alanda son derece itibarlı, önemli ve kıymetli bir sendika olduğunu belirterek sözlerine başlayan Uluslararası Sanayi, Enerji ve Maden İşçileri Federasyonu Genel Sekreter yardımcısı Kemal Özkan: “Çok üzgünüz. Yaramız halen acı ve taze. Kazayla ilgili olarak bizim beklentimiz adaletin biran önce tecelli etmesidir. Kamu vicdanının, ailelerin vicdanının, işçilerin vicdanının, sendikaların vicdanının ve tüm kamuoyunun vicdanının rahatlaması için bu adaletin tecelli etmesi gerekiyor. O nedenle yargı sürecinin biran önce başlamasını ve gerçek sorumluların gerekli cezalara çarptırılmasını bekliyoruz. Bu süreci yakından takip edeceğiz. Adaletin burada tecelli etmesi yalnızca Türkiye’de değil uluslararası kamuoyunda da beklenen bir konu. O nedenle bu adaleti görmemiz lazım.

ÖZKAN: “BU PATLAMADAN GEREKLİ DERSLERİ ÇIKARTMAMIZ LAZIM”

Kaybettiklerimizi anıyoruz, onların yakınlarına sahip çıkıyoruz ama aynı anda çalışan madencilerimizin, işçilerimizin geleceğini de garanti altına almamız lazım. Bu patlamadan gerekli dersleri çıkarmamız lazım. Bu bağlamda madendeki yangının sönmesini ve gerçek nedenlerin herkesçe kabul edilebilecek, bağımsız bilimsel verilerle ortaya konan bir raporun açıklanmasını bekliyoruz. Şuana kadar elimizde olan verilerle kendi deneyimimiz, birikimimiz çerçevesinde bir tahminlerimiz var ama bu tahminlerimizin gerçek manada alan verileriyle örtüşmesi gerekiyor. Madende bireysel hataların sistemik bir noktada buluşmaması, bireysel hataların önemli bir rol oynaması bizler açısından son derece açıdan kaygı verici.

ÖZKAN: “BU BÖLGENİN 200 YILA YAKIN MADENCİLİK GEÇMİŞİ VAR”

Genel Maden İşçileri Sendikamızın istihdamın artırılması konusunda ki talebi son derece yerinde, adil ve önemli, Zonguldak’ın gelişimi bakımından önemli. Biz uluslararası sendikalar olarak sendikamızın bu talebini yürekten destekliyoruz. Özellikle karar alıcılara bu istikamette önemli adım atmaları konusunu bir kez daha Uluslararası Avrupa perspektifinden belirtmek isterim. İklim değişikliği çerçevesinde kömürün geleceği konusunda dünyada büyük tartışma var. Bizde Genel Maden İşçileri Sendikamızla Türkiye’de kömür madenciliğinin geleceği konusunda nasıl birlikte bir sendikal inisiyatif alabiliriz konularında da görüşmelerde bulunduk, bulunmaya devam edeceğiz. Bu bölgenin 200 yıla yakın bir madencilik geçmişi var. Bugünden yarına madenciliğin geleceğiyle ilgili doğrudan bir karar vermek mümkün olmaz. Burada adil bir dönüşümün olması lazım, adil dönüşümün merkezinde de madenciler, onların istihdamının yer alması lazım.

TRİANGLE: “AMASRA’YA BÜYÜK BİR GÖLGE DÜŞTÜ!”

Uluslararası IndustriAll Avrupa Sendikalar Birliğinin Genel Sekreteri Luc Triangle: “Amasra’yı ziyaret ettik. Amasra çok hoş güzel bir şehir ancak ne yazık ki 14 Ekim 2022 tarihi itibariyle Amasra’ya büyük bir gölge düştü! 42 arkadaşımız ne yazık ki bu facia sonucunda hayatını kaybetti. Yaralanan ve tedavisi hastanede devam edenler var. Bizler adaletin yerine getirilerek biran önce mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz. Amasra faciası sadece Türkiye basını ve kamuoyunun haricinde Avrupa’da da gazetelerin manşetinde yer aldı. Avrupa’da da büyük bir yankı uyandırdı. Şuanda bütün yetkili makamları buradan uyarıyoruz. Bu kazanın neden olduğunu ve bu facianın cevaplarını arıyoruz.

TRİANGLE: “MADENDEKİ BU KAZA KABUL EDİLEMEZ”

Madenci kardeşimiz sabah işine güveli bir şekilde gittiği gibi akşamda evine gelebilmelidir. Madendeki bir kaza gerçekten kabul edilemez. Onun için mevzuat mı yetersiz, uygulamamı yetersiz bunların düzeltilmesi gerekiyor. Bu bağlamda da devletin sorumluluk üstleneceği belki de yeni bir mevzuat yapılması icap ediyor. Bu mevzuatında şirketin kendi sorumluluğu çerçevesinde uygulanabilir olması gerekiyor. Şöyle bir soru sorup cevap almak istiyoruz; Amasra’da yanlışlık neydi? Amasra madeninde bu facianın yaşanmasına sebep olan bir şeyler ters gitti bunu biliyoruz ama neyin ters gittiğini de öğrenmek istiyoruz. Bunu da araştırma sonucunda göreceğiz. Şuana kadar raporlamalarda sorumluluk sahibi kişilerin kim olduğu net şekilde ortaya çıkmamış olsa dahi ilerleyen zamanda yapılan araştırmalarda bu yanlışlığa sebep olan sorumluların kimler olduğu net bir şekilde ortaya konulmalıdır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil misafirlerine madenci heykeli hediye etti. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi