Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yaşayan ve 5 kez Guinness Dünya Rekortmeni olan Rumeysa Gelgi, ABD'ye yapacağı ziyaret öncesi Türk Hava Yolları'nın (THY) kendisine zorluklar çıkardığını söyledi, duruma tepki gösterdi.
2.15 santimetre boyuyla "Dünyanın yaşayan en uzun boylu kadını" unvanı ile birlikte el, parmak ve sırt gibi rekorlarla 5 kez Guinness Dünya Rekorlar Kitabına giren 24 yaşındaki Rumeysa Gelgi, Guinness Dünya Rekorları'nın etkinliği için eylül ayında Amerika'nın Kaliforniya eyaletine bağlı San Francisco şehrine gidecek. Skalyoz hastalığı bulunan, omurgasında platin ve 30 vida olan, en fazla 2 saat oturarak durabilen Gelgi'nin, bu özel durumu nedeniyle uçak seyahatini sedye üzerinde yapması gerekiyor. Bu nedenle Türk Hava Yolları'nın sedye ile seyahat prosedürü ile uçmak için başvuruda bulunan Gelgi, hiç ummadığı engellerle karşı karşıya kaldığını söyledi. 13 saat sürecek olan San Francisco uçuşunu sedye ile yapması gereken Gelgi, bunun için kendisine ekonomi sınıfında 6 koltuk sedye için, bir koltuk da refakatçi için satın alması gerektiğinin söylendiğini belirtti.
"Bilete 250 bin lira verdi"
Ailesinin departmanlar arasındaki bilgi eksikliğini çözebilmek için 6 saat uğraştığını aktaran Gelgi, "Fakat hiçbir sonuç alamadılar. Ek olarak yüzde 90 engelli bir birey olduğumu belirtmiştim, Türk Hava Yolları bu oranda engeli olan bireylere dış hatlarda yüzde 25 indirim uyguluyor. Ancak fiziksel durumum gereği mecburi sedye talebim olmak zorunda, çünkü benim için opsiyon yok. Maalesef Türk Hava Yolları sedyeli yolcu biletini özel bilet olarak değerlendiriyor ve hiçbir indirim uygulamıyor. Sedye talebim olduğu için engelli, yolcu statüsünden çıkarıldım ve raporumu sunduğum halde biletime en ufak indirim dahi uygulanmadı. Ben sadece kendi sedye biletim için tam tamına 250 bin TL, dolar karşılığı olarak o günün kurundan 14 bin dolar ödedim" diye konuştu. Refakatçisine de ayrıca bir bilet almak zorunda kaldığını vurgulayan Gelgi, şunları kaydetti:
"Refakatçime de hiçbir şekilde indirim uygulanmadı. San Francisco'ya gitme sebeplerimden biri de Guinness Dünya Rekorları ile orada çekimler yapmak ülkemizi dünyada temsil etmek. 250 bin liranın yüzde 40’ı durumumu anlatmam üzerine Amerika’da işbirliği yapmak karşılığında Guinness Dünya Rekorları tarafından karşılandı. Çünkü benim veya ailemin uçak yolculuğu için böyle bir meblağı karşılaya bilmesi mümkün değil. Kalan tutarı karşılamak için de ben çok büyük bir birikim kullanmak zorunda kaldım. Yaşadığım bu durum beş rekoru aynı anda taşıyan tek Türk Guinness Dünya Rekortmeni olarak bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları’ndan böyle bir muamele görmek beni inanılmaz üzdü ve rencide etti. Çünkü ben Amerika’ya bayrağımızı taşıyarak gideceğim, tabiî ki orada neler yapacağımızı Guinness Dünya Rekorları ile neler çekeceğimizi söyleyemiyorum ama çekimlerimizin Türk Hava Yolları'na da PR sağlayacağını düşünüyorum. Tüm dünyada Türkiye ve Türk Hava Yolları'nı temsil etmekten onur duyarken böyle bir olaya maruz kalmak beni fazlasıyla demotive etti."