Zonguldak İl Hakem Kurulu, 2022-2023 futbol sezonu için bölgesel klasmana aday göstereceği hakemleri belirlemeye yönelik çalışmalarını hızlandırdı. 8 ayrı kategoride değerlendirilen hakemler arasından kriterleri uygun olanlar, Zonguldak’ı temsilen klasmana aday gösterilip Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK) onayına sunulacak.

Maç trafiğinin bir hayli yoğun olduğu sezonun yavaş yavaş sonuna gelen hakemleri terfi heyecanı sardı. Mayıs ayında sezonun tamamen sona ermesiyle birlikte klasmana aday gösterilmeyi bekleyen hakemler, hayalini kurdukları klasman kokartını takmak için bölgesel statüye terfide kullanılacak kriterlerde açık vermek istemiyor. Bu doğrultuda fiziksel yeterlilik, yıllık maç sayısı, gözlemci notu ortalaması, kural bilgisi notu, öğrenim durumu, yabancı dil bilgisi, hakemlik yılı, İl Hakem Kurulu notuna (antrenman, cooper testi ve EPAK’a katılım) göre değerlendirmeye alınacak hakemlerden kriterleri tam tamına uygun olanlar, önümüzdeki yeni sezon için bölgesel klasmana aday gösterilecekler.

8 farklı kategoride tek tek ele alınan hakemler için her bir kategorinin önemi büyük. Dolayısıyla sıkı bir çalışma periyodundan geçen geleceğin klasman hakemleri, kriterlerde fire vermeme adına hem saha içi pratik, hem de teorik ve yazılı uygulamalarla ter döküyor.

Kriterler arasında yer alan fiziksel yeterlilik, klasmana aday gösterilmede önemli yer tutuyor. Diğer kriterler sezon içinde kendiliğinden gelişip puanlamaya dahil edildiğinden, aday hakemin koşu süresi ve fiziksel son durumu birinci kıstas olarak ön plana çıkacak.

Bu çerçevede 3’ü kadın 28 il hakemi, İl Hakem Kurulu tarafından FIFA atletik test denemesine tabi tutuldu. Mesafeli ve defaaten yapılan koşular sırasında hakemler, İl Hakem Kurulu Başkanı Evren Atış ve kurul üyeleri tarafından gözlemlendi.

Bir saate yakın süren atletik test denemesi sonucunda hakemlerin genel performansı memnun etti. Fiziksel olarak yeterli seviyede oldukları gözlenen hakemler, önümüzdeki günlerde 3’üncü ve son kez yapılacak fiziksel yeterlilik testinin ardından İl Hakem Kurulu tarafından tek tek ele alınacak. 28 hakemin tamamının klasmana aday gösterilmesi mümkün değil. 8 kategoride toplanan kriterlere göre değerlendirilecek hakemler arasından not ortalaması en yüksek olanlar, bölgesel klasmana aday hakemler listesine girecek.

Pandemi döneminde iş, eğitim ve özel sebeplerden dolayı birçok hakemin şehirden ayrılması üzerine hakem sayısıyla düşüş yaşayan Zonguldak, oluşan hakem açığını 2022-2023 sezonunda kapatmak istiyor. Haliyle bölgesel aday hakem belirleme süreci, Zonguldak ve klasman hakemliği için büyük önem taşıyor. Bu süreçte belirlenecek hakemler, Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından yapılacak atletik test ve yazılı sınavı başarıyla geçmeleri halinde klasmandaki hakem sayısında yine önemli bir artış yaşanacak. Bu düşünce doğrultusunda hareket eden İl Hakem Kurulu, hem fiziksel atletik test koşuları, hem de diğer 7 kategoride işi bir hayli sıkı tutuyor.

İl Hakem Kurulu’nun bölgesel klasman için üzerinde durduğu hakemler şöyle:

Buğçe Taşçıoğlu, Berivan Arıcan, Şaver Şentürk, Ahmet Kavşur, Atakan Pamuk, Atakan Yüzlü, Beratcan Mekikli, Cemal Kenanoğlu, Emre Tamboğa, Emre Yılmaz, Enis Akça, Ertuğrul Göktaş, Eyüp Kaan İğde, Ferdi Tatoğlu, Furkan Topalahmetoğlu, İsmail İnam, Mehmet Ünlü, Melih Kaya, Muhsin Üstünyer, Tayfun Poyraz, Ulaş Eliçora, Umut Gedik, Volkan Aydın, Yağız Uzun, Yunus Karaçengel, Zabit Mürşil, Abdelsalam Salem

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi