Temmuz’un ortasında başlayacak olan lig, 6 haftalık lig takvimine göre 22 Ağustos’ta sona erecek. Bunun bir de play-offu var. Haliyle sezonun tamamlanması Eylül ayını bulacak. Gecikmeli takvim, 2020-2021 futbol sezonu öncesi beraberinde tatil, transfer ve kamp planlaması gibi birçok sorun ortaya çıkaracak.

TÜRKİYE Futbol Federasyonu (TFF) dün yaptığı yönetim kurulu toplantısı sonrası Süper Lig ile 1. Lig’in başlama tarihine kesinlik kazandırdı. TFF, daha önce “şimdilik 12 Haziran” diye duyurduğu Süper Ligin aynı tarihte kesin olarak başlamasına karar verdi. Süper Ligin peşine 20 Haziran’da 1. Lig start alacak.

2. Ligle ilgili hala net bir tarih yok

Süper Lig ve 1. Ligi Haziran’da başlatacak olan Futbol Federasyonu, 2. Ligi ise 18 Temmuz’da başlatmayı planlıyor. 17 Mayıs’ta yaptığı duyuruda 2. Ligle ilgili “şimdilik” ibaresini kullanarak 18 Temmuz’u işaret eden Federasyon, geçen hafta sonu yaptığı toplantıda beklentilere rağmen söz konusu ligle ilgili net bir tarih vermedi. Şuan belirtilen tarih üzerine yoğunlaşan kulüpler, bu sürenin çok uzun olmasının gelecek sezon öncesi sıkıntılara neden olacağının düşüncesi içinde. Süper Lig ve 1. Ligin Haziran’da başladığı yerde 2. Ligin Temmuz’a sarkıtılmasının manasız olduğu fikrinde birleşen birçok kulüp, ligin Haziran’ın son haftasında başlamasını uygun görüyor.

Bunun tatili, transfer ve kamp dönemi var

En son 15 Mart’ta 27’nci hafta maçlarının oynandığı 2. Lig, 19 Mart’ta alınan karar üzerine koronavirüs tatiline girmişti. 18 Temmuz tarihi kesinleşirse kulüpler, kalan 6 haftalık süreç için tam 125 gün aradan sonra futbola geri dönecek. Bu ara, iki sezon arası boşluğundan daha fazla bir süre.

Bu uzun arada fizik-kondisyon yönünden sıfır noktasına dönüş yapan futbolcuların toparlanması zorlaşacak. Bunun yanı sıra 18 Temmuz’da başlayacak ligde kalan 6 haftalık periyot, normal lig takvimine göre 22 Ağustos’ta sona erecek. Bunun bir de play-offu var. Eleme sistemiyle oynanacak play-off, tek maç üzerinden oynansa dahi kulüpler Eylül’ü görecek.

Eylül sonrası teknik ekip ve futbolcu camiası, 2020-2021 sezonu öncesi hangi ara tatil yapacak, kulüpler hangi ara transfer yapıp, hangi ara hazırlık aşamasına geçecek?

Şimdiden ön görülen bu problemlerin en aza indirgenmesi için 2. Ligin 18 Temmuz’dan önce başlaması şart. Bu tarih, hazırlık aşamasının en az 3 hafta olarak düşünüldüğünde Haziran ayının son haftası yani 27 Haziran olabilir. 27 Haziran olmazsa 4 Temmuz en uygun tarih. Zaten ligin bu tarihlerden önce başlama ihtimali yok.

Ayrıca en yüksek sıcaklık oranlarının görüldüğü Temmuz ayında futbolun nasıl oynanacağı ayrı bir soru işareti. 125 günlük aranın ardından tekrar geri dönecekleri futbolda, bir yanda koronavirüs tedirginliği yaşayacak futbolcular, diğer yandan da kavurucu sıcaklarla mücadele edecek. Aşırı sıcak altında oynanacak futbolun futbolcu sağlığı açısından iyi olmadığı uzmanlar tarafından daha önce birçok platformda dile getirilmişti.

Büyük bir belirsizliğin hakim olduğu 2. Ligde kulüpler, sağlıklı bir geri dönüş yapılanmasının yapılabilmesi için başlama tarihinin biran önce netleşmesini istiyor.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi