Yeni tip koronavirüs (Kovid 19) salgını nedeniyle tüm spor branşlarına verilen arada özlemler arttı. Neredeyse bir aydır spordan uzak bir hayat süren antrenör, futbolcu, hakem ve sporcular özlemlerini sosyal medya hesaplarından dile getiriyor. En büyük arzu, salgının biran evvel sona erip eski normal yaşama geri dönmek.

Dünyada salgın haline gelen, Türkiye’de de 9 Nisan itibariyle 908 vatandaşın ölümüne sebep olan yeni tip koronavirüs (kovid 19) salgını yaşamı tam anlamıyla felç etti. Salgının daha fazla yayılmaması için evlerinden dışarı çıkmayan insanların en büyük beklentisi salgının biran evvel sona ermesi. Ülkemizde 11 Mart’tan bu yana etkisini gösteren koronavirüs salgını 32’nci güne girdi.

Ülke genelinde salgının daha fazla yayılmaması için olağanüstü tedbirler alınırken, futbol başta olmak üzere tüm spor faaliyetleri bu kapsamda durduruldu. Bir çok branş sezonu kapatırken, futbol başta olmak üzere bazı branşlar salgının etkisini yitirmesini bekliyor. Erteleme süresinde sporun temel unsurlarını oluşturan sporcu ve antrenörler de haliyle evlerine kapanıp spordan uzak bir yaşam sürdürüyor.

Neredeyse bir aydır evlerinden dışarı çıkmayan sporcu ve antrenör kesiminin uzayan bu sürede spora olan özlemleri artmaya başladı. Bu özlemler sosyal medyada ‘nostalji’ adı altında yeni bir akımın başlamasına neden oldu. Sporcular antrenmanda ya da müsabakada çekilmiş eski bir fotoğraf ya da video, antrenörler ise antrenman sırasında sporcularla birlikte çekilmiş fotoğrafları “Aşırı özlem içerir” sözüyle paylaşarak özlemlerini dile getiriyor.

Evde vakit geçiriyorlar, kendilerine spor alanı yaratıyorlar

Sağlık Bakanlığı’nın evde kal çağrısı üzerine evde yaşam sürmeye başlayan sporcu ve antrenörlerin aktif sporla bağları kopmuş durumda. Birçok sporcu evde geçen günlerde farklı yöntemler bularak ilgili olduğu spor branşı özelliğine göre bireysel antrenman yapmaya çalışıyor. Evinin bahçesini, apartman girişini, sokak aralarını hatta sahili bile değerlendirip spor alanı yaratan sporcuların sayısı her geçen gün artıyor. Sosyal alandan uzak tek başına yapılan antrenmanlarda spor aletleriyle fizik-kondisyon açığını gidermeye çalışan sporcular, yeterli olmamasına rağmen elinde başka çaresi olmadığı için bir nebze olsun formunu korumaya çalışıyor.

Sporcularından uzak kalan antrenörler ise çareyi online antrenman sistemiyle buldu. Belirlenen gün ve saatlerde sporcularıyla canlı bağlantıya geçen antrenörler, antrenmanın yanı sıra sohbet etme imkanı bularak özlem gideriyor.

Futbol camiası sabırsız bekleyiş içinde

Sporun öncü branşı futbolda da durum farksız değil. Profesyonel liglerin en erken Haziran başında başlayacak olması üzerine bireysel ve online antrenman programlarına devam eden futbolcular, evde geçen vakitlerde kendine farklı oyun alanları buluyor. Takım arkadaşlarıyla sosyal medya üzerinden futbol üzerine meydan okuma akımı başlatan futbolcular, arta kalan zamanlarda nostalji furyasına eşlik ediyor. Forma giydikleri takımlar, eski takım arkadaşlıkları, saha içi ve saha dışında çekilmiş fotoğraflarla anıları tazeleyen futbolcular, vakitlerinin büyük bir bölümünü genellikle sosyal medyada geçiriyor.

Futbolun bir diğer unsurları hakemler de evde geçen zamanlarını daha çok sosyal medyada geçiriyor. Her yeni gün başlayan farklı akıma ayak uydurmaya çalışan hakemler, nostalji günlerine eşlik ediyor. Eski maç anıları ve fotoğraflarını paylaşan hakemler, geçmiş zaman tüneline girip geçmişten günümüze farklı yönlerini takipçiyeriyle paylaşıyor.

Nostalji fotoğraflarının en beğenileni oldu

Nostalji günlerinde ilgi çeken fotoğraflardan biri Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) Zonguldak eski Şube Başkanı Nurettin Demir’in paylaşımı oldu. Demir’in hakemlik mesleğinin ilk yılı 1981'de aday hakem iken dönemin klasman hakemi Sadi Altınok ve il hakemi Recep Geniş’le Filyos sahasında görev aldığı Deplasmanlı Bölgesel Amatör Lig müsabakasında çekilen fotoğrafı büyük beğeni topladı.

Hakem camiasının yaşayan efsanesi Sadi Altınok’un klasman kokartıyla Zonguldak’ı temsil ettiği o dönem, beyaz yakalı siyah hakem üniformaları, kemerli şortlar ve yaka kokartları dikkat çekici. 

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi