SENARYO 1

BÜTÜN dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile ilgili alınması gereken tedbirlerin ve genel prensiplerin detaylı bir şekilde anlatıldığı futbola dönüş öneri protokolü, hazırlık ve müsabaka dönemi ve pozitif test süreci olmak üzere çeşitli ana bölümlerden oluşuyor.
Liglerin oynanması sürecindeki detaylı çalışmalar tamamlanırken protokolün, “Genel Prensipler”, “Hazırlık Dönemi – Bireysel ve Grup Antrenmanları Evresi” ile “Pozitif Test Senaryoları”nı içeren ilk kısmı yayınlandı. Sağlık Kurulu; Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu, Dünya Sağlık Örgütü, FIFA ve UEFA Sağlık Kurullarının uygulamalarıyla birlikte süreçler geliştikçe protokolü kamuoyu ve kulüplerle bölümler halinde paylaşmaya devam edecek.

LİGLERİN BAŞLATILMASINA YÖNELİK KARAR SONRASI UYGULANACAK

Acıbadem Sports ve Sağlık Bakanlığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile hazırlanan protokol, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun tavsiye raporu ve Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinasyonuyla devletimizin liglerin başlatılmasına yönelik kararı sonrasında uygulamaya konulacak.

Süper Ligde antrenmanlarda uygulanacak 
maddelerden bir kaçı şöyle:

“Her soyunma odasında aynı anda maksimum 3 oyuncunun soyunmasına izin verilmesi”
“Soyunma odasına maskesiz giriş çıkışların yasaklanması”
“Oyuncuların tükürme, sümkürme gibi ihtiyaçlarını saha kenarına gelerek gerçekleştirmelidir”
“Bir antrenman sahasında aynı anda maksimum 6 oyuncu antrenman yapabilecektir”
“Oyuncular 10'ar dakika aralıklara tesislere varacak şekilde planlama yapılmalıdır”
“Antrenman sahasındaki herkes en az 4 metre mesafede konumlanacaktır”
“Tüm testler sonuçlandığında pozitif vaka olmasa bile mesai sonlandırılmalı ve tüm tesis dezenfekte edilmelidir. Bir hafta süresince oyuncu ve çalışanlar semptom takibi açısından daha detaylı kontrollere tabi tutulmalıdır.”

SENARYO 2

2 VE 3. LİGDE GRUP LiDERLERi DiREKT ÇIKACAK

PLAY-OFF VAR, DÜŞME YOK

*** 2 ve 3. Lig için en iyi senaryo liglerin mevcut haliyle tescili, grup birincilerinin direkt çıkması

RESMİ olmamakla birlikte mevcut haliyle grup liderleri direkt bir üst lige çıkacak, gruplarında 2 ila 9'uncu sıradaki 8 takımın katılımıyla Play-Off oynanacak. Burada amaç; pandemi döneminde 2 ve 3. Lig sezonunu minimum maç sayısıyla bitirmek. Üstte bu senaryo yazılırken, altta ise düşme olmayacak.

Kulüplerin Cumartesi günü telekonferans aracılığıyla Gençlik Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na ilettiği bu olası senaryolar, yarın toplanacak Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısında görüşülecek. Kulüplerin büyük çoğunluğu liglerin oynanması taraftarı değil.Ayrıca kulüpler, Türkiye Futbol Federasyonu’nun hazırladığı 35 sayfalık futbola dönüş öneri protokolü bildirgesini yerine getirmenin imkansız olduğunu Bakan Kasapoğlu'na iletti.

Zonguldak Kömürspor play-offu bir sıra farkla kaçırdı

Buna göre 2. Lig Beyaz grupta Samsunspor, Kırmızı grupta Bandırmaspor 1.Lige yükselecek. Bu arada 28’inci hafta itibariyle 36 puanla 10’uncu sırada yer alan Zonguldak Kömürspor, uygulanması planlanan play-offu bir sıra farkla kaçırdı.

SENARYO 3

Bölgesel Amatör Lig mevcut haliyle tescil edilecek... 11 gruptan lig yeni sezonda farklı bir statü altında yeniden dizayn edilecek.

11 GRUP LİDERİ ŞAMPİYON

*** Ereğli ile Devrek BAL’da kaldı. Bu iki takıma 2020-2021 futbol sezonunda Kilimli de dahil olacak 

BÖLGESEL Amatör Ligde 2019-2020 futbol sezonu mevcut haliyle tescil edilecek. Ertelendiğinde grup lideri olan 11 takım, play-off oynamadan 3. Lige yükselecek. 
Bu karar doğrultusunda 1. grupta Mardin Büyükşehir Başakspor (Mardin), 2. grupta Kahta 02 Spor (Adıyaman), 3. grupta Arhavispor (Artvin), 4. grupta Çarşambaspor (Samsun), 
5. grupta İçel İdmanyurduspor (Mersin), 6. grupta Kırıkkale Büyük Anadoluspor (Kırıkkale) 7. grupta Kestelspor (Antalya), 8. grupta Bergama Belediyespor (İzmir), 9. grupta Yıldırımspor (Bursa), 10. grupta Yalovaspor (Yalova), 11. grupta Arnavutköy Belediyespor (İstanbul) terfi edecek. Gruplarda düşme olmayacak.

SENARYO 4

Zonguldak Süper Amatör Lig şampiyonu bu sezon baraj maçı oynamayacak

KİLİMLİ BAL'DA

SÜPER Amatör Ligde Kilimli Belediyespor, 19’uncu haftada ertelenen ligde açık ara farkla lider durumda yer alıyordu. Sarı-siyahlı takım, mevcut haliyle tescil edilmesi durumunda baraj maçı oynamadan 4 yıldır özlem duyduğu Bölgesel Amatör Lige yükselecek.Kilimli Belediyespor, 19 maçta 16 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgiyle 50 puan toplarken, ikinci 
Gelikspor’un 5 puan önünde yer alıyordu.

HABER / Hüseyin EKİNCİ
 

Editör: Haber Merkezi