Futbolun artık eski futbol olmayacağını söylemiştik... Gol sevinçleri, seremoni kuralları, tokalaşma, sarılma, takım fotoğrafı, hakeme itiraz hatta yedek kulübesinde oturmalar bile değişecek.

Mesafe kuralına göre uyarlanan yeni futbol sistemi Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) hazırladığı geri dönüş protokolünde A’dan Z’ye belirtildi. Yeni futbol, eskisi gibi kolay olmayacak.

Koronavirüs salgını nedeniyle 19 Mart’ta tatil edilen futbol ligleri 12 Haziran’da yeniden start alacak. Yaklaşık 3 aylık aranın ardından başlayacak futbolun nasıl oynanacağı herkesin kafasında soru işaretleri oluşturmuş durumda. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) maçların başlamasına az bir süre kala hazırladığı futbola dönüş öneri protokolünde futbolun nasıl oynanacağını madde madde açıkladı. Mesafe kuralı dikkate alınarak hazırlanan 48 sayfalık protokol, futbolun artık eskisi gibi olmayacağını gösteriyor.

Günlük yaşamda en az 1,5 metre olarak belirlenen sosyal mesafe kuralı yeşil sahada da geçerliliğini koruyacak. Seremoni sırasında tokalaşma olmayacak, rakip takım hocası ya da futbolcusuyla sarılıp hasret giderme yok, bu durumda uzak mesafeden selamlaşılacak.

Basın mensuplarına takım fotoğrafı verme kesinlikle olmayacak, toplu halde gol sevinçleri yaşanmayacak. Golden sonra yedek kulübesine koşma yok. Golü atan futbolcu bundan böyle sevincini kendi kendine ya da arkadaşlarıyla mesafeyi koruyarak yaşayacak.

Hakemle diyalog en fazla 2 metre mesafeden kurulacak

HAKEMLER NEFES ALACAK

Hemen her futbol müsabakasında görmeye alıştığımız hakeme itiraz ya da diyalog konusu artık mesafeli olacak. Teknik ekip ya da futbolcular hakeme en fazla 2 metre yaklaşabilecek. Hakemin etrafından küme oluşturup itiraz etme geleneği, protokol maddeleri kapsamında artık yok olacak.

Mesafe kuralına yedek kulübesinde de uyulacak. Futbolcular kulübede birer koltuk arayla oturacaklar. Dolayısıyla kulüpler statlardaki yedek kulübelerini genişletmek zorunda kalacak. Kulübelerde her futbolcunun kendisine ait sıvı şişesi olacağı gibi her 20 metreye bir el dezenfektanı konulacak.

Hakemlere yemek ya da çay servisi kalktı

Futbolun olmazsa olmazları arasında yer alan meşin yuvarlak, sıklıkla dezenfekte edilecek. Görevliler hatta futbolcular bile eldiven takacak. Görevlilere ayrıca maske zorunluluğu var. Devre aralarında, giriş çıkışlarda, bekleme salonlarında 2 metrelik mesafe korunacak. Maçlardan bir gün önce stadın her bir köşesi, soyunma odaları, koridorlar dezenfekte edilecek. Futbolcular, teknik ekip ve diğer takım personeli maçtan iki gün önce tarama testine tabi tutulacak. Hakemler stada giriş ve çıkış anlarında maske takacak. Stadın içine hakemlere yemek ya da çay servisi yapmak kesinlikle yasak.

Maske ve eldiven zorunluluğu getirildi

Maçı izleme izni olan yönetici ya da esame listesine yazılmayan futbolcular arasında en az 2 metre mesafe olacak. Tribünde yan yana oturmaya izin verilmeyecek. Bu kişiler tribünde maske takacak.

Saha içinde ev sahibi kulüp tarafından görevlendirilen top toplayıcı çocuklar için ayrı bir alan belirlenecek. Toplu halde bir araya gelmelerine izin verilmeyecek ve maske ile eldiven takma şartı koşulacak.

Stada girişler en az 15 dakika arayla olacak

Takımların ve hakemlerin stada girişleri koordineli olacak. Girişler arasında en az 15 dakika süre aralığı bırakılacak. Futbolcular ile hakemlerin soyunma odasına girişine kadar ki koridor bölümünde hiç kimse olmayacak. Giriş çıkışlar esnasında her bir kişi arasında 4 metre mesafe olacak. Soyunma odası girişine kadar futbolcular dahil tüm herkes maske takacak.

Kapalı alan olduğundan dolayı özellikle soyunma odalarında dikkat seviyesi en üst noktada tutulacak. Teknik direktör ve antrenörler, soyunma odasında olduğu sırada kesinlikle maske kullanacak.

Sahaya tükürme ya da sümkürme yasak

Futbolcuların ve hakemlerin maç esnasında yere tükürmesinin önüne geçilecek. Topun ya da yere düşen futbolcunun tükürüğe teması göz önünde bulundurulup, ‘tükürme ve sümkürme gibi ihtiyaçlar saha kenarına gelerek gerçekleştirilmelidir” şartı getirildi. Bu olasılık dahilinde top sıklıkla dezenfekte edilecek. Kalecilerin eldivene tükürmesi de yasaklar arasında.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi