*** 2. Lig, 3. Lig, Bölgesel Amatör Lig ve Süper Amatör Lig oynanacak mı, oynanmayacak mı? Oynanacaksa ne zaman başlayacak? Mevcut son haliyle tescil söz konusu mu? Tescil edilirse play-off nasıl ve nerede oynanacak, düşme nasıl olacak?

*** Koronavirüs nedeniyle 19 Mart’tan bu yana futboldan uzak kalan profesyonelinden amatörüne tüm herkes gözünü Türkiye Futbol Federasyonu’na dikmiş durumda. Federasyonun söz konusu liglerle ilgili kararını 25 Haziran Perşembe gününe kadar vermesi bekleniyor.

Koronavirüsün büyük darbe vurduğu futbolda, uzun zamandır derin bir sessizliğin yaşandığı 2. Lig, 3. Lig, Bölgesel Amatör Lig ile Süper Amatör Lig tam bir bilmeceye dönüştü. Söz konusu liglerle ilgili spor kamuoyunda hemen her gün ağızdan ağıza dolaşan, henüz kesinlik kazanmayan söylenti dolaşıyor.

Profesyonelinden amatörüne tüm herkesin fikir önerisi ortaya koyduğu liglerle ilgili son sözü Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) söyleyecek. Kısa bir süre önce 2 ve 3. Lig kulüp başkanlarından liglerin geleceğine yönelik öneri dilekçesi isteyen Federasyon, çoğunluk kulübün isteğine göre karar verecek. Karar aşamasındaki Federasyonun 25 Haziran Perşembe gününe kadar söz konusu liglerle ilgili kararını vermesi bekleniyor.

Profesyoneli de amatörü de merakla bekliyor

NASIL BİR KARAR ÇIKACAK?

Türkiye’de 11 Mart’ta ilk pozitif vakayla kendini gösteren koronavirüs salgını nedeniyle tüm profesyonel ve amatör futbol ligleri 19 Mart’ta tatil edilmişti. 1 Haziran’da kontrollü normal yaşama dönüşe geçilmesiyle birlikte sessizliğin bozulduğu futbol, 12 Haziran’da Süper Lig, 19 Haziran’da 1. Lig’le tekrar başladı. Koronavirüs arası sonrası Süper Ligde ikinci, 1. Ligde ilk hafta maçları oynandı.

Tatil dönemi devam eden 2. Lig, 3. Lig, Bölgesel Amatör Lig ve Süper Amatör Ligdeki sessizlik ise hala devam ediyor. Söz konusu liglerin oynanıp oynanmayacağı ya da mevcut son haliyle tescil edilip edilmeyeceği belirsizliğini koruyor. 19 Mart’tan günümüze tam 92 günü geride bırakan liglerle ilgili karar aşamasına gelindi. Hem profesyonel, hem de amatör kulüpler, Türkiye Futbol Federasyonu’ndan nasıl bir karar çıkacağını merak ediyor.

KAFALARDA SORU ÜZERİNE SORU

2 ve 3. Lig tatil edildiğinde 28’inci hafta, Bölgesel Amatör Lig’de 22’nci hafta, Süper Amatör Ligde 19’uncu hafta maçları oynanmıştı. Sezonun tamamlanmasına az bir süre kala yarıda kalan liglerle ilgili cevap arayan soruların başında oynanıp oynanmayacağı geliyor. Oynanması halinde başlaması Temmuz’u bulacak ligler, virüs ve sıcak hava mağduru olacak. Zaten virüs tedirginliği içindeki futbolcular, bu yetmezmiş gibi bir de aşırı sıcaklarla mücadele edecek.

Virüs ve sıcak hava dikkate alınıp ligler mevcut son haliyle tescil edilecek olursa, çıkma ve düşmelerde nasıl bir yol izlenecek? Grup birincileri direkt mi çıkacak, küme düşme nasıl belirlenecek? 2. Ligde bir üt lige çıkacak 3’üncü, 3. Ligde ise gruplarda liderlerden sonra terfi edecek 2’nci takımların belirleneceği play-off 2-5, yoksa 2-9 şeklinde mi oynanacak?

2 ve 3. Lig gibi Bölgesel Amatör Lig ile Süper Amatör Lig de içinden çıkılmaz bir durumda. 11 grupta 157 takımın mücadele ettiği Bölgesel Amatör Ligde 9 takım 3. Lige yükselecek. Grup birincisi 11 takımın play-off mücadelesiyle terfi mücadelesi vereceği Bölgesel Amatör Lig mevcut haliyle son bulursa terfiler nasıl gerçekleşecek?

Kendi içinde farklı ve tartışmalı bir statünün uygulandığı ligde bir de düşme ve yükselmenin belirleneceği play-out sistemi var. Karma karışık statü sisteminde Bölgesel Amatör Ligin geleceğine dair karar vermek çok kolay olmayacak.

Bunun bir de Süper Amatör Ligi var. Şampiyon takımlara direkt çıkma hakkı tanımanın yerine Bölgesel Amatör Ligde sıralamada altta kalan il takımıyla play-out maçı oynatarak işi yokuşa süren statünün ligin tescili durumunda uygulanması pek mümkün olmayacak. Bu durumda Süper Amatör Lig liderleri için nasıl bir statü uygulanacağı maalesef hala belirsizliğini koruyor.

Virüs tedirginliği, sıcak endişesi... Bu şartlar altında futbol oynamak çok zor

TEMMUZ VE AĞUSTOS’TA YANACAĞIZ!

Normalde, şimdilik şartı ile 18 Temmuz’da başlayacağı açıklanan söz konusu liglerin oynatılması durumunda 2019-2020 sezonunun tamamlanması kalan haftalar, play-off ve play-out müsabakalarıyla birlikte Eylül’ü bulacak. Özellikle Temmuz ve Ağustos’ta sıcaklıkların mevsim normalinin üzerine çıkması futbolcuyu büyük bir riskin içine sokacak. Bir yanda virüs, diğer yanda sıcaklara karşı kendini korumaya çalışacak futbolcuların işi tamamen zorlaşacak.

Bu şartlar altında hala futbol düşünülmesi tartışmaların odak noktası oldu.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi