Bir kulüp düşünün şehri profesyonel 2. Futbol Ligi’nde temsil ediyor. Yeri geliyor “İşçi Milli takımı”, yeri geliyor “Madencinin gözbebeği” oluyor. Sözde yere göğe sığdıramadığımız o kulübün 2020 Zonguldak’ında ne kamp, ne konaklama, ne de antrenman tesisi var. ŞAFAK Spor olarak soruyoruz... “Hayalini kurduğumuz bu spor kompleksi ne zaman gerçek olacak?”

ZONGULDAK’I profesyonel futbol ligindeki tek temsilcisi Zonguldak Kömürspor’un hali içler acısı. 2. Ligde Samsunspor ve Manisa FK başta olmak üzere yüksek bütçeli kulüplerle yarış halinde olan kulüp maalesef yokları oynuyor. Zaman zaman “İşçi Milli takımı” diye lanse edilen, zaman zaman “Madencinin gözbebeği” olan ve şimdiki adıyla Süper Ligde aralıksız 14 yıl mücadele ettiğinden dolayı Türkiye’de istisna takımlar arasında gösterilen 2. Lig takımının öncelikli ihtiyaç duyduğu kamp, konaklama ve antrenman tesisi yok.

Konaklama misafirhanede, antrenman 56 kilometre ötedeki ilçe stadında!

GÖÇEBE FUTBOL SEZONU!

1966 yılında Kömürspor’un devamı olarak Zonguldakspor adı altında kurulan, borçları nedeniyle 2011 yılında Demir Madencilik Dilaverspor’la birleşerek bugün ki adını alan Zonguldak Kömürspor Kulübü, 54 yıllık mazisinde profesyonel lig bazında en sıkıntılı günlerini geçiriyor. Amatör ligden yükseldiği 2013-14 sezonundan bu yana şehre profesyonel futbol heyecanı yaşatan Lacivert-Kırmızılı takım, düşük bütçe sınırlamasıyla son 4 sezondur 2. Ligde mücadele etme başarısı gösteriyor.

Her kulüp gibi ekonomik yönden büyük kriz yaşayan 2. Lig kulübü, bu krizin yanı sıra kamp, konaklama ve antrenman sahası gibi ekstra sorunlarla boğuşuyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait binada yıllardır kiracı olarak konaklayan Zonguldak temsilcisi, 1953 yılından bu yana hizmet veren 67 yıllık bina kulüp tarafından tadilata alındığı için bu sezon kamp ve konaklama için DSİ’ye ait misafirhaneyi kullanmak zorunda kaldı.

Bu sırada kulüp binasında bitmesi beklenen tadilat çalışmaları ekonomik krizin tavan yapması üzerine yarım kaldı. Tadilat bitse de 67 yıllık tarihe sahip bina, Avrupa standartlarındaki günümüz futbol tesisleriyle kıyaslandığında çok yetersiz kalıyor. Dolayısıyla kulüp için, içinde kamp, konaklama ve antrenman tesisinin olacağı kompleks tarzı modern bir tesisin yapılması artık kaçınılmaz şart haline geldi.

Antrenman için kilometrelerce yol gidiliyor

Zonguldak Kömürspor için bir diğer büyük sorun antrenman tesisi. Olmazsa olmazlar arasında yer almasına rağmen yıllardır hayalden öteye gitmeyen bu sorun 2020 Zonguldak’ında hala çözülmüş değil. Antrenman tesisi olmayan takım, antrenman yapmak için ya maçların oynandığı Karaelmas Kemal Köksal Stadı’nı kullanıyor, ya sentetik zeminli Fener sahasını, ya Çaycuma, ya da Devrek Stadı’nı kullanmak zorunda kalıyor.

İç saha maçlarının oynandığı Kemal Köksal Stadı, hemen her gün uygulamalı antrenman programları nedeniyle özellikle çim zeminin bozulmasına neden oluyor. Bu durum maçlarda futbola ve skora olumsuz yansıdığı için antrenman için farklı alternatif saha arayışı içine giren kulüp, şehir merkezinde antrenman yapacak ikinci bir çim saha bulunmadığı için mecburen 56 kilometre uzaklıkta yer alan Devrek İlçe Stadı ile diğer alternatif saha ve statlara gidiyor.

Kamp, konaklama ve antrenman için deyim yerindeyse ‘göçebe’ bir sezon geçiren Zonguldak Kömürspor, hayalini kurduğu acil ihtiyaçlara biran evvel kavuşmak istiyor. Ekonomik yönden yaşanan kriz nedeniyle kendi imkanlarını kullanmakta yetersiz kalan kulüp yönetimi, kompleks tarzı bu ihtiyaçların giderilmesi için Vali, Milletvekilleri ve Belediye Başkanı başta olmak üzere şehrin önde gelen isimlerinden destek bekliyor.

PROJE ÜRETİLİP BİRAN EVVEL HAYATA GEÇİRİLMELİ

Bu sezon 2. Lig Beyaz grupta mücadele eden Zonguldak Kömürspor, koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen ligi başlaması muhtemel olan Haziran ayında öyle ya da böyle bitirecek.

28’inci hafta itibariyle 36 puanla 10. sırada yer alan takımın ligden düşmesi söz konusu değil. Yaşanan büyük sorunlar ve önemli eksikliklere rağmen bu sezon da ligde kalmayı başaran takımın geleceği ise meçhul. Zaten ekonomik krizle boğuşan kulüp, eğer kamp, konaklama ve antrenman tesisi gibi ihtiyaçları kısa sürede giderilmezse, takımın 2020-2021 futbol sezonunda ligde tutunması çok zor olacak.

Dolayısıyla vakit çok geçmeden içinde kulüp başkanı ve yöneticilerinin de bulunacağı bir konsorsiyum oluşturulup spor kompleksi için üretilecek projenin yapımına hemen başlanılmalıdır. Aksi halde bu sezon sürekli gündem olan ve tüm herkesin başını ağrıtan kamp, konaklama ve antrenman tesisi konuları gelecek sezon önümüzde aşılması mümkün olmayan bir çığ yığını gibi duracak. Bu durum Zonguldak Kömürspor'a 2. Ligde maalesef yolun sonunu gösterebilir!

HABER / Hüseyin EKİNCİ

  

Editör: Haber Merkezi