Zonguldak’ı son 5 sezondur TFF 2. Ligde temsil eden Zonguldak Kömürspor Kulübü, 2021-2022 futbol sezonu öncesi yeni bir yapılanma içine girmeye hazırlanıyor. “Zirveye yolculuk” adını taşıyan yapılanmaya en büyük destek Vali Mustafa Tutulmaz ile Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’dan geldi.

Kırmızı-Lacivertli kulübün 2. Ligdeki geleceğine yön verecek yapılanma projesi, Pazartesi günü Dedeman Otel’de yapılan toplantıda Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir tarafından Vali Tutulmaz ve Belediye Başkanı Alan başta olmak üzere diğer katılımcılara bir sunum şeklinde anlatıldı. “Mali istikrar”, “Şeffaf yönetim” ve “Katılımcılık” ilkeleri olmak üzere üç temel unsurdan oluşan proje, hayata geçmesi halinde her sene katlanarak artan borçlar nedeniyle büyük bir çıkmazın içine giren Zonguldak Kömürspor’u kısa sürede içinde bulunduğu krizden kurtaracak.

Zaten, kurumsal yapı, Zonguldak’ı kucaklayıcı misyon, mali tablo, kalıcı gelir kaynakları, her ay düzenli gelir, güçlü bir yönetim konularını ön planda tutan projeye, bir anlamda “kurtuluş reçetesi” gözüyle bakılıyor.

Fakat tüm bunların uygulamaya konulabilmesi için hem Zonguldak Kömürspor Sportif AŞ, hem de Zonguldak Kömürspor Kulübü Derneği’nin geçmişe dayalı borçlarının net rakamlarla ortaya çıkarılıp rapor halinde hazırlanması gerekiyor. Vali Mustafa Tutulmaz’ın ilk toplantıda bu konunun üzerinde ısrarla durduğu, borçların kalem kalem rapor haline dönüştürülüp ikinci toplantıda ortaya konulmasını istediği öğrenildi.

BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI

KULÜBÜN ÖNÜNÜ AÇACAK

Cuma günü yapılması beklenen ikinci toplantının ilk gündem maddesi yine borçlar olacak. Yeni oluşumun önünü görebilmesi ve geleceğe yönelik hedef planlaması yapabilmesi için mevcut yönetime, kurum, şahıs ve futbolculara olan borçların yapılandırılıp ödenmesi şartı koşuldu.

13-14 milyon TL’yi bulduğu öne sürülen borçların biran da temizlenmesi zor gibi fakat yapılandırma ve taksitlendirme yoluyla yapılacak ödemelerle en asgari düzeye çekilmesi, Zonguldak Kömürspor’un önünün açılmasını sağlayacak. Zaten mevcut borçların mevcut yönetim tarafından üstlenilmemesi halinde “Zirveye yolculuk” adı altındaki yeni yönetimin oluşması çok zor gibi görünüyor.

Bu konuda Vali Mustafa Tutulmaz ile Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’ın tavrı da çok net. Toplantıya öncülük eden ikinin, borç blançosunun en aza indirgenmesi halinde destek şartı ortaya koydukları belirtildi. Başkanlığa aday gösterilen ve ilk toplantıda yer alan işadamı Alaattin Kurnaz da aynı fikir ve düşünceye sahip. Her sene artarak devam eden borç yükünün altına girmek istemeyen Kurnaz, yeni bir sayfa açmak için mevcut borçların ödenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

UZUN VADELİ HEDEF; ÜST LİGLER

Sıfırdan başlayarak şeffaf bir mali tablo ve yönetim anlayışıyla yol almak isteyen başkan adayı, Vali Tutulmaz ve Belediye Başkanı Alan öncülüğünde oluşturulacak yönetim kuruluyla Zonguldak Kömürspor’u önümüzdeki iki –üç yıl içinde üst liglere çıkarmayı hedefliyor.

Kulübün geleceğini sağlam temeller üzerine oturtmak isteyen Kurnaz, günü kurtarmak yerine uzun vadeli planlamalarla kendisinden sonra göreve gelecek başkana da borçsuz ve şeffaf mali tabloya sahip bir kulüp bırakmak istiyor.

Ne yapıp ne edip mevcut borçların yapılandırılıp aşağıya düşürülmesi gerekiyor

GELECEĞİ ŞİMDİDEN ÖNGÖRELİM

2013-2014 sezonundan bu yana profesyonel futbol liglerinde mücadele eden özellikle son 3-4 yıldır artarak devam eden borçlarıyla dikkat çeken Zonguldak Kömürspor’da değişim artık şart.

Düzenli olarak geliri olmayan, altyapıdan futbolcu üretmeyen ve transferde sürekli dışa bağımlı kalan kırmızı-lacivertli kulüp, borçları nedeniyle artık önünü göremez hale geldi. Her geçen sezon katlanarak artan borçlar temizlenmediği müddetçe, kırmızı-lacivertli kulübün profesyonel liglerdeki geleceğinin uzun süreli olacağı söylenemez. Geride kalan sezonda ligde kalmayı son hafta başaran temsilcimiz, böyle gittiği takdirde 2021-2022 sezonunda, olmadı bir sonraki sezon kesinlikle 3. Lige, oradan da amatör kümeye kadar düşer.

Dolayısıyla kabus dolu günler yaşamamak için Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir tarafından hazırlanan, Vali Mustafa Tutulmaz ile Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’ın da olumlu yaklaştığı “Zirveye Yolculuk” projesinin bir anlamda “Kurtuluş reçetesi”nin biran evvel uygulamaya konulması gerekiyor. Projenin gerçekleşmemesi halinde Zonguldak Kömürspor’un bu sezon işi bir hayli zor olacak.
HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi