Sözde büyük bir kulüp ve camiayız... Dediğimiz gibi bu sadece sözde! Rakip takımlarla aramızda tesisleşme yönünden dağlar kadar fark var. Bu fark maalesef lehimize değil, biz çok geriden geliyoruz. Bir futbol kulübünün sahip olması gereken ne varsa rakiplerde var. Bu durum Zonguldak Kömürspor Kulübü’nde tam tersine. Temsilcimiz yokları oynuyor!

2. Ligde mücadele eden Zonguldak Kömürspor’un deplasmanlarda oynadığı her maçta rakip takımların tesisleşmeye yönelik gerçekleştirdikleri projeler dikkat çekiyor. Birçoğu semt, belde ve ilçeyi temsil eden rakiplerin özellikle bağlı bulundukları belediyelerin desteğini aldıkları görülüyor.

2007-2008 sezonunda amatör kümeye kadar düşen Zonguldak Kömürspor eski adıyla Zonguldakspor, 7 yıl aradan sonra 2013-2014 sezonunda tekrar profesyonel ligdeki yerini aldı. 3. Ligde iki sezon kaldıktan sonra 2015-2016 sezonunda 2. Lige yükselen Zonguldak temsilcisi, şehri 5 yıldır 2. Ligde temsil ediyor. Üst düzey seviyede ligde yer almasına karşın Zonguldak Kömürspor, tesisleşme açısından rakiplerinin bir hayli gerisinde yer alıyor. Yıllardır Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait binada kiracı olarak kalan kulüp, söz konusu binada geçen sezondan bu yana bitmeyen tadilat çalışmaları nedeniyle DSİ’ye ait misafirhanede konaklıyor. Kamp ve konaklama sorununu misafirhaneyle çözüme kavuşturan kulübün kendisine ait bir stadı, antrenman sahası ve otobüsü de yok.

Maç ve antrenman için Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne tahsisli Karaelmas Kemal Köksal Stadı’nı kiralama usulüyle kullanan Zonguldak temsilcisi, deplasman maçlarına gitmek için gerekli otobüsü yine kiralık usulle sağlıyor. Özel yapım takım otobüsü olmadığı için özellikle uzun yol deplasmanları teknik ekip ve futbolcular için tam bir eziyete dönüşüyor.

Kömürsporlu yöneticiler rakip tesisleri görünce derin bir iç geçiriyor

ZONGULDAK KÖMÜRSPOR TESİSLEŞME

YÖNÜNDEN GARİBAN KALMIŞ!

Bu şartlar altında 2. Lig mücadelesi veren Zonguldak Kömürspor’un rakiplerinde ise yok yok. Birçoğu semt, belde ve ilçe takımı olmasına karşın rakiplerin hemen hepsi tesisleşmeye yönelik sorunlarını bağlı bulundukları “belediye” desteğiyle çözmüş. Kırmızı-Lacivertli takımın 3’üncü haftada Tekirdağ deplasmanında Ergene Velimeşespor örneğinde olduğu gibi bugün İstanbul’da karşılaşacağı Sancaktepe Futbol Kulübü de tesisleşme sorununu belediye desteğiyle çözmüş. Kamp ve konaklama tesisi ile hemen önündeki 2 bin 581 kişi kapasiteli 15 Temmuz Stadı, Sancaktepe Belediyesi’nin katkılarıyla kulübün hizmetine tahsis edilmiş. Zonguldak Kömürsporlu yöneticilerin maç öncesi inceleme yaparken fotoğrafladığı tesisler gerçekten de imrenilecek tarzda. Günümüz futbolunda profesyonel bir futbol kulübünün sahip olması gereken tesislerin Zonguldak şehrini temsil eden Zonguldak Kömürspor’da olmaması düşündürücü.  

Kamp ve konaklama tesisi yok, stat yok, antrenman sahası yok, otobüs yok! Bu imkansızlıklar içinde 2. Ligde mücadele veriyoruz.

YAZIK ÇOK YAZIK!

Kömürspor’un devamı olarak 1966 yılında kurulan ve günümüze kadar Zonguldakspor ve Zonguldak Kömürspor adıyla gelen kulübün içinde bulunduğu imkansızlıklar üzüntü verici noktaya kadar geldi.

Şehrin tek profesyonel kulübü olarak ayakta durmaya çalışan kulübün bu şekilde daha fazla ilerleyebilmesi mümkün değil. Amatörden profesyonele çıktığı 2013-2014 sezonundan bu yana geride kalan 7 yılda şehirden yeterince destek alamadığı için sadece günü ve sezonu kurtarmaya çalışan kulüp, dolayısıyla geleceğe yönelik kalıcı projeleri sürekli ertelemek zorunda kalıyor. Haliyle planlamalar uzun vadeli değil de günü ve sezonu kurtarmakla sınırlı kalıyor. Bu da kulübün her sezon yerinde saymasına sebep oluyor.

Sabit geliri olmadığı için ekonomik yönden sınırlı seviyede güce sahip kırmızı-lacivertli kulüp, yıllardır ihtiyaç duyduğu kamp ve konaklama tesisi, antrenman sahası, otobüs gibi maliyeti yüksek projeleri hayata geçiremiyor. Düşünce aşamasından öteye gitmeyen proje dosyaları, haliyle her sene hayal olarak sümen altında kalıyor. Kulübün geleceğini kurtaracak bu projelerin olgunlaşması için şehrin desteği şart. Kulüp yönetimi, söz konusu konularda milletvekilleri, Vali Mustafa Tutulmaz ile Belediye Başkanı Selim Alan’dan destek bekliyor.

Bu sorunlar çözülmediği sürece Zonguldak Kömürspor Kulübü’nün 2. Ligde başarılı olması ve tutunması çok zor. İmkanların yetersizliği kulübün ve şehrin marka değerini de aşağıya düşürüyor. Zonguldak’a büyük bir heyecanla gelen teknik direktör ve futbolcular, kulübün içinde bulunduğu imkansızları görünce büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Özellikle futbolcular, sıkıntı dolu geçen sezonun ardından Zonguldak Kömürspor’la bir daha devam etmeyi kesinlikle düşünmüyor.

Beyaz grupta yer alan takımların ne stat, ne tesis sorunu var

RAKİPLERE BAK

Zonguldak Kömürspor’un mücadele ettiği Beyaz grupta İnegölspor (Bursa), Ergene Velimeşe (Tekirdağ), Sancaktepe FK (İstanbul), Kahramanmaraşspor, Hekimoğlu Trabzon, Uşakspor AŞ, Gümüşhanespor, Manisa FK, Kocaelispor, Niğde Anadolu FK, Ankara Demirspor, Amed Sportif (Diyarbakır), Anagold 24 Erzincanspor, Şanlıurfaspor, Hacettepespor (Ankara), Sarıyer (İstanbul), Çorum FK ve Afyonspor yer alıyor.

Manisa, Kocaeli, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gümüşhane, Niğde, Çorum başta olmak üzere bir çok ili temsil eden takımların yer aldığı grupta, semt ve ilçe takımları da var. Yapılan araştırmalar rakiplerin hemen hepsinin tesisleşme sorununu çoktan aştığını gösteriyor. Bir çoğu kendi imkanları, bir çoğu da belediye desteğiyle çözüme kavuşturduğu tesisler 5 yıldızlı otelleri aratmayacak tarzda inşa edilmiş.

Tesislerin yanı sıra yeni statlar da dikkat çekici. Zonguldak Kömürspor’un bugün ki rakibi Sancaktepe’nin iç saha maçlarını oynadığı 15 Temmuz Stadı butik görünümüyle kulübün ihtiyacını fazlasıyla gideriyor.

İlleri temsil eden kulüplerin statları ise bir hayli devasa. Diyarbakır temsilcisi Amed Sportif 33 bin kişilik Diyarbakır Stadı’nda maçlarını oynarken, Kocaelispor’un stadı 33 bin, Kahramanmaraşspor’un stadı 9 bin 216, Afyonspor’un stadı 14 bin 558, Çorum FK’nın Stadı 15 bin, Şanlıurfaspor’un Saadı 28 bin 965 kişilik kapasitesiyle dikkat çekiyor. Bu statlar, Zonguldak Kömürspor’un sadece hayallerini süslüyor. HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi