Zonguldak’ta, İl Hakem Kurulu tarafından “Aday Hakem Kursu” açıldı. Pandemi nedeniyle hakem kadrolarında oluşan açığı gidermek için açılan kursa, 16-28 yaş aralığında 16’sı kadın 116 hakem adayı başvurdu. Zonguldak Bülent Ecevit Ünivesitesi’nde farklı dallarda eğitim gören öğrencilerin çoğunluk kısmı oluşturduğu adaylar arasında futbol başta olmak üzere sporun farklı branşlarıyla meşgul olan isimler var.

Beklentileri çok büyük

Kursa katılan hakem adayları, mülakat sırasında kendilerine yöneltilen soruları cevapladı. Özellikle hakemlikten beklentilere dair sorulan soru karşısında alınan cevaplar memnuniyet oluşturdu.

Hakemlik mesleğini çok ciddiye alıp fazlasıyla önemseyen zaten bu doğrultuda kursa başvurduklarını dile getiren adaylar, yeşil sahada iyi bir kariyer edinip Zonguldak hakemliğini il içi ve il dışı müsabakalarda başarıyla temsil etmek istiyor.

Zonguldak’ta başlayacakları hakemlik mesleğini istikrarlı bir şekilde devam ettirerek Süper Lig hakemliğine kadar yükselme hayali taşıyan genç hakem adaylarının daha yolun başında sahip oldukları bu düşünce, İl Hakem Kurulu üyelerini Zonguldak hakemliğinin geleceği adına umutlandırdı.

Öte taraftan mülakatla geçen ilk günün ardından adaylara, bugün ve yarın İl Hakem Kurulu Başkanı aynı zamanda hakem eğitmeni Evren Atış tarafından “Hakemliğin ve Oyun Kuralları Kitabı”nda yer alan konu ve kurallara ilişkin eğitim verilecek. Gençlik Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki konferans salonunda iki gün sürecek eğitimin döneminin ardından yazılı sınava girecek olan adaylardan başarılı olanlar, 5 Aralık Pazar günü Fener’deki sentetik zeminli antrenman sahasında maç öncesi ısınma ve kültür-fizik hareketleri ile saha uygulamalarına tabi tutulacak.

Uygulamalar sonunda hakemliğe adım atacak olan adaylar, İl Hakem Kurulu tarafından yapılacak görevlendirmeler neticesinde yeşil sahada orta ve yardımcı hakem olarak boy göstermeye başlayacak.

Geleceğin hakemleri olarak gösterilen yeni hakemlerle birlikte Zonguldak’ta azalan hakem sayısında yeniden artış yaşanacak. İl Hakem Kurulu üyeleri ve hakem gözlemcileri tarafından görevlendirildikleri müsabakalarda gözlem altında tutulacak hakemlerden öne çıkanlar, önce il hakemi kokartına sahip olup ardından bölgesel klasmana aday gösterilerek terfi alacak.

Bu arada 3 gün sürecek Aday Hakem Kursu’nun önemli konukları olacak. Merkez Hakem Kurulu (MHK) 3’üncü Bölge Sorumlusu Serdar Çakıroğlu ile 3’üncü Bölge Bölgesel Hakem Kurulu Üyesi İbrahim Çınar, programda bir değişiklik olmazsa hakem adaylarıyla buluşacak.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi