Profesyonel futbol liglerinin başlama tarihi en erken Haziran başı olarak açıklansa da net tarih Mayıs ayının ilk haftasında yapılacak Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetim kurulu toplantısında belli olacak. Karar aşamasında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tavsiyeleri belirleyici olacak.

TÜRK futbolunun geleceği Mayıs ayında belli olacak. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), başlama tarihini her ne kadar “En erken Haziran ayı başı” olarak belirtse de kesin tarih Mayıs ayının ilk haftasında yapılacak TFF yönetim kurulu toplantısında belirlenecek. Toplantıda, koronavirüs salgının ülkede geldiği son durum göz önünde tutulacağı gibi Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tavsiyeleri dikkate alınacak.

Türkiye Futbol Federasyonu, tüm kulüplerin sabırla beklediği yönetim kurulu toplantısı öncesi taslak hazırlığı içinde. Yarıda kalan tüm profesyonel ligleri tamamlama gayreti içindeki federasyon, koronavirüs salgınının durumuna göre gidişat belirleyecek. Her türlü şarta göre alternatif üreten federasyonun önünde 10 farklı alternatif senaryosu, planı ve programı var. Salgının ülkedeki son durumuna göre bu alternatif senaryolarından herhangi biri uygulamaya konulup profesyonel liglerin tamamlanması sağlanacak.

Haziran ayı başı net tarih değil, sadece ihtimal

Türkiye Futbol Federasyonu, 3 Nisan’da spor kamuoyuna yaptığı bilgilendirici açıklamada, kulüplerin ve futbolcuların hazırlık aşamasını da göz önünde bulundurarak Haziran ayı başını işaret etmişti. İşaret edilen bu tarih kesin bir tarih değil. Koronavirüsün etkisine göre bu tarihin sarkması da söz konusu. Futbol Federasyonu, bu konuda devlet yetkilileriyle sürekli iletişim halinde. Dolayısıyla kesin tarih için federasyon da kulüpler de Mayıs ayının ilk haftasına kilitlenmiş durumda. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun hazırlayacağı rapor da kesin tarih için belirleyici olacak.

Kulüplere hazırlık süresi tanınacak

Koronavirüsün etkilediği en büyük sektörlerden biri olan futbolun temel unsurları futbolcular, erteleme kararının çıktığı 19 Mart’tan bu yana futboldan uzak. Neredeyse bir ayı bulan bu süre, en erken Haziran başı baz alındığında iki ayı geçecek. Haliyle oluşan fizik-kondisyon açığının giderilmesi için kulüplere en az iki hafta olmak üzere hazırlık süresi tanınacak. Maçların başlangıç tarihine kadar ki bu sürede tüm takımlar, uygulayacakları hazırlık programlarıyla fizik-kondisyon ve mental yönden yeniden lige konsantre sağlayacak.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi