Seyirci olmayacak, tribünler sessiz kalacak... Sarmaş dolaş gol sevinçleri artık yok, maç öncesi rakip futbolcu ve hocayla sarılıp hasret gidermeler yerini en az bir metre mesafeden selamlaşmaya bırakacak. Yedek futbolcular bile kulübede mesafeli oturacak.

Koronavirüs salgını nedeniyle 19 Mart’ta ertelenen profesyonel futbol liglerinin Haziran ayında kademeli olarak başlatılması planlanıyor. Tüm profesyonel ligleri için 10 farklı senaryo, plan ve program hazırlayan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) önce Süper Ligi, ardından da 1, 2 ve 3. Ligi başlatacak. Tüm liglerde 2019-2020 futbol sezonunu tamamlamaya yönelik plan içindeki federasyon, Süper Ligde kalan 8, 1, 2 ve 3. Ligde ise kalan 6 haftayı duruma göre haftada iki maç olmak üzere hızlandırılmış lig usulü sonlandıracak.

Futbol her şeyiyle farklı bir görüntü içinde olacak

YENİ FUTBOL DÖNEMİ!

Haziran ayının iki veya üçüncü haftası başlaması ön görülen profesyonel futbol ligleri, salgın nedeniyle olağanüstü sağlık tedbirleri kapsamında oynanacak.

Genel tabiriyle “Futbolun olmazsa olmazı” ve “12. adam” olarak nitelendirilen taraftarla güzel olan futbolun yeni düzeninde tribünler boş olacak. Süper Ligden tutunda 1. Lige, 2. Ligden tutunda 3. Lige kadar hatta amatör ligler dahil Türkiye’nin neresinde olursa olsun hiçbir profesyonel ya da amatör maça taraftar alınmayacak.

Tribünde en fazla 15 kişi olmak kaydıyla yönetim kurulu üyesi ile sadece esame listesine yazılmayan 5 futbolcu yer alacak. Derin sessizlik içinde oynanacak futbol, böylelikle eski görselliğini ve heyecanını tamamıyla kaybedecek.

Tribünün yanı sıra en büyük değişim saha içinde olacak. Koranavirüs salgınından korunmak için Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından en az 1,5 metre olarak tanımlanan sosyal mesafe kuralı maç öncesi ve sonrasında da geçerli olacak. Yedek futbolcular kulübede birer koltuk boşluk bırakarak oturacak. Kulübeler bu sisteme göre yeniden düzenlenecek.

Futbolun temel unsurları olarak gösterilen futbolcular ile teknik adamların maç öncesi tek tek ateşi ölçülecek. Yine bu ikili arasında  özellikle seremoni sırasında görmeye alıştığımız “sarmaş dolaş” hasret giderip, başarı dilemek mesafe kuralı nedeniyle tarihe karışacak.  

Gollerden sonra toplu halde yaşanılan sevinçler, yerini tek başına sevince bırakacak. Tebrikler sarılmayla değil, uzak mesafeden sözlü olarak yapılacak. Maç sırasında maske takmaları gündemde olan futbolcuların ikili mücadelelerde el temasının önüne geçmek için eldiven takmalarında bir sakınca olmayacak. Tükürük yoluyla bulaş ihtimali göz önünde bulundurulan salgına tedbir amaçlı, yere ve eldivene tükürme konusunda maç öncesi tüm futbolcular ile kaleciler uyarılacak.

Yıllardan bu yana futbolun güzelliklerini oluşturan belli başlı temel öğeler, koronavirüsün yeşil saha ve futbol camiasına sıçramaması adına yeni futbol düzeninde maalesef olmayacak.

Futbolcuların tedirginlik yaşamamaları adına olağanüstü sağlık önlemleri altında oynanacak futbolun bu haliyle ne kadar heyecan vereceği ya da yaşatacağı açıkçası herkesin merak ettiği konuların başında geliyor.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi