İkili mücadeleye dayalı futbolda mesafe olayı tamamen ortadan kalkacak. Bu da haliyle saha içinde futbolcular üzerindeki tedirginliği artıracak.

Dünyada salgın haline gelen ve birçok insanın hayatını kaybetmesine yol açan koronavirüs nedeniyle yaklaşık 1,5 aydır sessizlik yaşayan futbolun 12 Haziran’da başlaması öngörülüyor. Şuan sadece olasılık olan bu tarih Mayıs ayı başında yapılacak Türkiye Futbol Federasyonu toplantısında netlik kazanacak. Salgın nedeniyle 19 Mart’tan bu yana evlerinde izole olan futbolcular, koronavirüsten korunmanın temel tedbirlerinden biri olan mesafe ve yakın temastan nasıl uzak durulacağına cevap arıyor. Bilim Kurulu’nun sarılmak hatta tokalaşmanın dahi salgının hızlı bir şekilde yayılmasına sebebiyet verdiğini öne sürdüğü virüs ortamında ikili mücadeleye dayalı ve temasın kaçınılmaz olduğu futbolun nasıl oynanacağı merak ediliyor.

Futbolcuların maske takmaları gündemde

Sosyal mesafenin korunmasıyla birlikte tedbirler arasında yer alan günlük maske kullanımı futbolda da yerini alabilir. 90 dakika öncesinde ve sonrasında sürekli yakın temas halindeki futbolcuların maskeyle oynaması gündemde. Futbolcuların maske takıp takmayacakları federasyon toplantısında kesinlik kazanacak.

Maskenin yanı sıra günlük yaşamda en az bir buçuk metre olması gerektiğine vurgu yapıldığı sosyal mesafenin maçlarda nasıl korunacağı kafalardaki en büyük soru işaretlerinden biri. Bu mesafenin temasa dayalı futbolda korunması imkansız. İkili mücadelenin sıklıkça yaşandığı futbol bu yönüyle futbolcular arasında büyük bir endişe ve tedirginlik oluşturacak.

Tükürük yoluyla insandan insana bulaşma ihtimali de güçlü olan koronavirüs  bu yönden bakıldığında da yeşil zeminde adeta kol gezecek. Çünkü bir futbolcunun 90 dakika boyunca bir çok kez tükürdüğü varsayılırsa bu durum ciddi bir risk demek.

Topun yere temasında tükürüğe denk gelmesi ve sonrasında taç atışlarının elle kullanılması riskin boyutunu artırıyor. İkili mücadeleler sırasında vücutların teması ve ellerin yüze değmesi de hastalığın bulaşma sebeplerinden biri olacak. Kalecilerin ellerini kullanması, eldivenlerini tükürüklemesi ve sonrasında topa temas etmesi saha dışında alınacak tüm olağanüstü önlemlerin biran da önemini yitirmesine neden olacak.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

     

Editör: Haber Merkezi