Hayatları futboldu, virüs dolayısıyla onlar da tüm herkes gibi evlere kapanmak zorunda kaldı. Neredeyse iki haftadır futboldan uzak bir yaşam süren futbolcular, özlemlerini şimdilik eski video ve fotoğrafları paylaşarak gideriyor. Yeniden yeşil sahalara dönmeyi iple çeken futbolcular zorunlu bekleyişlerini sürdürüyor.

KORONAVİRÜS salgını dolayısıyla ülke genelinde iptal edilen profesyonel ve amatör futbol liglerinin durumu belirsizliğini koruyor. Hem profesyonel, hem amatör liglerde mücadele eden kulüpler, Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) kilitlenmiş durumda. En çok, “Maçlar oynanacak mı, oynanmayacak mı?” sorusunun cevabı merakla bekleniyor. Bu konuda atılmış somut bir adım veya belirlenmiş bir takvim yok. Koronavirüsten ne zaman kurtulacağımız bilinmiyor. Dolayısıyla bu şartlar altında futbol ikinci planda tutuluyor. Futbolcusundan teknik ekibine, masöründen malzemecisine, yöneticisinden taraftarına kadar tüm herkesin bugünlerde düşündüğü tek şey sağlık.

Peki, koronavirüs salgın vakası nedeniyle 20 Mart Cuma günü itibariyle ileri bir tarihe ertelenen profesyonel ve amatör futbol müsabakaları oynanacak mı, oynanmayacak mı? Liglerin hangi tarihte başlayacağını tahmin etmek çok zor. Şuan sadece virüsten korunmanın dışında başka bir şey düşünmeyen futbol camiasının beklemekten başka çaresi yok.

Şu aşamada takvim belirlemek çok zor olur

Futbol camiasında Süper Lig başta olmak üzere profesyonel ve amatör futbol liglerinin geleceğe yönelik akıbeti herkesin merak ettiği konuların başında geliyor. Liglerin mevcut haliyle tescili söz konusu değil. 2019-2020 futbol sezonunun tüm ligler için hiç oynanmamış kabul edilmesi ihtimaller arasında bile yok. Pekala; gelecek adına büyük bir belirsizliğin hakim olduğu futbolda yeni takvim neye göre ve nasıl belirlenecek.

Salgın tamamen geçmeden sahaya inmek istemiyorlar

Her geçen gün artan vaka ve ölü sayısının yanı sıra Fatih Terim ve Rüştü Reçber gibi birçok ünlü futbol adamının koronavirüs testinin pozitif çıkması futbolun temel unsurları arasında endişenin boyutunu artırıyor. Virüsün yeşil sahaya sıçraması özellikle futbolcular arasında korku ve paniği artırdı. Tedbirleri üst seviyeye çıkaran, evlerinden dışarı çıkmayan futbolcular her ne kadar formda kalmak için bireysel antrenman programları uygulasa da virüs etkisini tamamen kaybetmeden sahaya inmek istemiyor.

Bilim Kurulu tavsiyeleri dikkate alınacak

Bu arada futbol liglerinin geleceğini, virüsün etki düzeyi belirleyecek. Bu konuda Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri de çok önem taşıyacak. Türkiye Futbol Federasyonu’nun Bilim Kurulu’nu dinledikten sonra 2 Nisan Perşembe günü futbolun geleceğine dair önemli karar alabilir.

Sözleşmeler bitince nasıl olacak?

Ayrıca birçok futbolcunun 31 Mayıs itibariyle sözleşmesinin bitecek olması da kulüpler ve futbolcular arasında belirsizlik doğuracak konular arasında yer alıyor. Şuan için gündemde olmayan bu durumun liglerin Mayıs ya da Haziran ayına sarkması durumunda nasıl çözüleceği hakkında henüz net bir fikir yok.

Futbola olan özlemler artıyor

Öte yandan hayatlarını futbola adayan ve Sağlık Bakanlığı’nın #evdekal çağrısına üzerine evlerinden dışarı çıkmayan futbolcuların futbola olan özlemleri artarak devam ediyor. Erteleme kararından bugüne yaklaşık iki haftadır futboldan uzak bir yaşam süren futbolcular, özlemlerini kendilerine ait sosyal medya hesaplarından video ve fotoğraf paylaşarak gideriyor.

Eski nostalji görüntülerle koronavirüsün gölgesinde panik havasında geçen günlerde bir nebze de olsa futbol heyecanı yaşatmak isteyen futbolcular, kendileri de sanal da olsa futbol keyfi yaşamaya çalışıyor.

Her fırsatta futbola olan özlemlerini sözlü ya da görüntülü yoldan dile getiren futbolun olmazsa olmaz elemanları, virüs illetinden biran evvel kurtulup eski günlerde olduğu gibi yeniden yeşil sahada taraftarla buluşmayı arzu ediyor.

Sosyal sorumluluk görevi üstleniyorlar

Onbinleri arkalarından sürükleyen futbolcular, bu süreçte sosyal sorumluluk görevi üstlenmeyi de ihmal etmiyor. Evlerinde eşleri ve çocuklarıyla çektikleri video görüntüleriyle #evdekal çağrısında bulunan futbolcu camiası, verdikleri bu mesajlarla taraftarı ve camiayı bilinçlendirerek örnek tavır sergiliyor. Bazı futbolcular ise, sosyal mesajın yanı sıra sorumluluk görevini artırıp evden dışarı çıkması yasak olan 65 yaş üzeri vatandaşa yaptığı gıda yardımıyla takdir topluyor.

Editör: Haber Merkezi