Futbol oyun kurallarını belirleyen Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) kurallarda bir takım değişikliğe gitti. Değişikler ilgili federasyonlara gönderildi. Değişiklik kapsamında elle oynama ve penaltı pozisyonlarında nelere dikkat edileceği açıklandı.

Dünyada futbol oyun kurallarını belirleyen Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) bazı kurallar üzerinde değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeyle birlikte değişen futbol oyun kitabı, ilgili federasyonlara gönderildi. Değişen kurallarda elle oynama ve penaltı kuralı başı çekiyor. Bu iki kuralın yanı sıra kartlar ve VAR sisteminde de bir takım yeni düzenlemeler yapıldı.

Elle oynamalarda artık "tişört bölgesi"ne dikkat edilecek. Omuz ile dirseğin yarısının üstünden itibaren olan oynamalar "elle oynama" olarak değerlendirilmeyecek, daha altı ise elle oynama olarak görülecek. Hücum sırasında gerçekleşen gol ya da şut esnasında “kasıtlı olmayan” elle oynama durumu gerçekleşirse pozisyon incelemeye alınacak.

Bir diğer değişiklik ise penaltı pozisyonu için yapıldı. Bir maç penaltılara kaldığında, normal süre ya da uzatmalarda verilen kartlar seri penaltılarda geçerli olmayacak. Penaltı atışı sırasında, eğer bir kaleci ihlalde bulunursa önce sözlü uyarı yapılacak, devam ederse sarı kart gösterilecek. Kaleci eğer penaltıda kural ihlali yaparsa ve gol olmazsa, kaleci penaltı kullanan oyuncuyu "açık şekilde" rahatsız etmişse tekrarlanacak.

Öte yandan IFAB, koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen liglerin yeni kuralları isterse gelecek sezondan itibaren kullanmaya başlayabileceğini açıkladı.

Editör: Haber Merkezi