2. Ligde bir sezonu daha geride bırakan Zonguldak Kömürspor, her yıl olduğu gibi çözüme kavuşturulmayı bekleyen sorunlarla karşı karşıya. “İşçi Milli takımı” diye lanse edilen, üstüne üstlük profesyonel futbol liginde kentin “tek temsilci”si olma özelliğine sahip kırmızı-lacivertli kulüp, buna rağmen kamp ve konaklama binası, antrenman sahası, stat gibi konularda büyük eksiklik yaşıyor. Yıllardır çözüme kavuşturulmayı bekleyen bu sorunlar, Ağustos ayında başlayacak 2022-2023 sezonu öncesi kulübün önünde yine dev bir çığ gibi duruyor.

KAMP VE KONAKLAMA BİNASI 69 YILI GERİDE BIRAKTI

Kömürspor’un devamı olarak 1966 yılında Zonguldakspor adı altında kurulan, artan borçları nedeniyle 2011 yılında Demir Madencilik Dilaverspor’la birleşerek bugün ki mevcut adını alan Zonguldak Kömürspor, kamp ve konaklama, antrenman sahası ve stat gibi konularda büyük sıkıntılar yaşıyor.

2016-2017 sezonundan bu yana düşük bütçe ve maliyetlerle TFF 2. Ligde tutunmaya çalışan Zonguldak temsilcisi, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait 69 yıllık binada kiracı olarak konaklıyor. Hemen her sezon sonunda tadilattan geçen konaklama binası, iç dizaynı ve mimarisiyle günümüz futbol tesislerinin çok gerisinde kalmış durumda. Dolayısıyla Avrupa standartlarında ve futbolcuların sosyal anlamda rahat edebileceği bir konaklama binası, Zonguldak Kömürspor için artık kaçınılmaz bir hal aldı.

ANTRENMAN SAHASI YOK, GÖÇEBE GİBİYİZ!

2. Lig ekibi antrenman sahası konusunda da büyük sıkıntılar yaşıyor. Kendisine ait antrenman sahası bulunmayan Zonguldak Kömürspor, antrenman uygulamaları için ya maçlarını oynadığı Karaelmas Kemal Köksal Stadı’nı kullanıyor, ya da sentetik zeminli Fener sahasında çalışmak zorunda kalıyor. Hatta bir-iki sezon öncesine kadar Zonguldak Kömürspor, sentetik zeminde yapılan antrenmanlar sakatlık riskini artırdığından dolayı, 50-60 kilometre uzaklıktaki Devrek ya da Çaycuma’da yer alan doğal çim zeminli sahalara gitmek zorunda kalıyordu.

MAÇLAR 82 YILLIK TARİHİ STATTA OYNANIYOR

Kırmızı-Lacivertli takımın yaşadığı sorunlardan biri de stat. Stat yönünden sıkıntılı bir sezonu geride bırakan Zonguldak Kömürspor, çökme riski taşıdığı için açık tribünü hiç kullanamadı. Bir sezon boyunca seyirciye kapalı tutulan açık tribün, Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından başlatılan iyileştirme çalışmaları kapsamında yeni sezona yetiştirilecek. Ancak 1940 yılında 13.795 kişi kapasitesiyle hizmete giren stat, geride kalan 82 yıllık süreçte mevcut hali ve görselliğiyle Türkiye’deki diğer statların çok gerisinde kaldı. Ayrıca göçme tehlikesi bulunan açık tribünde birçok bölümün tel örgülerle kapalı tutulması, stat kapasitesinin yarı yarıya düşmesine neden oldu.

RAKİPLERİN STATLARI KISKANDIRIYOR

Zaten Karaelmas Kemal Köksal Stadı gibi tarihi statlar, Türkiye’de artık çok da kalmadı. Bu haliyle “nadir stat” olarak gösterilen Karaelmas Kemal Köksal Stadı baştan aşağına yeniden yapılmayı bekliyor. Hatırlatmakta fayda var. Zonguldak Kömürspor’un yeni sezonda muhtemel rakipleri arasında yer alan Bursaspor maçlarını 43 bin, Kocaelispor 33 bin, Amed Sportif (Diyarbakır) 33 bin, Şanlıurfaspor 28 bin 500, Çorumspor FK 15 bin, Balıkesirspor 13 bin 700, Afjet Afyonspor 14 bin 500 kişi kapasiteli statlarda oynuyor.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkünken, “Zonguldak Kömürspor’un bu takımlardan neyi eksik” sorusu, ister istemez sorulmadan edilemiyor.

YENİ SEZONA 103 GÜN VAR

7 Mayıs’ta 2021-2022 sezonunu noktalayan Zonguldak Kömürspor, 2022-2023 sezonuna 27 Ağustos’ta başlayacak. Yeni sezon için kırmızı-lacivertli takımın önünde 103 günlük süre var. Bu süre içinde en azından antrenman sahası konusu çözüme kavuşturulup, uzun vadeli kamp ve konaklama binası ile stat konusunda yer tahsisi yapılıp proje üretilmeli. Tesislerin ve kulüp imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle futbolcu transferi konusunda da sıkıntılar yaşayan kırmızı-lacivertliler, şehre istediği futbolcuyu getiremiyor. Bu durum böyle devam ettiği müddetçe, transfer dönemi Zonguldak Kömürspor için bir hayli sıkıntılı geçecek. Her geçen sezon bir çığ gibi büyüyen bu sorunlar, Zonguldak Kömürspor’un 2. Ligdeki geleceğini büyük bir tehlikeye sokacak gibi gözüküyor.

BAŞKAN DEMİR TESİSLEŞMEYE DİKKAT ÇEKTİ

Öte yandan, Zonguldak Kömürspor Kulüp Başkanı Salih Demir, kısa bir süre önce verdiği bir röportajda tesis konusuna dikkat çekmiş, “Tesisimiz yok. Parasını verip alabileceğimiz futbolcular, sırf tesisimiz yok diye gelmek istemedi. Hatta ‘antrenman sahanız yok’ diyenler bile var. Tesisleşmek çok önemli. Futbol paraya endeksli bir sektör ama tesis de gerekli. Valimiz ve Belediye Başkanımız gerekli desteği verip tesisleşme sağlanırsa, para işini bir şekilde hallederiz. Ondan sonra Zonguldak Kömürspor’u hedefe oynatabiliriz. Bu şartlarda hedefe oynamak pek mümkün değil. Bunun için iki ayak var; biri tesis, diğeri de kamp ve konaklama tesisi ile antrenman sahasıdır. Bunların halledilmesi gerekiyor. Tesisleşmeyi halledebilirsek, yönetimi bir şekilde oluştururuz ve ortaya bir hedef koyarız” şeklinde ifadelerde bulunmuştu.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi