2. Lig Kırmızı grupta Play-Off mücadelesi veren Zonguldak Kömürspor, 6’ncı hafta mücadelesinde çok önemli bir 3 puan aldı. Kırmızı-Lacivertliler, ilk 5 haftayı 5’te 5’lik galibiyet serisiyle geride bırakan yenilgisiz lider İskenderunspor’u 2-1 mağlup ederek, hem iki maçlık yenilgi serisinde kaybedilen sürpriz puanları telafi etti, hem de rakibin yenilmezlik unvanına son verdi.

Şenol Demir ve öğrencileri, bu başarısıyla 6’ncı haftaya damga vurdu. Kırmızı-Lacivertli takım, spor adamları tarafından haftanın takımı, Şenol hoca da haftanın teknik direktörü seçildi.

İlk 3 haftayı yenilgisiz 7 puanla geride bıraktıktan sonra 4 ve 5’inci haftalarda 4 gün arayla önce Kırklarelispor, ardından da Vanspor deplasmanlarında peş peşe yenilgilerle ayrılarak tüm herkesi şaşırtan Zonguldak Kömürspor, 6’ncı haftada saha ve seyircisi önünde lider İskenderunspor’la oynadığı maçta gerçek kimliğine geri döndü. Müthiş taraftarı önünde iştahlı bir futbol oyunu ortaya koyan Kırmızı-Lacivertli takımda, savunmadan ortaya alana, kenarlardan hücum hattına kadar birçok futbolcu kendi performansının üzerine çıkarak galibiyette önemli rol oynadı.

İskenderunspor karşısına Egemen Yaylı, Oğuzhan Yazıcı, Hakan Çevik, Emre Kara, Oğuzhan Matur, Eyüp Akcan, Aykut Emre Yakut, Mümin Uyar, Fatih Bektaş, Ömer Talha Nergiz ve Ercüment Eray Ataklı düzeniyle çıkan Zonguldak Kömürspor, maçın her anında tam konsantreydi. Savunmada iyi bir tandem ikilisi oluşturan Hakan Çevik ve Oğuzhan Yazıcı adeta “nefes ensede” futbollarıyla rakip hücumculara adım attırmadı. Takımı geriden yöneten bu ikiliye, sağ bekte Emre Kara, sol bekte Oğuzhan Matur da dahil olunca, İskenderunspor karşısında etten bir duvar örüldü.

Savunmadaki mücadelesinin yanı sıra zaman zaman hücuma da destek veren Emre Kara, 39’uncu dakikada uzak mesafe şutuyla takımı 1-0 öne geçirdi. Hemen her sezon böylesi gollerine tanık olduğumuz Kara, İskenderunspor maçı özelinde hem mücadele gücü yüksek oyunu, hem de skora sağladığı katkıyla ilk 5 haftanın en iyi performansını ortaya koydu.

Orta alanda öne çıkan isimler arasında yer alan ve atletik performansıyla dikkat çeken Ömer Talha Nergiz İskenderunspor’un sağ tarafını adeta bir 100 metreci edasıyla kullandı. Topla hareket halinde patlama gücü yüksek olan Nergiz, süratli ve çabuk futboluyla hızlı alan kat etti. Bu yönüyle hem adam eksilten, hem de topu üçüncü bölgeye çok çabuk taşıyarak takım arkadaşlarına pozisyon zemini hazırlayan Nergiz, ikili mücadelelerde hırslı ve inatçı futboluyla tribünlerden bolca alkış aldı.

Yine orta alanda bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle bir makine gibi işleyen Eyüp Akcan, maçın öne çıkan ismiydi. Sahada ayak basmadık yer bırakmayan Akcan, yüksek mücadele gücü ve yakın markaj oyunuyla rakibe hamle şansı vermediği gibi psikolojik yönden rakip oyuncuların beynini epey yorarak hataya zorladı. Özellikle ikinci yarının son yarım saatlik bölümünde yakalanan kantra ataklarda topu rakip yarı sahaya hızlı taşıyan Eyüp, İskenderunspor savunma adamlarını çok zorda bıraktı. Aynı Eyüp, 86’ncı dakikada yine bir kontra atakla başlayan pozisyonu gollü neticelendirerek güzel oyununun taçlandırdı.

İlk 5 maça göre performansını üst seviyeye çıkaran bir başka oyuncu Fatih Bektaş oldu. Bektaş, lider karşısında diri, dinç ve hırslı futboluyla dikkat çekti. Kontra atağa yatkın özelliğiyle İskenderunspor’un sol kenarını kulvar yapan Fatih, ilk yarıda 40 metre sürüp golle burun buruna geldiği pozisyonda rakibin yüreğini ağzına getirirken, Zonguldak tribünlerine “Ah Fatih” dedirtti. Bu maçla birlikte kendini bulan Fatih Bektaş, yüzdelik dilime vurulduğunda geride kalan haftalara göre oyunun içinde en çok kaldığı maçı oynadı. Rakibi zorlayan, ikili mücadelelerde hep ayakta kalarak top kapma yüzdesini artıran Fatih için tek eksik goldü.

Orta alanda görev alan Mümin Uyar da her geçen gün performansını artırıyor. İskenderunspor karşısında Şenol Demir’in ilk 11’de şans tanıdığı Uyar, günün iyilerindendi. Özgüveni yüksek olan genç oyuncu, zaman zaman şut denemeleriyle skor bulmaya çalışırken, top ayağındayken sakinliği ve oyunu organize edici isabetli paslarıyla görevini eksiksiz yerine getirdi.

Orta sahanın tecrübeli ismi Aykut Emre Yakut, bu maçta farklı bir futbol karakteri ortaya koydu. Aykut Emre’de dikkat çeken ilk şey kazanma hırsıydı. Katı bir futbol oyunuyla kendini gösteren orta alanın 10 numarası, ikili mücadelelerin içinde kaldı. Top kazanma, topu olumlu kullanma, isabetli pas yüzdesi yüksek bir maç çıkaran Aykut Emre, oyunda kaldığı süre içinde orta sahanın diri kalmasında önemli bir rol oynadı.

10 KİŞİ KALINCA, RAKİP ARKADA AÇIKLAR VERDİ

İskenderunspor karşısında 39’uncu dakikada 1-0’ı yakalayan ve devreye bu skorla giren Zonguldak Kömürspor’un oyun stratejisi, 55’inci dakikada Ercüment Eray Ataklı’nın kırmızı kartla oyundan ihraç olması üzerine değişti. Bu dakikaya kadar, ilk 5 haftalık periyotta golcülüğüyle ön plana çıkan Ercüment’e özel önlem alan İskenderunspor, savunmada uyguladığı yakın adam markajıyla kırmızı-lacivertli golcü isme pek pozisyon izni vermemişti.

Ercüment’in kırmızı kart görmesiyle Zonguldak Kömürspor’un 10 kişi kalmasını fırsata çevirmek isteyen İskenderunspor, kalan 35 dakikalık bölümde her ne kadar tek kale oynasa da yüzde 100 konsantreye sahip orta alan ve savunma bloğunu geçemedi. Baskıya set halinde çok iyi karşılık veren kırmızı-lacivertli futbolcular, alanları hızlı daraltıp koridorları kapatarak rakip futbolcuların geçişlerine izin vermedi. Haliyle oyunu kenarlara yayıp yüksek toplarla gol aramak zorunda kalan İskenderunspor ataklarında stoperler Hakan ile Oğuzhan yerinde hamleleriyle topu uzaklaştırdı.

Bu sırada dönen topları bir çapa misali toplayan Eyüp, savunmayı önde kuran İskenderunsporlu defans oyuncularını arkasına takıp bir çok kez pozisyon üretti. Defaatle yakalanan bu pozisyonlardan biri 86’ncı dakikada golle sonuçlandı. Haliyle 55’nci dakikada sonra beraberlik için yüklenen İskenderunspor’un savunmasında oluşan zaaflar, kırmızı-lacivertli takımın lehine gelişmiş oldu. Çünkü karşılaşma 11’e 11’e devam etmiş olsaydı, Zonguldak Kömürspor için ikinci golü bulmak kolay olmazdı.

Netice itibariyle son 35 dakika 10 kişiyle ligin en zor maçlarından birini oynayan Zonguldak Kömürspor, hem bireysel performans ve beceri gücünün yüksek seviyede olması, hem de takım halinde sergilenen kompakt futbolun karşılığını 3 puanla aldı.

İki maç üst üstte yaşanılan kayıplardan sonra mutlak kazanması gereken karşılaşmaya takımı çok iyi hazırlayan, rakip takımı A’dan Z’ye analiz ederek artı ve eksi yönlere göre strateji taktiği geliştiren teknik direktör Şenol Demir de, zorlu İskenderunspor sınavını başarıyla geçerek “haftanın teknik direktörü” unvanını fazlasıyla hak etti.

Ayrıca İskenderunspor maçı bir kez daha gösterdi ki, Zonguldak Kömürspor’un bu ligde yenemeyeceği bir takım yok. Kadro kalitesi yönünden son iki-üç sezonun en iyisi olan kırmızı-lacivertli takım, istek-arzusu üst seviyede olup yüksek motivasyonla oynadığı zaman söz konusu maçtan bir şekilde galip ayrılmasını biliyor. Burada 12’nci adam taraftarı da es geçmemek gerek. Zonguldak Kömürspor bu sezon eğer iç sahada oynadığı 3 maçta hiç puan kaybetmeyip “Evinin Kralı” olduysa, bunda 90 dakika boyunca hiç susmayan ve tezahüratlarıyla futbolcuları ateşleyen taraftarın da büyük etkisi var.

YORUM HABER: Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi