Bölgesel Amatör Lig (BAL) pandeminin durumuna göre Sağlık Bakanlığı ve TFF Sağlık Kurulu’nun önerileri doğrultusunda Ocak ayı sonunda başlayacak. Ligde yeni sezonda 268 kulübün katılma hakkı var. Kulüpler 22 bin TL teminat yatırmak zorunda. Lige katılacağını bildirip çekilen olursa teminatı yanacak ve direkt küme düşecek.

Yarı profesyonel lig olarak adlandırılan Bölgesel Amatör Ligde 11’inci sezon hazırlıkları başladı. 2021 Ocak ayı sonunda o anki pandemi şartlarına göre Sağlık Bakanlığı ve TFF Sağlık Kurulu’nun önerileri doğrultusunda başlatılması planlanan lige katılım teminatı 22 bin TL olarak belirlendi. Amatör İşler Kurulu ayrıca ligin genel esasları ile uyulması gereken kriterleri madde madde açıkladı. Kurul, pandemi dolayısıyla işi bir hayli sıkı tutuyor.

2010 yılından bu yana yarı profesyonel lig olarak uygulanan Bölgesel Amatör Ligde 11’inci sezonda 268 takım mücadele edecek. Bu takımların 128’i mevcut, 140’ı ise geçen sezon Türkiye Futbol Federasyonu kararıyla Bölgesel Amatör Lige terfi etti. Söz konusu kulüpler 31 Aralık 2020 tarihine kadar, kulüp yönetimi tarafından Bölgesel Amatör Lige katılacağına dair yönetim kurulu kararının bir sureti, katılım formu, saha ve stat kriterlerine ait form ile 22 bin TL olan lige katılım teminatının yatırıldığına dair banka dekontunu TFF Amatör İşler Kurulu bünyesindeki BAL departmanlığına vermek zorunda.

Ligden çekilen kulüplerin teminatı yanacak

Bölgesel Amatör Ligde yeni sezonda lige katılacağını bildirip, fikstüre dahil olan kulüplerin sezon başlamadan veya başladıktan sonra ligden çekilmesi veya çıkarılması halinde yatırdıkları teminat yanacağı gibi Bölgesel Amatör Ligden düşmesi kesinleşecek. Düşen takım, aynı sezon kendi ilinin yerel amatör liginde yer alamayacak.

Sahalar kriterlere uygun olacak

Bölgesel Amatör Lig’e katılan kulüplerin antrenman ve müsabakalarda fiilen kullanılan, mülkiyeti kulübe ya da kulübün bağlı olduğu kuruma ait olan veya bu kulüplere tahsis edilmiş, soyunma odaları ve hakem odasına sahip, nizami boyutlarda, doğal çim veya uygunluğu Türkiye Futbol Federasyonu tarafından onaylanmış suni çim zeminli bir sahayı belirtilen kriterlere uygun olması gerekiyor.

Gruplar denetimlerden sonra açıklanacak

Geçmiş sezonlarda 11 veya 12 gruptan oluşan Bölgesel Amatör Ligin yeni sezonda kaç gruptan oluşacağı belli değil. Takım sayısı bir önceki sezonun neredeyse iki katına çıktığı için grup sayısının artması ya da normalde 14’erli olan gruplardaki takım sayısının artırılması bekleniyor.

Bu arada grup kuraları, takım sayısı kesin olarak belirlendikten ve saha denetimleri tamamlandıktan sonra çekilecek.

Covid-19 tedbirleri alınacak

2020-2021 sezonunda Bölgesel Amatör Lige katılacak kulüpler, Covid-19 salgını nedeniyle TFF Sağlık Kurulu’nun belirleyeceği müsabaka öncesi, sırası ve sonrasında uygulanacak tedbirler ve alınacak önlemler hususunda TFF tarafından yayınlanan talimatlarda belirtilen hususları yerine getirmek zorunda olacaklar.

Zonguldak'tan 3 takım var

Bölgesel Amatör Ligde yeni sezonda Zonguldak'ı 3 takım temsil edecek. Mevcut takımar Ereğli Belediyespor ile Devrek Belediyespor'un yanı sıra Süper Amatör Ligde geçen sezon şampiyon olan Kilimli Belediyespor Bölgesel Amatör Lig heyecanı yaşayacak. Söz konusu takımlar genel esaslar, saha ve stat kriterlerinin açıklanmasıyla birlikte hazırlıkları için kolları sıvadı. 

Öte yandan, Kilimli Belediyespor'da Başkan Musa Bahadır'ın görevinden istifa etmesi üzerine bir boşluk yaşanıyor. Bırakma kararında ciddi olan ve geri dönüşü söz konusu olmayan Bahadır'ın yerine başkanlık koltuğuna kimin oturacağı merak konusu. 

Covid-19 salgını nedeniyle Amatör İşler Kurulu işi sıkı tutuyor

SAHALAR DENETLENECEK

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Amatör İşler Kurulu, covid-19 salgını nedeniyle 2020-2021 sezonunda stat, saha ve tesislerin uygunluğu konusunda oldukça titiz davranıyor.

Kurul, kriterlere uygun olmayan hiçbir kulübe taviz vermeyecek. 10 madde halinde hazırlanan kriter ve tedbirleri açık ve net bir şekilde duyuran Amatör İşler Kurulu, söz konusu bu kriter ve tedbirlerin uygunluğunu TFF Bölge Müdürlükleri tarafından denetleyecek. Eksik olması durumunda kulüplere ek süre verilip eksikliklerin giderilmesi istenecek.

İşte o hususlar

1-)Takımlar ve hakemler için sahaya ve oyun alanına, güvenli bir şekilde doğrudan giriş sağlanmalıdır.

2-)Hakem ve takımların girişi, seyirci girişine kapalı ve korumalı bir alan olmalıdır.

3-)Hakem ve takımların odaları, gerek saha içine giriş-çıkışları ile gerek bu mekanlara dışarıdan girişler kesinlikle korumalı olmalıdır.

4-)Takımların ve hakemlerin odalarından oyun alanına ulaştıkları güzergah, seyirciler tarafından atılabilecek yabancı cisimler ile yaralanma riskini önleyecek uzaklıktaolmalıdır.

5-) Oyun alanından soyunma odalarına, soyunma odalarından oyun alanına giriş ve çıkışlarda körük veya tünelin olması idealdir. Şayet bu olanak yoksa sporcuların, teknik adamların, yöneticilerin ve hakemlerin güvenliğini sağlayacak yeterlikte uzun ve geniş bir fiziki bariyer mutlaka olmalıdır.

6-)Takımların odaları ile hakem odalarının her biri için oyun alanına giriş için ayrı koridor bulunmalıdır. Bu koridorlar oyun alanına çıkışa yakın bir yerde birleşebilir.

Sadece bir koridor varsa, bu koridor, takımların oyun alanına giriş ve çıkışlarında bir bariyer ile birbirlerinden ayrılmasına olanak tanıyacak yeterli genişlikte olmalıdır.

7-)Stadyum yetkili kişi ve kurumlarca, kapasite, emniyet, sağlık hizmetleri (odalar ve donanımları), tüm mekanik sistemler (sıhhi tesisat, ısıtma ve sıcak su sistemi, anons sistemi, skor tabelası sistemi, ve tüm alanlarla ilgili elektrik donanımların, acil durumlarda kullanılacak tüm sistemler ve materyaller yangın, ve diğer yapısal sağlamlık yönlerinden periyodik olarak çalışabilirliği açısından kontrol edilmiş olmalıdır ve istenildiği takdirde yetkili mercilerden alınan belgelerin Federasyona sunulması zorunludur. Bu hususlarda meydana gelebilecek aksaklıklardan tamamen ev sahibi kulüp sorumlu olacaktır.

8-)Oyun alanı doğal çim veya suni çim saha olmalıdır. Seçilecek zemin tamamen yumuşak ve düz olmalıdır. Suni çim olması halinde de yeşil renkli ve tüm lig sezonu boyunca maç yapmaya elverişli olmalıdır.

9-)Oyun alanı ölçüleri çizgi kalınlığı dahil uluslar arası standart 68 m. x 105 m. olmalıdır. Ancak saha koşulları bu ölçülere uygun değilse, Uluslar arası Futbol Oyun Kuralları dikkate alınarak yapılacak inceleme sonunda uygunluk verilebilecektir. Ayrıca oyun

alanı üzerindeki orta saha, ceza alanı vb. gibi çizgiler Futbol Oyun Kuralları kitapçığında belirtilen şekilde ve ölçülerde çizilmelidir.

10-) 2020-2021 sezonunda BAL kulüplerimiz Covid-19 salgını nedeniyle müsabakalarda uygulanacak tedbirlere ilişkin TFF tarafından yayınlanan talimatta yazılı, saha ve statlarda yapılması zorunlu tüm fiziki tedbirler BAL müsabakaları içinde geçerlidir.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi