***Yarı profesyonel lig olarak adlandırılan Bölgesel Amatör Lig’deki sürümceme devam ediyor. Pandemi nedeniyle bir türlü başlatılamayan ligle ilgili yeni kararlar alındı. Normalde Mayıs ayının son haftası başlatılması planlanan ligin startı Haziran ayının ilk haftasına sarktı, ayrıca kulüplere bir takım şartlar sunuldu.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Amatör İşler Kurulu, yarı profesyonel lig olarak adlandırılan Bölgesel Amatör Lig’le ilgili yeni kararlar aldı. Normalde Mayıs ayının son haftası başlaması planlanan, buna istinaden grup ve fikstür çekiminin gerçekleştiği lig için mevcut süreçte şartların elverişli olmaması ve lig organizasyonunun riskler taşıması nedeniyle yeniden düzenlemeye gitti.

Buna göre; ligin başlama tarihi Mayıs ayından Haziran’ın ilk haftasına sarktı. Fakat bu tarih kesinleşmiş bir tarih değil. Lig, devlet kurum ve kuruluşları ile TFF yönetim kurulu ve Sağlık Kurulu’nun uygun görmesi halinde başlayacak. Zaten lige katılmak isteyen kulüplere bu yönde bir şart sunulacak. Haliyle lige katılmak isteyen kulüplerin böyle bir durumda itiraz hakkı olmayacak.

Bu şartın yanı sıra kulüpler yeniden yapılacak statü ve gruplandırmalar ile sıkıştırılmış bir takvim ve her 30 kulüpten birine TFF 3. Lige çıkma hakkı verilmesi kararına uyacak.

Amatör İşler Kurulu’nun aldığı kararlardan birisi de küme düşmeyle alakalı. 2020-2021 sezonunda BAL’a katılım dilekçesi vermesine rağmen lige katılmayan kulüpler küme düşecek. Aynı şekilde BAL’a katılan kulüplerden müsabakaya çıkmayan, müsabakalarda olay çıkartan, sahte futbolcu oynattığı ve anlaşmalı müsabaka yaptığı tespit edilen takımlar AFDK kararı ile yerel amatör lige düşürülecek.

PCR TESTİNE KULÜPLER YAPTIRACAK

Profesyonel futbol liginde mücadele eden kulüplere şart koşulan PCR testi, Bölgesel Amatör Ligde’de uygulanacak. PCR test maliyetleri, tıpkı profesyonel liglerde olduğu gibi kulüplerin kendileri tarafından karşılanacak. Futbolcu ve diğer takım görevlilerinin dışında iç sahadaki maçlarda saha içi görevlileri, top toplayıcı ve sedyecilerin PCR testleri de yine ev sabi kulüp tarafından karşılanacak.

GRUPLAR YENİDEN ŞEKİLLENECEK

Mayıs ayının son haftası başlaması planlandığı için grup ve fikstürün çekildiği Bölgesel Amatör Ligde, yeni düzenlemeyle birlikte gruplar yeniden şekilde alacak. Öncesinde lige katılma hakkı bulunan 266 kulüpten, lige katılıp katılmayacaklarına dair dilekçe istenecek. Dilekçeler en geç 21 Mayıs Cuma gününe kadar TFF’ye ulaştırılması gerekiyor. Katılım sayısına göre gruplar yeniden belirlenecek ve fikstür buna göre çekilecek. Bu arada lige katılmayacak kulüplerin 2020-2021 sezonu hakları saklı kalacak. Bu kulüpler 2021-2022 sezonunda lige kaldıkları yerden devam edecek.

Haziran ayının ilk haftası başlaması halinde Bölgesel Amatör Lig, sıkıştırılmış bir takvimle oynanacak.

Konuyla ilgili olarak TFF Amatör İşler Kurulu’nun illerdeki Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu başkanlıklarına gönderdiği açıklama şu şekilde:

“2020-2021 sezonu Bölgesel Amatör Lig müsabakalarının statüsü hazırlanmış gruplandırılması ve fikstür çekimi yapılmış olup, 17 Nisan 2021 tarihinde başlatılacaktı.

Federasyonumuz Sağlık Kurulu 9 Nisan 2021 tarihinde, mevcut süreçte gerek şartların elverişli olmadığı, gerekse 266 takımın katılımının söz konusu olması nedeniyle lig organizasyonunun yeni riskler taşıdığı konusunda görüş birliğine vararak liglerin Mayıs ayının son haftasına kadar başlatılmasını uygun bulmamıştır.

Bu karardan 10 gün sonra Cumhurbaşkanlığı Kabinesi kararı ile 30 Nisan-17 Mayıs 2021tarihlerini kapsayan 17 günlük tam kapanma uygulaması 81 ilimizde başlatılmıştır. BAL kulüplerimizle, sürekli iletişim halinde bulunan Amatör İşler Kurulumuz tam kapanmanın ilk günlerinde bazı kulüplerimizin antrenmanlarını yapmaya devam ettiklerini, bazı kulüplerimizin de valiliklerin izin vermemesi nedeniyle futbolcularını kapanma süresi sonuna kadar serbest bıraktıkları gözlemlenmiştir. Sonraki süreçte İçişleri Bakanlığı kararı ile tam kapanmanın sonuna kadar antrenmanlar tamamen durdurulmuştur.

Gelinen süreçte kulüplerimizin bir kısmının Federasyonumuza göndermiş oldukları dilekçelerden, ASKF Başkanlıklarımız ve Amatör İşler Kurulu yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerden anlaşılıyor ki; 2020-2021 sezonun kalan süre içinde sıklaştırılmış bir müsabaka takvimi ile tamamlanmasını talep edenler olduğu gibi bu sezon müsabakaların oynanmamasını, BAL müsabakalarının 2021-2022 sezonunda yeni bir statü, yeni bir gruplandırma ile oynanmasını talep edenler de vardır.

Türkiye Futbol Federasyonu bu talepler doğrultusunda 266 kulübün görüşlerine göre karar verilmesinin doğru olacağı kanısıyla kulüplerimizden katılıp katılmama dilekçelerinin alınmasına karar verilmiştir.

Kulüplerimiz 2020-2021 sezonunda BAL’a katılmayıp, 2021-2022 sezonunda BAL’a katılma haklarının devam etmesini istiyorlarsa dilekçeyi Federasyonumuza ulaştırdıkları taktirde 2021-2022 sezonunda BAL’da temsil edilme haklarını koruyacaklardır. Bu sezon Haziran ayının 1’inci haftasında başlatılacak olup sıkıştırılmış bir takvim ile düzenlenecek lige katılmayı kabul eden kulüpler hazırlayacakları dilekçeyi Federasyonumuza ulaştırdıkları takdirde yeniden yapılacak gruplandırmaya ve fikstür çekimine dahil edileceklerdir.”

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi