Türkiye Boks Federasyonu’nun 2021 yılı faaliyet programında yer alan Büyük Erkek ve Kadınlar Türkiye Ferdi Boks Şampiyonası Zonguldak’ın ev sahipliğinde başladı. 25 Eylül’e dek sürecek şampiyona, Zonguldak boks tarihinde ilk olma özelliği taşıyor.

Ekim ayında yapılacak Büyükler Kadın/Erkek Dünya Boks Şampiyonası’na katılacak Milli takımın belirleneceği şampiyonaya, Türk boksunun efsane isimleri arasında yer alan Nuri Eroğlu adı verildi. Konyalı efsane isim, Zonguldak’taki müsabakaların onur konuğu oldu.

Site Spor Salonu’nda Türkiye Boks Federasyonu tarafından kurulan iki farklı ringde aynı anda oynanan müsabakalar, boks severlere müthiş bir görsel şölen sunuyor. Müsabakalar boyunca 66 ilden 475 erkek, 142 kadın boksör yumruk sallayacak. 617’yi bulan sporcu sayısı, Zonguldak’ta bugüne dek yapılmış en kalabalık şampiyona organizasyonu oldu. Bu sayı antrenör, idareci, hakem ve federasyon bünyesindeki yetkililerle birlikte bini buluyor.

Katılımın beklenenden fazla olması ve buna bağlı olarak müsabaka sayısında yaşanan artış üzerine normalde 24 Eylül Cuma günü bitmesi planlanan şampiyona, Türkiye Boks Federasyonu tarafından bir gün uzatıldı. Şampiyonada, Zonguldaklı boksörler Birol Aygün, Özcan Kesici ve Barış Can Bozkurt da kendi sıkletinde madalya peşinde olacak.

İlk gün kıran kırana müsabakaların oynandığı dev şampiyona organizasyonunda, Türkiye’nin farklı illerinden 32 hakem görev yapıyor. Hakemlerin 14’ü AİBA, 15’i Milli, 3’ü bölge hakemi unvanına sahip. Ayrıca 5 bilgisayar operatörü, müsabaka verilerini digital ortamda kayıt altına alıyor.

Öte yandan, ilk gün müsabakaları öncesi Türkiye Boks Federasyonu ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü işbirliğinde açılış töreni düzenlendi. Törende, Vali Mustafa Tutulmaz, AK Parti Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Özgenç, Gençlik Spor İl Müdürü Hakan Yüksel, Boks İl Temsilcisi Erdal Mustafa Bahar başta olmak üzere bir çok protokol üyesi yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasına yapan Federasyon Başkanı Özgenç, Türk boksunun son yıllarda çok büyük ivme kazandığını belirterek, Avrupa ve Dünya’da sayılı ülkeler arasında yer aldıklarını ifade etti.

Gençlik Spor İl Müdürü Hakan Yüksel konukları selamlayarak başladığı konuşmasını, “Doğasıyla, deniziyle, mavisiyle, yeşiliyle, emeğin başkenti, iki katlı şehrimiz Zonguldak’a hoş geldiniz. Şampiyona boyunca sizleri şehrimizde en iyi şekilde ağırlayacağız. Hepinizi aramızda görmekten dolayı son derece mutluyuz. Tüm sporcu arkadaşlarımıza başarılar dilerim” sözleriyle noktaladı.

Vali Mustafa Tutulmaz ise, böylesi önemli bir şampiyonaya ev sahipliği yapmanın mutluluğu ve onuru içinde olduklarını belirterek, “Zonguldak geçmişte önemli spor organizasyonlarına başarıyla ev sahipliği yapmıştır. Bu şampiyona içinde aynı misyonu üstlenmiş bulunuyor. Boks ve tüm sporseverlerimizi Site Spor Salonu’na davet ediyoruz. Buradaki heyecana herkes ortak olmalıdır” şeklinde konuştu.

Tutulmaz, konuşmasının ardından şampiyonaya adı verilen Nuri Eroğlu’na, Türkiye Boks Federasyonu tarafından hazırlanan fotoğraflı çerçeve takdim etti. Daha sonra şampiyonaya destek sağlayan kişi ve kurumlara plaketlerin verildiği tören sırasında Vali Tutulmaz ile Belediye Başkanı Alan, kendilerine hediye edilen boks eldivenlerini takarak Federasyon Başkanı Özgenç'le birlikte objektiflere poz verdi.

Törenin ardından konuklara emek ve madenciyi konu alan kısa tiyatro gösterisi sunuldu.

8 gün sürecek şampiyonanın ardından sıkletlerinde birinci olan sporculara madalya verilecek. Şampiyon unvana sahip sporcular, kadın ve erkeklerde Milli takım kadrosunu oluşturacak. Milliler, Ekim ayında yeri henüz belli olmayan Dünya Boks Şampiyonası’nda ülkemizi temsil edecek.

HABER/ Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi