Profesyonel futbolda transfer hareketliliği yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Mali durumu iyi olan ve hedefi şampiyonluk olarak belirleyen kulüpler, transferin en hareketli kulüpleri olarak ön plana çıktı. Özellikle Zonguldak Kömürspor’un mücadele ettiği 2. Ligde Tarsus İdmanyurdu, Çorum Futbol Kulübü, Hekimoğlu Trabzon başta olmak üzere çok sayıda kulüp, yaptığı transferlerle dikkatleri üzerine çekti.

Sponsor desteği ve kendi bünyelerinde oluşturdukları transfer bütçeleriyle geçen sezon performanslarıyla dikkat çeken üst seviye futbolcuları hiç zaman kaybetmeden hem de astronomik rakamlarla kadrolarına katan söz konusu kulüpler, daha lig başlamadan rakipler üzerinde psikolojik üstünlük kurdu.

Sadece bir futbolcunun maliyeti oldukça yüksek

TRANSFER PAZARI EL YAKIYOR

Birkaç kulübün ön plana çıkmasıyla hareketlilik kazanan transfer piyasası,  kuşkusuz önümüzdeki haftadan itibaren daha da canlanacak. Fakat piyasada dönen rakamlar öyle az buz rakamlar değil. 200 ila 300 bin TL’den kapı açan futbolcuların 1 milyon TL’ye kadar çıktığı edinilen bilgiler arasında yer alıyor. Sadece bir futbolcu üzerinden dönen bu rakamlar, herhangi bir kulübün en az 20 futbolcu transfer edeceği varsayılırsa ortaya çıkan rakamlar bir hayli büyük ve ciddi.

Mali yönden iyi durumda olan kulüpler, transfer pazarında oluşan “uçuk piyasa”ya hiç aldırış etmezken, durumu zayıf olan kulüpler şimdiden adeta kara kara düşünüyor. Bu kulüplerin başında şüphesiz Zonguldak Kömürspor geliyor.

TIKANMA NOKTASINDAYIZ,

ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ

Otopark dışında hiçbir yerden geliri olmayan, geçmişe yönelik vergi, sigorta başta olmak üzere futbolcu ve şahıslara 13 milyon TL’yi bulan borcu olduğu öne sürülen Zonguldak temsilcisi, her sene katlanarak biriken bu borçlar nedeniyle maalesef önünü göremiyor.

8 Mayıs’ta sona eren sezonun ardından derin bir sessizliğe gömülen kırmızı-lacivertli kulüp, transfere dair henüz bir çalışma başlatmış değil. Rakamların yüksek seviyede olması, kırmızı-lacivertli kulübün elini kolunu bağlamış durumda. Üstüne üstlük 2018-2019 ve 2019-2020 sezonlarından futbolculara olan borçlar, transfer sürecinde en büyük engel olarak kulübün önüne çıkacak. Bir yandan ödenmeyi bekleyen borçlar, diğer yandan yeni sezon kadrosu için gerekli olan para, 2. Lig ekibini şimdiden büyük bir çıkmazın içine soktu.

HER SENE GERİLEYEN BİR TAKIM GÖRÜNTÜSÜ

Sadece bugünün değil, yıllardır aynı sorunla karşı karşıya olunmasına rağmen altyapıdan sıfır maliyetle futbolcu üretmek yerine transferde yine dışa bağımlı bir yol izlemeyi tercih eden kırmızı-lacivertli kulüp, belli bir başarı sağlayamadığı gibi sadece harcadığı paralarla kalıyor. Her ne kadar ligdeki yer korunsa da mali imkan ve şartlar yönünden her sene daha kötüye giden kulüp, sportif başarı anlamında küme düşme noktasına kadar varan bir gerilemeyle endişe oluşturuyor.

Ne Play-Off, ne de şampiyonluk!

GERÇEKÇİ OLALIM

İç açıcı olmayan bu durum karşısında Zonguldak Kömürspor Kulübü’nün nasıl bir tutum ve tavır içinde hareket edeceği bilinmiyor. Zorlaşan mali şartlar ve yükselen futbolcu piyasası karşısında üst seviyede bir takım kurulması şuan için öngörülemiyor. Haliyle kırmızı-lacivertli takımdan Play-Off ya da şampiyonluk beklemek tamamen hayalcilik olur. Bu sezon 4 takımın küme düşeceği düşünülürse ligde kalmak Zonguldak Kömürspor için kesinlikle büyük bir başarı olacak.

ÜZÜNTÜ VE KORKU BİR ARADA

Hem mali, hem de sportif yönden geçmişte yaşananlar sıkıntılardan gerekli hiçbir dersi çıkarmayan Zonguldak Kömürspor’un içinde bulunduğu durum camiada büyük üzüntü oluşturuyor. Geleceğe dair en büyük korku, imkansızlıklar içinde bin bir emek ve zahmetlerle 2. Lig seviyesine kadar yükselen takımın geçen sezon olduğu gibi yeni sezonda da düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalma ihtimalinin hala devam etmesi.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi