Bölgesel Amatör Lig (BAL) ile yerel düzeydeki amatör futbol liglerinin akıbeti yarın belli olacak. TFF Amatör İşler Kurulu, liglerin oynanıp oynanmayacağına dair nihai kararını açıklayacak.

GEÇEN sezon koronavirüs salgını nedeniyle yarıda kalan Bölgesel Amatör Lig ile yerel seviyedeki amatör futbol liglerinde 2020-2021 futbol sezonunun oynanıp oynanmayacağı belirsizliğini koruyor. TFF Amatör İşler Kurulu ve Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK) geçen hafta yaptığı toplantının ardından söz konusu liglerle ilgili karar aşamasında. Amatör liglerin geleceğine yön verecek karar açıklaması, 21 Eylül Pazartesi (yarın) TFF Amatör İşler Kurulu tarafından yapılacak.

Nasıl bir karar çıkacağı merak konusu

Hala daha koronavirüs riski altındaki amatör futbol liglerle ilgili nasıl bir karar çıkacağı merak ediliyor. Yeni futbol sezonunda 256 takımın katılma hakkı olan Bölgesel Amatör Lig, bu yönüyle binlerce futbolcu ve antrenörün geleceğini yakından ilgilendiriyor. Geçimini futboldan sağlayan futbolcu ve antrenörler, profesyonel futbol ligleri gibi üst düzey tedbirler eşliğinde amatör futbol liglerinin de oynanabileceği görüşünde. Karar mercii olarak görülen TFF Amatör İşler Kurulu ise, futbol camiasının görüşüyle birlikte Sağlık Bakanlığı ile TFF Sağlık Kurulu’nun önerileri ve tavsiyelerini göz önünde bulundurarak karar verecek.

Amatör futbol ligleriyle ilgili TFF Amatör İşler Kurulu’ndan yapılan açıklamada, “Dünyada etkileri devam etmekte olan Covid-19 salgın hastalığının seyri, hastalığa bağlı Sağlık Bakanlığımızın aldığı tedbirler ve uyguladığı talimatlar ile TFF Sağlık Kurulu’nun önerileri kapsamında TFF yönetim kurulunun onayı ile alınan karar kulüplerimize ve spor kamuoyuna duyurulacaktır” denildi.

Bölgesel Amatör Lig’in oynanma ihtimali yüksek

KASIM AYINDA BAŞLAYACAK İDDİASI

Öte yandan, geçen hafta yapılan TFF Amatör İşler ve TASKK toplantının ardından Bölgesel Amatör Ligin Kasım ayında başlayacağı yönünde iddia ortaya atıldı. Şimdilik iddiadan öteye gitmeyen bu tarih, tam anlamıyla yarın netlik kazanacak.

2010 yılından bu yana yarı profesyonel lig tarzında uygulanan Bölgesel Amatör Lig oynandığı takdirde 10’uncu sezona girecek. Tüm Türkiye’yi kucaklayıcı rol üstelen Bölgesel Amatör Ligde 2020-2021 futbol sezonunda 256 takım mücadele edecek. Bu takımlar arasında Ereğli Belediyespor, Devrek Belediyespor ve Kilimli Belediyespor Zonguldak’ı temsil edecek. Ligde Ereğli Belediyespor’un 7, Devrek Belediyespor’un 4’üncü sezonu olacak, Kilimli Belediyespor ise 4 yıl aradan sonra mücadele edecek. Teknik ekip kadrolarını belirleyen, transferi de büyük ölçüde tamamlayan bu 3 takım, hazırlık planlaması için Amatör İşler Kurulu’nun nihai kararını bekliyor.

Yerel seviyedeki ligde Kozlu Belediyespor dışında transfere başlayan ikinci bir takım yok

SÜPER AMATÖR LİGDE 14 TAKIM OLACAK

ZONGULDAK’TA 2003 yılından bu yana en üst yerel seviyede uygulanan Süper Amatör Ligde 2020-2021 futbol sezonunda 14 takım olacak.

Geçen sezon Kilimli Belediyespor’un şampiyon olup bir üst lige terfi ettiği ligde pandemi nedeniyle bir kereye mahsus küme düşme kaldırıldığı için geri kalan 11 takımda hiçbir değişiklik olmadı. Bu takımlara ilaveten Birinci Amatör Küme’de şampiyonluk yaşayan Kozlu Belediyespor, Üzülmezspor ve Gülüç Belediyespor lige dahil edildi.

Yenilerle birlikte takım sayısı 14’e ulaşan lig, yeni sezonda Gelikspor, Alaplı Belediyespor, İstasyon Gemicilerspor, Ereğli Yenimahallespor, Perşembe Belediyespor, Çaydeğirmeni Belediyespor, Çaycumaspor, Çates Işıkspor, Kozlu İhsaniyespor, Muslu Belediyespor, Ereğli Akınspor, Kozlu Belediyespor, Üzülmezspor ve Gülüç Belediyespor’dan oluşacak.

Bu takımlar arasında şuana kadar sadece Kozlu Belediyespor yeni sezon hazırlıklarına başladı. Bölgesel Amatör Ligi hedefleyen Kozlu ekibi, takımı Süper Amatör Lige taşıyan şampiyon antrenör Erkan Sadıklar'la yola devam ederken, transferde önemli futbolcuları kadrosuna kattı. Kozlu dışında ligde yeni sezon hazırlığı yapan ikinci bir takım yok. Takımların hepsi kesin tarihin açıklanmasını bekliyor.

İlk kez takım sayısı 40'lı rakamların üzerine çıktı

 BİRİNCİ AMATÖR KÜMEDE

FARKLI BİR SEZON YAŞANACAK

Pandemi dolayısıyla geçen sezon İkinci Amatör Küme’de mücadele eden tüm takımların terfi etmesi üzerine 2020-2021 Birinci Amatör Küme sezonunda farklı bir heyecan ve lig yarışı yaşanacak. Direkt terfi eden 25 takımla birlikte Birinci Amatör Küme ilk kez 46 takımla oynanacak. Bu arada mevcut takımlar arasında yer alan Terakkispor, pandemi riskini göz önünde bulundurarak oynanması halinde 2020-2021 futbol sezonuna katılmama kararı aldı.

BİRİNCİ AMATÖRDEKİ MEVCUT TAKIMLAR

MERKEZ A GRUBU: Tersanespor, Ayiçispor, Capeti Merkez Atölyesispor, Polisgücüspor

MERKEZ B GRUBU: Çatalağzı Demirspor, Zonguldak Gençlikspor, Karaelmasspor, Beycuma Cezaevispor, Tepebaşıspor

ÇAYCUMA GRUBU: Saltukovaspor, Kayıkçılar Gençlerbirliği, Nebioğlu Gençlikspor, Gökçebeyspor, Veliköyüspor, Çaycuma Yakaspor, Çomranlı Köyüspor

EREĞLİ GRUBU: Balıspor, Ereğli Kepez Çaylıoğluspor, Kandilli Belediyespor, Zonguldak Ereğlispor, Ereğli Bayatspor

İKİNCİ AMATÖRDEN YÜKSELENLER

MERKEZ A GRUBU: Karadonspor, Eren Enerji Mavi Şimşekspor, Çaydamarspor, Güvenlikgücüspor, 1848 Siyah İncispor

MERKEZ B GRUBU: Elvan Pazarcıkspor, Cumayanı Gençlikspor, Kozlu Merkez Topbaşıspor, İnağzıspor, Türkalispor, Karamanspor,

EREĞLİ A GRUBU: Ortacıspor, Karadeniz Ereğlispor, Neyren Gökçelerspor, Tepeören Gençlikspor

EREĞLİ B GRUBU: Gümelispor, Cumaspor, Karadeniz Ereğli Göztepespor, Eleşlerspor, Ereğli Karadenizspor

ÇAYCUMA GRUBU: Sefercikspor, Karapınarspor, Çaycuma Gençlerbirliği, Velioğlu Gençlikspor, Çaycuma Yeşil Vadispor

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi