Virüs salgını nedeniyle geçen yıl Mart ayında tatil edilen Bölgesel Amatör Lig’e dair önemli gelişme yaşandı. Yarı profesyonel lig olarak nitelendirilen en üst seviyedeki amatör ligin Mart ayında koronavirüs salgınının durumuna göre başlaması planlanıyor.

Bölgesel Amatör Lig’de sessizlik bozuluyor. Koronavirüs salgını nedeniyle sekteye uğrayan ligin Mart ayında salgının son durumuna göre başlaması ön görüldü.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından 2010 yılında yarı profesyonel lig olarak uygulamaya konulan Bölgesel Amatör Lig’de 2019-2020 sezonu koronavirüs salgını nedeniyle 22’nci haftada tatil edilmişti. Virüs salgınının devam etmesi üzerine 2020-2021 sezonu henüz başlamış değil.

Ekim ayında alınan karar doğrultusunda bu ay sonunda başlaması planlanan lig, koronavirüsün ikinci dalga halinde yayılmaya devam etmesi nedeniyle yine ileri bir tarihe ötelendi.

Birçoğu elinde ikinci bir mesleği olmayan, ailesinin geçimini tamamıyla futboldan sağlayan ve ikinci kez yaşanan öteleme üzerine mağduriyetleri artan futbolcular, Ankara'da seslerini  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a duyurmayı başardı.

Geleneksel Sporlar Gençlik ve Spor Kulübü Tesisi açılışında ellerinde formalarla Başkan Erdoğan’a ulaşan futbolcular, koronavirüs pandemisi dolayısıyla maçların 10 aydır oynanmadığını iletti.

Bir futbolcunun "Biz Türkiye’nin farklı illerinden geldik. Amatör maçlar 10 aydır oynanmıyor. Şu anda bütün futbolcu kardeşlerimiz, size sesimizi duyurmak için dualarla geldik, çok şükür sesimizi duyurduk." şeklindeki sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bunu inceleteyim. Kendim 16 sene amatör futbol oynadım. Bir bakalım herhangi bir sıkıntı yoksa önünü açarız." ifadelerini kullandı.

Bu diyalogların ardından amatör futbolcularla ilgilenilmesi talimatı veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu duyarlı davranışı, amatör futbolcuların umutlarını artırdı.

KASAPOĞLU İLE BAYKAN AMATÖRLERİ DİNLEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine Gençlik Spor Bakanı M. Muharrem Kasapoğlu ile Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Amatör Futbolcular Birliği adına Barış Altıntaş, Gökhan Koç ve Eray Şekerci’yle bir araya geldi.

Toplantıda, Spor Bakanı Kasapoğlu’nun bugün kadar ki süreçle ilgili hazırlanacak dosyaya konulmak üzere notlar aldığı ve süreci olumlu bir şekilde sonuçlandırmak için çalışacaklarını beyan ettiği belirtildi.

“Artık dayanacak gücümüz kalmadı”

Amatör futbolun sorunlarının da aktarıldığı toplantıda, 10 aydır futboldan uzak kalan amatör futbolcuların maddi ve manevi olarak artık dayanacak güçlerinin kalmadığı Türkiye Amatör Futbolcular Birliği temsilcileri tarafından bizzat Kasapoğlu ve Baykan’a iletildi.

Amatörlerin en üst zirvede yaptığı görüşmede, 2020-2021 Sezonu Amatör Futbol Liglerinde Uygulanacak Esaslar kitapçığının 15 Ocak’ta yayınlanması kararı çıkarken, amatör futbol vize ve transfer işlemlerinin Şubat ayının başından itibaren TFF Bölge Müdürlüklerinde yapılmaya başlanacağı belirtildi.

Yeni sezon futbol döneminin başlama tarihinin ise, spor sahalarındaki yasakların kalkmasıyla birlikte hemen spor kamuoyuna duyurulacağı kaydedildi.

Öte yandan, 11’inci lig sezonunda 268 takımın katılma hakkı bulunuyor. Bu takımların 128’i mevcut, 140’ı ise geçen sezon Türkiye Futbol Federasyonu kararıyla Bölgesel Amatör Lige terfi etti. Lige katılım başvuruları, 22 bin TL teminat karşılığında 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle sona erdi. Kulüplerin hemen hepsinin katılım başvurusunda bulunduğu öğrenildi.

Gruplar, denetimlerden sonra açıklanacak

Geçmiş sezonlarda 11 veya 12 gruptan oluşan Bölgesel Amatör Lig’de yeni sezon grupları, saha denetimleri tamamlandıktan sonra şekillenecek. Takım sayısı bir önceki sezonun neredeyse iki katına çıktığı için 2020-2021 sezonunda haliyle grup sayısı artacak ya da normalde 14’er takımdan oluşan gruplardaki takım sayısı artırılacak.

Başvuruların tamamlanmasıyla birlikte Türkiye Futbol Federasyonu Amatör İşler Kurulu ile Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu’nun gruplar üzerinde taslak hazırlığı içinde olduğu edinilen bilgiler arasında yer aldı.

Bu arada Zonguldak’ı, 2020-2021 Bölgesel Amatör Lig sezonunda Ereğli Belediyespor, Devrek Belediyespor ve Kilimli Belediyespor temsil edecek. 3 kulüp de lige katılım başvurusunu yaptı.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi