TÜRKİYE Futbol Federasyonu (TFF) Amatör İşler Kurulu ve Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK) yönetim kurulu, amatör futbolun geleceğine yön verecek.

12 Eylül Cumartesi (yarın) İstanbul’da toplanacak Kurul ve Konfederasyon üyeleri, yarı profesyonel lig olarak adlandırılan Bölgesel Amatör Lig başta olmak üzere yerel düzeydeki Süper Amatör Lig ve Birinci Amatör Küme ile altyapı liglerinin oynanıp oynanmayacağına ilişkin karar verecek. TFF Başkan vekili aynı zamanda Konfederasyon Başkanı Ali Düşmez başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıda üyelerin tamamı yer alacak. Toplantıdan nasıl bir karar çıkacağı merak konusu.

Kulüpler oynanacakmış gibi hareket ediyor

TRANSFERİ BÜYÜK ORANLA BİTİRDİLER 

Öte yandan, 11 Mart’tan bu yana koronavirüsün etkisinden kurtulamayan amatör futbolun geleceği muamma. Etkileşim alanı oldukça geniş olan, küçüğü büyüğü, genci yaşlısı 7’den 77’ye tüm herkesin ilgi alanı dahilinde olan ulusal ve yerel düzeydeki amatör futbol liglerinde 2019-2021 sezonu bulaş riski göz önünde tutularak Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 19 Mart’ta önce tatil, sonra da mevcut haliyle tescil edilmişti.

Mart ayından günümüze kadar koronavirüs salgını hala etkisini yitirmiş değil. Son dönemde artan pozitif vaka sayıları tedirginliğin boyutunu yeniden artırmaya başladı. Dolayısıyla 2019-2020 sezonuna büyük bir darbe vuran virüsün 2020-2021 sezonuna nasıl yansıyacağı merak edilen konuların başında geliyor.

Geçen sezon koronavirüs salgını nedeniyle bir kereye mahsus olmak üzere Türkiye geneli 135 takımın alındığı Bölgesel Amatör Ligde yeni sezonda takım sayısı 256 olacak. Normalde 11 gruptan oluşan ligde, oynanması halinde grup sayısı artacak, bir alt lige düşecek takım sayısı da bu oranda artırılacak.

Fakat öncesinde ligin oynanıp oynanmayacağına ilişkin belirsizliğin ortadan kalkması gerekiyor. Yarın ki toplantı bu yönüyle büyük önem taşıyor. Bu arada kulüplerin büyük bir bölümü lig oynanacakmış gibi hareket ediyor. Teknik ekip kadrolarını kurarak transfere yoğunlaşan kulüpler, oluşturdukları bütçe oranında transferleri yüzde 80-90 oranında bitirdi.

Oynanacak kararı çıkarsa süreç başlayacak

Amatör İşler Kurulu ve TASKK, Bölgesel Amatör Ligin oynanacağına dair karar alırsa, 2020-2021 futbol sezonu için geri sayım başlayacak. Karardan hemen sonra TFF, yeni sezonda Bölgesel Amatör Ligde mücadele etme hakkı olan kulüpleri açıklayacak ve lige katılım için süre tanıyacak. Sürenin dolmasıyla birlikte TFF Amatör İşler Kurulu, 256 takımı önce bölge ve gruplara ayıracak, ardından da fikstür kurasını çekip sezonun başlama tarihini belirleyecek.

Zonguldak’tan 3 takım yer alacak

2010 yılından bu yana deplasmanlı ve yarı profesyonel lig tarzında uygulanan Bölgesel Amatör Lig’de 2020-2021 futbol sezonuyla birlikte 11’inci sezon oynanacak. Tüm Türkiye’yi kucaklayıcı bir rol üstlenen, profesyonel takımı olmayan illere profesyonel futbol heyecanı yaşatan Bölgesel Amatör Ligde, yeni sezonda Zonguldak’tan 3 takım yer alacak. İldeki aktif amatör kulüp sayısına göre belirlenen kontenjan sayısı normalde 2’ydi. Geçen sezon koronavirüs salgını nedeniyle küme düşmenin kaldırılması ve Süper Amatör Ligden terfi eden takımla bu sayı sadece 2020-2021 sezonuna mahsus olmak üzere 3’e çıktı.

Buna göre; Ereğli Belediyespor, Devrek Belediyespor ve Kilimli Belediyespor yeni sezonda Bölgesel Amatör Ligdeki temsilcilerimiz olacak.

Ereğli Belediyespor’un 7, Devrek Belediyespor’un 4’üncü sezona girdiği ligde, Kilimli Belediyespor 4 yıl aradan sonra mücadele edecek.

Yeni sezonun akibeti belirsizliğini korumasına rağmen bu 3 ilçe takımı teknik ekip kadrolarını oluşturup transfere yoğunlaştı. Yeni sezon yapılanması kapsamında Ereğli Belediyespor Ercan Yaman, Devrek Belediyespor Savaş Demiral (Büyük Savaş), Kilimli Belediyespor Mustafa Göktaş’ı teknik ekibin başına getirdi.

Teknik ekip konusunu çözüme kavuşturan takımlardan Ereğli transferde 18, Kilimli 13 transfer yaparken, Devrek henüz açıklanmasa da 10’un üzerinde transfer gerçekleştirdi.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi