Profesyonel alt liglerin geleceği 25 Haziran’a kadar belli olacak. 89 kulüp başkanından Cuma gününe kadar öneri dilekçesi isteyen TFF, çoğunluğun isteğine göre karar alacak. Çoğunluk kulübün en başından bu yana tescil istediği aşikar. Söz konusu iki lig tescil edilecek olunursa,  muhtemelen Bölgesel Amatör Lig ile Süper Amatör Lig de oynanmayacak.

Koranavirüs salgını dolayısıyla 19 Mart’tan bu yana derin bir sessizlik profesyonel alt liglerin geleceği 25 Haziran’a kadar belli olacak. Dün Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile 2 ve 3. Lig Kulüpler Birliği arasında yapılan toplantıda, yarıda kalan her iki ligin geleceğiyle ilgili önemli adımlar atıldı. Federasyon, daha önce şimdilik ibaresiyle 18 Temmuz’da başlayacağını açıkladığı 2 ve 3. Lig için yeni bir senaryo ortaya koydu. Tek başına karar vermektense önce kulüplerin önerilerini görmek isteyen TFF, 89 kulüp başkanından 12 Haziran Cuma (yarın) gününe kadar öneri dilekçesi hazırlamalarını istedi.

Kulüplerin önerilerini dikkate alacak olan federasyon, çoğunluğun isteği doğrultusunda karar verecek. Koronavirüs döneminde maddi yönden büyük sıkıntılar yaşayan kulüplerin büyük çoğunluğu liglerin oynanmasını istemiyor. Oynanmayacak olması halinde TFF, mevcut puan tablosunda grup birincisi olan takımları şampiyon ilan edip, statüde belirtildiği gibi 2, 3, 4 ve 5’inci sıradaki takımlara tek bir ilde ve tek maç eleme usulü olmak kaydıyla play-off oynama hakkı tanıyacak.  

Bu durumda küme düşmenin olup olmayacağı merak edilen konular arasında yer alıyor. TFF, bir sezonluğuna ya düşmeyi kaldıracak, ya da mevcut tabloya göre düşme potasını oluşturan son 3 takımı bir alt lige düşürecek.

Kamuoyunda ve sosyal platformlarda dolaşan bu senaryoların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zaman gösterecek. TFF’nin 89 kulübü yakından ilgilendiren kararı, en geç 25 Haziran’a kadar açıklaması bekleniyor.

2 ve 3. Lig oynanmazsa, amatörler hiç oynanmaz

Profesyonel alt liglerin yanı sıra yarı profesyonel lig olarak adlandırılan Bölgesel Amatör Lig ile yerel üst seviyedeki Süper Amatör Lig’in geleceği de merak ediliyor. TFF tarafından daha önce 18 Temmuz olarak açıklansa da şimdilik ibaresinin kullanıldığı tarihin henüz netleştirilmemesi kulüpleri çıkmazın içine soktu. Tarih tam manasıyla belli olmadığı için hazırlık çalışmaları için plan-program yapamayan amatör kulüpler, TFF’den net bir tarih belirleyip bunu en kısa sürede duyurmasını istiyor.

Bu arada tıpkı profesyonel alt ligler gibi amatör liglerin oynanmama ihtimali de var. Eğer 2 ve 3. Lig oynanmayacak olursa, hem Bölgesel Amatör Lig, hem Süper Amatör Lig mevcut haliyle tescil edilecek.

Bu durumda şampiyon ve küme düşecek takımlarla ilgili yeni bir senaryo hazırlanıp 2019-2020 sezonu geride bırakılacak.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi