Zonguldak’ta 1945 yılında kurulan, 1966 yılında Zonguldakspor, 2012 yılında Zonguldak Kömürspor adıyla şehri en üst lig seviyesinde temsil eden Kömürspor’la aynı yaşta olan ‘tarihi kupa’ futbolseverlerin ilgi odağı oldu.

Zonguldak Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu eski Başkanı Ömer Rakanoğlu tarafından sergilenen kupanın günümüzde eşi benzeri yok. Mermer üzerine kömürden futbolcu figürünün işlenilip kabartıldığı kupayla ilgili bilinen tek şey 1945 yılında kazanıldığı. Kupanın hangi takım tarafından ve hangi ilde kazanıldığına ilişkin net bir bilgi yok.

Manevi değeri paha biçilmez

Gizemini koruyan tarihi kupanın gün yüzüne çıkması üzerine ŞAFAK Spor tarafından geçmişe yönelik yapılan  araştırmalar kapsamında, kupanın Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) bünyesinde oluşturulan Zonguldak Eti Kömür’e ait olabileceğine dair tahmin yürütüldü. O yıllarda Zonguldak’ı temsilen Türkiye Futbol Birinciliği’ne katılan Zonguldak Eti Kömür’ün, Samsun grubunu birinci bitirdiği, bu birincilik üzerine kupayla ödüllendirildiği varsayılıyor.

Kömürspor kurulmadan önce Zonguldak Eti Kömür adıyla Zonguldak’ı temsil eden Eti Kömür’ün, katıldığı Türkiye birinciliğinde Karadeniz bölgesi Samsun grubu birincisi olarak Bölgesel arası grup finallerine yükseldiği, fakat sonrasında Balıkesir Ordu Muhafız Gücü (Manisa grup birincisi), Mersin İdmanyurdu (İçel grubu birincisi) ve Harp Filosu Gücü’yle (Kocaeli grup birincisi) oynadığı maçlardan başarılı neticeler alamayınca elendiği edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

Geçmişe dayalı kaynaklar, o yıllarda henüz Türkiye 1. Ligi şimdiki adıyla Süper Lig kurulmadığı için futbol müsabakaları Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından lig statüsünde değil de, genelde bölgeler arası Türkiye birinciliği şeklinde yapıldığını gösteriyor. Zaten TFF verileri, Süper Lig’in başlangıç tarihini 1959 yılı olarak kabul ediyor.

Öte yandan, bahsi edilen yıllarda birincilere verilen kupaların günümüzde şampiyonlara verilen kupalar gibi metaldan değil, mermer üzerine işlenilen futbolcu figürlerinden oluştuğu dikkatlerden kaçmadı. 

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi